Hlavní obsah

Pokoj puberťáka: Jaký má být?

Foto: shutterstock.com

Teenager potřebuje svůj prostorFoto: shutterstock.com

Reklama

Dospívání je složité. Jak známo, teenagera provází neustálé změny v chování i postojích. No a s ohledem na tento problematický věk by se měl pokoj adolescentovi přizpůsobit. Ano, není to nejsnadnější úkol, ale s našimi radami to zvládnete.

Článek

Upravit nebo vybavit ložnici dospívajícího je mnohdy nad síly rodičů, protože v očích jejich potomka je spousta věcí nadbytečných nebo nehezkých. Zavděčit se je proto problém, neboť v tomto období mladý člověk hledá nejenom sám sebe, ale i vhodné doplňky, kterými se chce obklopovat. Proto bychom mu měli ponechat prostor k vyjádření jeho pocitů a nezávislosti, a nepodsouvat své vlastní vize, jak by takový pokoj měl vypadat. Rada zní: Nevymýšlejte složité systémy, vybavte ložnici svého dospívajícího pouze nejnutnějším nábytkem. Rozhodně tím ušetříte.

Tři nejčastější aktivity napoví

Vycházejme z toho, že mladý člověk se především věnuje zábavě, studiu a práci, čemuž by mělo vybavení pokoje odpovídat. Tyto tři aktivity jsou tedy základním vodítkem a nápovědou pro výběr zařízení i výzdoby - např. na stěnách šetřete přílišnou barevností, jemnější odstíny jsou lepším řešením.

Budiž světlo!

Podlahu by měl zakrývat teplý koberec, protože aktivity adolescenta jsou nevyzpytatelné, a některé z nich se v rámci odpočinku nebo studia odehrávají na zemi. Tak ať jde pohodlí ruku v ruce s ochranou zdraví před nachlazením. Volba osvětlení je neméně důležitá. Měli bychom přihlédnout spíše k praktičnosti, neboť extravagantní a výrazné vzory unavují zrak. Lampa nad psacím stolem by měla být variabilní, ale hlavně kvalitní, protože se nejvíce využívá. Celkově jsou optimální tři zdroje světla – mimo pracovní stůl se jedná o prostor nad postelí určený pro čtení a hlavní nasvícení od stropu. Každé z těchto světel plní svoji specifickou funkci.

Foto: shutterstock.com

Pokoj vybavte jen tím nejnutnějšímFoto: shutterstock.com

Studijní část vyřeší moderní stoly

Prostor, který je předurčený pro trávení mnoha chvilek – pracovní kout, je jakási klidová zóna s nejlepším umístěním naproti stěně, aby studenta nemohlo nic vyrušit od práce. Pokud si lámete hlavu nad výběrem psacího stolu, přihlédněte k velikosti pracovní desky. Musí zaručit dostatek místa jak pro učení, tak i zábavu. Jestliže ho bude okupovat počítač, do jeho blízkosti umístěte knihy nebo další učební pomůcky, které jsou dítěti při studiu nápomocny. Víceúčelové stoly, které jsou v současnosti na trhu, dostatečně vyhoví i náročným požadavkům, a určitě je z čeho vybírat.

Nedílnou součástí pracovního koutu je i vhodně zvolená židle, která nezpůsobuje bolesti zad. Avšak pozor: Neměla by být příliš pohodlná, aby nad dítětem nepřevládla lenost, a nemělo tendenci utíkat od práce do říše počítačových her apod. Proto vyberte polohovací typ, který i esteticky lahodí oku.

Reklama

Související témata:

Načítám