Hlavní obsah

Pomáhají přípravky proti zápachu nohou? Otestovali jsme je na lidech!

Foto: Thinkstock

Nemůžete si tohle dovolit kvůli zápachu nohou? Zkoušeli jsme, co proti němu opravdu fungujeFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modlíte se, abyste se nemuseli zouvat na návštěvě nebo u doktora? V našem testu jsme zjistili, co vám proti zápachu nohou opravdu pomůže!

Článek

Zápach nohou je vnímán jako ryze mužská záležitost, ale není to tak docela pravda. I ženy mohou mít tento problém – mnohdy znásobený kombinací uzavřených lodiček a silonek. Jak zápachu zabránit?

Častým mytím nohou, výměnou ponožek, větráním a vysoušením bot v první řadě. Ovšem kdo má možnost se během dne v práci několikrát přezout a omýt? Právě proto vstupují do hry i spreje, zásypy nebo další preparáty. Vyzkoušeli jsme jich několik v náročném testu – na pubertálních a potících se nohách velikosti 42, které jsou celý den zavřené v kotníčkových botách.

Metody boje proti pocení a zápachu jsme vybrali tak, aby zahrnovaly klasickou radu (přírodní materiály bot a ponožek), babskou radu, bio preparát, sprej na nohy a přípravek do bot.

Snažili jsme se je oznámkovat následovně: nejhorší stav, tedy po celodenním nošení vlhké boty a ponožky a odpovídající zápach označujeme číslem deset. Toto číslo snižujeme podle toho, jak přípravek zabral – tedy pětka tyto projevy snížila na polovinu, jednička by je zlikvidovala zcela.

Kůže a bavlna

Prvním opatřením byly kožené boty a čistě bavlněné kvalitní ponožky. Právě to totiž radí odborníci jako nezbytnost. Co se efektu týče, postarají se o to, že pocení nohou a zápach jsou asi poloviční. Čili už jen kvalitní boty a ponožky sníží váš problém o polovinu, tedy hodnotíme číslem pět.

Octové koupele a výplachy bot

Babské rady sází na octovou lázeň nohou i vytírání bot. Po týdnu této aktivity zápach octa sice přebil zápach nohou, ale o to zřejmě nikdo moc nestojí. Testovaný subjekt odmítl vonět jako tlačenka s cibulí, a tak jsme metodě přisoudili hodnocení kolem sedmičky. Cena: litr octa přibližně za 10 Kč.

Podobně prý funguje i jedlá soda. O tom, kolik dalších využití má, se dočtete v článku Tohle všechno umí jedlá soda! Vypere, vyčistí myčku a odkyselí tělo.

Biodeur aneb chytrá houba

Biodeur, výrobek zvaný také chytrá houba, má postupně zlikvidovat všechny plísně, protože se jimi živí. Z přípravku vyrobíte roztok, ve kterém si musíte 20–40 minut máčet nohy a vytírat jím boty. Proces nevyhoví nedočkavcům, kteří stojí o okamžitý efekt, chce to trpělivost a alespoň 12 dní. Boty po této době nepáchnou a nohy se potí a zapáchají méně, ale testovaný subjekt už po pár dnech odmítal poslušnost a dožadoval se rychlejších metod. Právě proto zůstalo naše hodnocení na zlatém středu, čili pětce. Cena balení: přibližně 280 Kč.

Scholl Odour Control

Sprej, který slibuje ihned odstranit zápach nohou. Test ukázal, že to je pravda. Sprej po nastříkání rychle schne, má příjemnou vůni a na nohách vydrží ještě pár hodin pocit svěžesti. Výrobce slibuje i likvidaci mikroorganismů. Nastříkané nohy se sice zcela potit nepřestaly, ale i odpoledne bylo stále cítit spíš vůni. Zápach a pocení se snížilo citelně, tedy ho hodnotíme trojkou. Cena balení: asi 129 Kč.

Filtry do bot Batavan

Proti zápachu v botách můžete bojovat různě – například za pomoci filtrů, které nasají vlhkost a provoní boty. Dejte je do bot na noc a můžete si být jisti, že zápach nahradí příjemná vůně. Filtry obuv navoní a vysuší. Samotné pocení podle našeho testu moc neovlivní, ale zápach odstraní. Jedno balení má vydržet až dva měsíce. Hodnocení necháváme na pětce, tedy ve zlatém středu – protože se metoda postará jen o boty. Balení stojí asi 68 Kč.

Závěr:Proti pocení si můžete obstarat výrobky za pár korun i pár stovek. Když si ale dáte pozor na výběr materiálu bot a ponožek, už máte poloviční starost. Největší a hlavně okamžitý efekt mělo v našem testu ošetření sprejem Scholl.

Co se v boji proti zápachu nohou osvědčilo vám? Nezapomeňte nám to napsat a poradit tak ostatním!

Reklama

Načítám