Hlavní obsah

Pomerančem provoněný koláč s nadýchaným krémem, který musíte ochutnat!

Foto: Marcel Rozhoň

Sváteční koláč, který je hotový během chvilky!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Pomerančová kůra dodá moučníku šmrnc. V kombinaci se smetanovým krémem a hořkou čokoládou máte fantastický koláč!

Článek

Ke svátkům patří neodmyslitelně i pečení, popravdě hodně pečení a mnoho charakteristických vůní a chutí. Mandle, vanilka, kůra pomeranče i citronů vám pak v průběhu roku vždy připomene něco svátečního a pěkného. Pečte s láskou a chutí!

Pomerančový koláč

Na 1 obdélníkovou nebo kulatou formu budete potřebovat: 2 vejce, 150 g hladké mouky, 100 g mletých mandlí, 100 g třtinového cukru, 70 ml oleje, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, šťávu z 1 pomeranče, na zdobení: 400 g zakysané smetany, 150 ml smetany na šlehání, 100 g moučkového cukru, pomeranč na zdobení, 100 ml čokoládové polevy, lístky meduňky

Postup: Ve velké míse ušlehejte žloutky s cukrem do pěny. Pak postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mleté mandle, olej, zakysanou smetanu a šťávu a kůru z pomeranče. Nakonec opatrně vmíchejte ušlehaný tuhý sníh z bílků.

Těsto nalejte do formy vyložené pečicím papírem a koláč pečte 30 až 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Mezitím promíchejte zakysanou smetanu s cukrem. Smetanu ušlehejte a obě hmoty spojte. Hotovým krémem pak potřete vychladlý koláč. Ozdobte na kousky nakrájeným pomerančem, pocákejte čokoládou a ozdobte lístky meduňky.

Tip: Na zdobení koláče můžete použít i kandovanou pomerančovou kůru.

Připravte si sváteční dezerty, za které se nemusí stydět ani cukrárna. Mezi svátky si dopřejte sladkosti s kapkou alkoholu nebo okouzlete návštěvu mini dezerty ve skleničkách.

Používáte na pečení citrusové plody? Jaké jsou vaše tipy na voňavé koláče?

Reklama

Související témata:

Načítám