Hlavní obsah

Vařím, uklízím a on mě bije! 1

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Můžete se snažit, násilník to neoceníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starám se vzorně o děti, o manžela i o domácnost, tak proč mě bije? Domácí násilí je závažné téma, nad kterým bychom neměli zavírat oči, ať už je pácháno na nás samotných či máme podezření, že v rodině nebo u sousedů se „něco" děje... důležité je jednat!

Článek

Vysněný princ

Čekala jsem na toho pravého - pohádkového prince - a dočkala jsem se, tedy jsem si to aspoň myslela. Náš vztah začal skvěle, byl na mě milý a pozorný a po nějaké době jsme se rozhodli vzít. Svatba byla opravdu překrásná. Ale potom se jako kdyby něco zlomilo. Najednou mu začalo vadit, že se v práci bavím s muži. Občas bylo hodně práce a tak jsem přišla později, než jsem měla a hned jsem jednu slízla mezi dveřmi, a bohužel u facky to nezůstalo, popisuje svůj příběh paní Jana.

Co je to vlastně domácí násilí?

Domácí násilí je druh násilí, na který není moc vidět. Jde hlavně o fyzické, psychické, ale také sexuální napadení, v poslední době i finanční. Dle provedených výzkumů se násilí většinou dopouštějí muži na ženách, ale také na dětech. Mnozí z nás se s tímto problémem nesetkají a tak ho vnímají okrajově, ale domácí násilí představuje závažný společenský problém, se kterým je třeba bojovat.

Někdy si ani oběti (a mohou to býti i muži) neuvědomují, že něco není v pořádku. Chtěli bychom upozornit, že domácí násilí se opakuje a stupňuje, že na častou větu „já už to nikdy neudělám, věř mi" nedejte a vyhledejte pomoc.

Hlavní znaky

Fyzické násilí a šikanování, vyhrožování, zakazování se stýkat s přáteli, ponižování před svědky, nucení k pohlavnímu styku, sexuálním praktikám, s kterými nesouhlasíte, a kontrola financí.

Hlavní riziko domácího násilí je, že se odehrává za zavřenými dveřmi, bez svědků. Často se oběť bojí z různých důvodů cokoliv sdělit. Svěřte se odborníkovi ale raději zavčasu. V mnoha případech už bývá pozdě.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Domácí násilí je pácháno většinou na ženáchFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak se bránit

Domácí násilí není normální jev a nejsme povinni ho snášet ze strany partnera. Vždy je chyba v násilníkovi, ne v oběti. Ve většině případů je první projev násilí jen začátek začarovaného kruhu. Pokud k napadení dojde, držte se následujícího doporučení:

Pokuste se násilí okamžitě zastavit. Nejste-li si jistí, jak na to, vyhledejte radu odborníků (např. manželské nebo specializované poradny).

V momentě nebezpečí volejte hned policii.

Dojde-li ke zranění, vyhledejte lékaře a žádejte o zápis do zdravotní dokumentace.

Pokuste se problém řešit, dokud můžete. Věřte, že může přijít doba a chvíle, kdy už bude na vše pozdě! Nevzdávejte se! Nejhorší je zavřít oči a trpět!

Kde hledat odbornou pomoc a podporu, najdete na našich stránkách hned zítra.

Reklama

Načítám