Hlavní obsah

Pomoc! Čekám dítě s jiným!

Foto: shutterstock.com

Ne každé těhotenství vzbudí radostFoto: shutterstock.com

Reklama

„Jsem v jináči, ale to dítě není Petra!“ vychrlila na mě kamarádka Kamila v restauraci u šálku kávy. Chvíli jsem na ni nehybně civěla. V hlavě mi během té chvilky proběhlo mnoho otázek včetně těch zásadních: „Proboha, proč mi to říkáš?“ a „Co s tím budeš dělat?“

Článek

Ano, co dělat, jak se správně rozhodnout? Odpověď nebývá snadná. Nebudeme se teď bavit o tom, že vám vztah neklape, a proto jste se vrhly hledat štěstí do náruče jiného, jen jste zatím neměly odvahu se se svým manželem rozvést, ať už v tom hrálo roli cokoli – děti, slabost, zvyk, majetkové vyrovnání… V takové situaci se naopak očekávání dítěte s jiným partnerem může sakra hodit a konečně vás přinutit udělat za svým dosavadním životem tlustou čáru.

Hlavně klid a rozvahu!

Než se vrhnete obvolávat všechny spřízněné duše, aby vám poradily, jak z prekérní situace ven, raději se v klidu usaďte, vemte si papír a tužku a začněte sepisovat všechna pro a proti. První, s čím se budete muset poprat, je fakt, že jste se do problémů dostaly samy a nikdo jiný za vás nerozhodne! Každý, kdo o tom bude vědět, se stává nebezpečným, protože ať už si dítě necháte, nebo ne, bude svědkem vaší nevěry a vy nevíte, zda se pravda přece jen nedostane na povrch. Berte to i z druhé strany: Chtěly byste takovou věc vědět a nosit tohle břemeno celý život? Dívat se zpovzdálí na dítě, které vyrůstá ve fungující rodině, a stále si připomínat, že tatínek není jeho vlastní?

Jak byste se zachovaly, kdybyste čekaly nemanželské dítě, jsme se ptali v ulicích Prahy. Tady jsou zajímavé odpovědi!

{stream-video}

Vzít, nebo nechat?

Než jsme se prokousaly otázkami, zda to Petrovi říct a zničit relativně spokojený vztah, nebo všechno řešit v utajení, zeptala jsem se, jestli si je stoprocentně jistá, že je těhotná a že otcem není její manžel. Udělala si test a dvě čárky ji přesvědčily, že těhotná je. Jelikož poslední dva měsíce s Petrem nespala, není pochyb, že dítě je Milana, kamaráda z dětství, kterého platonicky miluje. „Vždycky to byl jen přítel, kdyby se to posledně nezvrtlo po těch panácích...,“ vypráví se sklopeným zrakem kamarádka.

Omyl! To je hodně důležitá pasáž. Co Milan, chtěl by, aby si Kamila dítě nechala? Máte vůbec právo rozhodovat za budoucího potomka i za nic netušícího tatínka? A ty panáky, to taky není zrovna veselý začátek těhotenství. Nemluvě o tom, že od té doby proběhlo večírků víc a alkohol tekl proudem. Nebude to mít vliv na vývoj dítěte? Tohle hraje spíš pro tichý potrat.

Foto: iPrimaAdam a Radka stojí před rozhodnutím

Vydejte se na gynekologii

Rozhodla-li jste se vzdát svého mateřství, vydejte se na gynekologii zjistit, jaké jsou možnosti v otázce umělého přerušení těhotenství. Mějte na paměti, že ani gynekolog vám rozhřešení nedá a nemusí vědět, že jste těhotná s někým jiným než s manželem. Poradí vám, zda ve vašem případě není potrat rizikový, kde a v jakém měřítku zákrok můžete podstoupit.

„Hrozící riziko se nedá stanovit nějakými procenty, statistiky nejsou k dispozici, ale krajní komplikací při souhře nešťastných okolností je např. tzv. Ashermanův syndrom, tj. srůsty v dutině děložní znemožňující spontánní početí. Dá se sice nějak řešit, ale nezaručuje úplnou jistotu. Dále pak zánět dělohy a vejcovodů, navazující na interrupci - může nevratně poškodit vejcovody a pak je jediným řešením umělé oplození. Jedná se o promile rizika," objasňuje MUDr. Koucký.

Připravte si 1000 korun. Přesně tolik stojí odborné vyšetření a sepsání interrupčního protokolu. Dobrou zprávou je, že vám částku odečtou v nemocnici z peněz za samotný zákrok. Za miniinterrupci zaplatíte od 2200 do 4000, klasická interrupce stojí o něco víc. Gynekolog vám jistě poradí, kam se obrátit. V nemocnici podstoupíte ještě jedno odborné vyšetření a pak - na sál. V případě miniinterrupce vás ráno přijmou a odpoledne jdete domů.

Když je po všem

Po zákroku se doporučuje zvýšená hygiena v podobě častějšího sprchování. Na koupání zapomeňte! Stejně tak byste se měly vyvarovat zvedání těžkých věcí a na pohlavní styk zapomenout minimálně po dobu 6 týdnů. 14 dní po výkonu vás čeká kontrola u gynekologa. Menstruovat začnete cca po 4 až 8 týdnech.

I když tohle všechno vypadá jednoduše, všechny dobře víme, že vzdát se dítěte není v žádném případě pro mámu snadné, ať už je tátou kdokoli. A samotné přerušení těhotenství dokáže pekelně nabourat psychiku. Což se podle doktorů může projevit pozdější neschopností otěhotnět nebo těhotenství donosit.

Návod podle Primy

Co s nemanželským dítětem, zvažuje i Radka, hrdinka seriálu Přešlapy. Ta situaci začala řešit útěkem, což rozhodilo jejího partnera Adama natolik, že upadl do deprese. Když se Radka rozhodne vrátit, všechny zajímá, kdo je tedy skutečným otcem neplánovaného potomka. Jak to dopadne a v čem mohou být kamarádi nápomocni, se dozvíte ve středu v osm na Primě.

A co byste poradily Kamile a Radce vy? Stály jste někdy před rozhodnutím nechat si nemanželské dítě? Máte za sebou potrat a chcete vzkázat ostatním, proč do toho jít nebo nejít? Teď máte ideální příležitost v diskusi vyjádřit vlastní názor k tomuto ožehavému tématu. Stejně tak je tu pro vás e-mailová schránka info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám