Hlavní obsah

Pomoc! Moje dítě začíná randit

Foto: Thinkstock

Vaše děti začínají randit, ale vy s tím smířené být nemusíteFoto: Thinkstock

Reklama

S údivem sledujete svoji -náctiletou dceru, která vychází ze svého pokoje a má na sobě šaty, které rozhodně nelze nazvat dívčími. Na váš zaskočený dotaz, kam se to proboha jen chystá, vám přezíravým hlasem odvětí: na rande, přece. Ano, je to tady. Vaše dítko začíná randit, a vy nejste rozhodně nadšení! Co s tím?

Článek

Proč vám to vlastně tak vadí? Je jasné, že si vaše dítě nebude nadosmrti hrát s plyšáky, tak čemu se divíte? „Nejvíc asi rodiče trápí nejistota ve smyslu, že nevědí, jak moc bolestné zkušenosti bude muset jejich potomek ve vztazích získat. Vy už víte, jak bolí rozchod, co ve vztazích funguje a co není dobrý nápad, už jste zažili, jaké to je, když vás někdo nechce, a vy jeho ano a podobně. Ale váš syn či dcera si tím teprve musí projít,“ vysvětluje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Dcera nebo syn, strach je vždy stejný

A tak vaše dítě randí, neustále mu pípá mobil, a vy jen přihlížíte. Hlavou se vám honí myšlenky o tom, zda už vaše ratolest objevila kouzlo erotiky, a pokud ano, tak zda dodržela veškeré zásady bezpečného sexu, které jste mu vštěpovali. Ano, máte strach! „Mám tři dnes už dospělé děti, dvě dcery a syna. A u každého z nich jsem se bála stejně. U holek mi šlo samozřejmě o to, aby je hned první láska moc nebolela, aby nenarazily, jak se říká, na nějakého hajzlíka, s nímž otěhotní, a on se na ně vykašle," říká šedesátiletá Jana.

U syna pak zase měla strach z toho, aby on nějakou slečnu nepřivedl do jiného stavu, nechtěl třeba skončit se školou a podobně. „Také jsem se bála, aby ho v noci někdo nepřepadl. Vedli jsme ho k tomu, že by své slečny měl doprovázet domů, což ale zase znamenalo, že on chodil sám," dodává Jana.

Foto: Thinkstock

Každá matka myslí hned na to nejhoršíFoto: Thinkstock

Je pravda, že rodiče randících teenagerů se bojí především následujících věcí:

  • Proboha jen aby moje dítě nenaletělo někomu, kdo ho chce jen využít
  • Povídání o antikoncepci a chráněném sexu máte sice za sebou, ale bude dítě tyhle zásady dodržovat?
  • Nezamiluje se natolik, že se vykašle na školu, na sport a podobně?

Tip redakce:Klidně se může stát, že se vám protějšek vašeho dítěte nebude líbit. Jak se zachovat v takové situaci, se dočtete v článku Přítel mé dcery je příšerný! Jak jí to říct?.

Zákazy? Zapomeňte!

Sundej ty šaty, koukej si setřít tu rtěnku, zapomeň, že takhle večer někam půjdeš! To se vám chce zařvat, když opět sledujete, jak se za vaším dítětem zabouchávají dveře. Koukej mazat do pokoje, uč se, čti si nebo jdi spát. To chcete potomkovi říct, místo toho ho jen starostlivě sledujete oknem a doufáte, že peníze, co jste mu dali, použije na taxík, a ne na alkohol.

Zakazovat randění dětem, které už vlastně ani tak dětmi nejsou, nemá význam. Je to spíš cesta do pekla. „Pravděpodobně vás dítě stejně neposlechne. Navíc se pro ratolest stanete nepřítelem. Takže když se mu pak stane třeba něco nepříjemného, nepůjde za vámi, nesvěří se vám,“ varuje psycholožka Danuše Jandourková.

Teenageři mají prostě svou hlavu, a už vás vlastně ani o dovolení nežádají. „Chápu, že o mě rodiče mají strach, ale zakazovat mi rande? To si teda nedovedu představit," říká šestnáctiletá Lucie. Podle ní kupodivu její schůzky lépe snáší matka než otec. „Přitom jindy o mě měla vždycky strach spíš máma. Chodím už půl roku s jedním klukem a táta se mě furt vyptává, jak daleko spolu jsme. Jenže se stydí zeptat na rovinu, tak to tak různě obchází a je fakt vtipnej. Naposled jsem to už nevydržela a řekla mu, ať se uklidní, že zatím nic nebylo. Teda ten blažený výraz v jeho tváři, to bylo něco," směje se Lucie.

Foto: Thinkstock

Stanovte si se svými dětmi základní pravidlaFoto: Thinkstock

Stanovte pravidla

Jako rodič máte v podstatě jen jednu možnost. Dohodněte se se svým potomkem na jasných pravidlech. Jasně definovat byste měli především následující věci:

  • Kam jdeš – měli byste vždy vědět, zda se chystá do restaurace, do kina, nebo na večírek ke spolužákovi. Zda se jedná o rande ve dvou, nebo o hromadnou akci.
  • S kým jdeš – vaše dítě by mělo pochopit, že potřebujete vědět, s kým si večer vyrazí za zábavou. Ne že by vám svůj protějšek musel hned představit, ale měl by vám alespoň nastínit, zda jde o spolužáka či kamarádčina bratra a podobně.
  • Kdy se vrátíš – to je asi nejdůležitější pravidlo. Vždy se s dítětem dohodněte, do kolika se ze schůzky vrátí. Trvejte na tom, že i pětiminutové zpoždění vám předem ohlásí třeba sms zprávou.
  • Nejdřív povinnosti, potom zábava – trvejte na tom, aby na úkor randění a zábavy netrpěla škola, případně mimoškolní aktivity, kterým se vaše ratolest věnuje.

Tip redakce:A co když si chce vaše dítě přivést přítele či přítelkyni domů s tím, že u vás přespí? Jak přežít tuhle situaci, se dočtete v článku Pomoc! Dceřin přítel chce u nás spát.

Pak už jen doufejte, že vaše dítě bude vše dodržovat. Výraznější sankce či tresty se totiž většinou minou účinkem. „V tomhle věku nic jiného nezbývá. Pokud vás dítě nerespektuje, už toho moc nespravíte,“ varuje Anita Michajluková. Je to smutné, ale na výchovu už je teď tak trochu pozdě!

Jak jste prožívali období, kdy začalo randit vaše dítě?

Reklama

Související témata:

Načítám