Hlavní obsah

Pomoc, mojí dceři rostou v šesti letech chloupky!

Foto: thinkstock

Děvčátka by si měla užít hezké dětství. Co když je ale překvapí předčasná puberta?Foto: thinkstock

Reklama

Měly by si ještě hrát s panenkami, místo toho ale řeší podprsenku. Předčasná vyspělost holčičkám nepřináší jen problémy s vrstevníky, ale také se zdravím! Naštěstí je možné ji léčit.

Článek

Když Klárce začaly růst chloupky v podpaží a v klíně, byly z toho ona i její maminka dost vyděšené. Holčičce bylo šest let a chodila ještě do školky! „Když měla její třída začít jezdit na kurz plavání, udělala doma scénu: ,Nebudu se tam svlíkat a nebudu, vždyť jsem jako jediná z holek chlupatá. A rostou mi prsa!'“ vypráví Klárčina maminka.

Odborné vyšetření je nutné

Nakonec Klárčina maminka udělala rozumnou věc – vzala dceru k pediatrovi. Rentgenový snímek zápěstí ukázal, že růstový vývoj dívenky (takzvaný kostní věk) odpovídá osmi letům. Dětský gynekolog potvrdil, že změny, směřující k dosažení pohlavní zralosti, se už u holčičky rozběhly – a nejen ty, které jsou vidět navenek. Její prsní žlázky už začínají růst, děloha se zvětšuje, děložní sliznice zesiluje, mění se panenská blána.

Foto: thinkstock

Děti během puberty výrazně poporostou. A když přijde dospívání dřív, výrazně přerostou své vrstevníkyFoto: thinkstock

Osmiletá „sexbomba“?

O předčasné pubertě se u děvčat hovoří v případě, že se druhotné pohlavní znaky (poprsí, ochlupení) začnou rozvíjet před osmým rokem. U chlapců je to o rok později, ty ale tenhle problém postihuje jen v jednom případě z deseti (u opožděné puberty je tomu právě naopak). K předčasné pubertě dochází, když se v podvěsku mozkovém začnou předčasně uvolňovat gonadotropiny, hormony, stimulující tvorbu pohlavních buněk. Je to zcela normální proces, potíž je právě jen v načasování.

Projevy předčasného dospívání pochopitelně způsobují dívence i jejím rodičům spoustu nepříjemností. „Stejně staré děti v takových případech dovedou být velmi zlé, ale i nepoučení a netaktní dospělí mají k rodičům nevhodné dotazy, dítě se ve svém okolí stává určitou senzací. Dalším rizikem je bohužel i to, že taková předčasně vyspělá děvčata bývají často pohlavně zneužívána,“ varuje dětský gynekolog profesor Jan Hořejší z FN Motol v Praze.

Nejde jen o chloupky a prsa

Kromě pohlavního dospívání se urychluje i růst. Takzvaný růstový spurt, který normálně nastupuje až o několik let později, způsobí, že dítě nápadně převyšuje svoje vrstevníky. Je o hlavu větší a má mnohem více síly; věnuje-li se sportu, bývá úspěšné. Vlivem hormonů se ale růst brzy zastaví – bez ohledu na to, jestli dítě dosáhlo konečné výšky. Růstové štěrbiny (vrstva buněk, díky nimž dochází k prodlužování kosti) se definitivně uzavřou. „Tato zástava růstu je bohužel konečná a neléčitelná,“ upozorňuje profesor Hořejší.

Foto: thinkstock

Holčičky by si na vyspělé slečny měly jen hrátFoto: thinkstock

Právě proto je tak důležité problém nepodceňovat a obrátit se na lékaře včas. Po většinu dětí totiž existuje pomoc. Léčbu většinou řídí – ve spolupráci s dalšími odborníky – endokrinolog. Jejím cílem je zastavení produkce hormonů, a tím i předčasného dospívání. Podávání léků většinou trvá do doby, než dítě dosáhne věku vhodného pro nástup opravdové puberty (to je většinou kolem dvanáctého roku).

Co se to děje?

Předčasná pohlavní aktivita se může u dětí projevit i psychickými problémy. Děti se většinou ve svém dospívajícím těle necítí dobře a můžou být nešťastné nebo útočné. Vysvětlete svému potomkovi, že tyhle změny jsou normální a ostatní děti jimi projdou také, i když o něco později. A pokud si sami nevíte rady, nebojte se požádat o pomoc dětského psychologa nebo odborného lékaře.

Každá malá slečna si přeje být co nejrychleji dospělá – tohle ale není ten nejlepší způsob, co myslíte?

Reklama

Načítám