Hlavní obsah

Pomoc, tchyně má narozeniny!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Čím obdarovat tchyni?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Také vám každoročně dělá problém vymyslet vhodný dárek pro tchyni? Byt jí přetéká horou předmětů nashromážděných za posledních čtyřicet let, do nacpané knihovny už se nevejde ani šedesátistránková novela a šátků od vás dostala za poslední roky nejméně pět?

Článek

Zážitků není nikdy dost

Trendem posledních let jsou dárky „zážitkové". Šedesátileté paní zřejmě nekoupíte poukázku na bungee jumping, předplacená masáž v dobrém wellness centru ji však může příjemně překvapit. Stejně tak vstupenka do solné jeskyně nebo poukaz na relaxační tělové zábaly. Pokud jde však vaše tchyně s dobou, určitě jí neurazí ani permanentka do aquacentra nebo předplacený kurz tai-či. Fantazii se meze nekladou a vhodných pohybových aktivit pro ženy středního a vyššího věku najdete desítky.

Že by vzdělání?

Dalším oblíbeným koníčkem se pro někoho může stát vzdělávání. Je však dobré nejprve nenápadně oťukat, zda právě vaše tchyně patří mezi ty, které budou pravidelně navštěvovat univerzitu třetího věku nebo kurz angličtiny pro seniory. A nemylte se: ani počítačový kurz není k zahození, zvlášť pokud „babička" zvědavě nahlíží vašim dětem přes rameno a vyptává se na tajemství internetu. Takové lekce ostatně nabízejí pod více či méně vtipným názvem (například „Pozor, babi, myška") i některé základní školy. Pokud se to týká i školního zařízení, do kterého chodí vaše děti, spojí se v takovém dárku praktičnost s vtipem i s trochou rodinného sentimentu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Potěšíte ji zážitkemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Lepidlo na zubní protézu ne!

Dávejte však pozor, jakým směrem se vydáte. Permanentka do divadla může být velmi nadstandardním dárkem. Ne však pro paní, která byla naposledy v divadle se střední školou v Národním na Rusalce a z celého zážitku jí utkvěla jen Hynaisova opona a pan Haken vylézající jako vodník ze studny. Také dekretem na poznávací zájezd do Skandinávie zřejmě příliš nenadchnete někoho, kdo za vrchol léta považuje odpočinek na lehátku na chalupě.

Další možností, jak neuvést tchyni do problému s dalšími předměty, které už nemá kam dávat, jsou dárky takzvaně spotřebitelné. Láhev dobrého vína se vypije, luxusní bonboniéra sní a pleťová voda vypotřebuje. Dávejte však pozor, abyste nenarazila. Krém proti vráskám se jako dárek nedoporučuje: některé dámy zakládající si na svém mladistvém vzhledu by ho mohly považovat za něco podobně impertinentního jako lepidlo na zubní protézu.

A tady už se dostáváme k další skupině dárků, kde je třeba nejprve opatrně oťukávat půdu. Všechny ty úžasné a stoprocentně účinné zdravotní doplňky pro seniory, které nám reklama neustále cpe pod nos. Nehodlám se vydávat na tenký led a uvažovat o jejich skutečné kvalitě. I kdyby je ale doporučovalo „devět z deseti lékařů", je otázka, zda právě tohle je ten nejvhodnější dárek. A to i v případě, že byste tchyni nejraději koupily jednosměrnou letenku na Nový Zéland.

Reklama

Související témata:

Načítám