Hlavní obsah

Pomoc, zlomil mi srdce! Co když už ho nelze vyléčit?

Foto: Thinkstock

Každý se s rozchodem vyrovnává po svémFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někomu to trvá měsíc, jinému rok. Ale zhruba po téhle době se z rozchodu s partnerem vzpamatuje každý. Jenže co když zlomené srdce bolí několik let? Co když vám vzpomínky na bývalou lásku brání v navázání nového vztahu? Dá se s tím něco dělat?

Článek

Zuzaně je třiatřicet let a před třemi lety se s ní rozešel její přítel, se kterým žila čtyři roky. První reakce byl šok, pak přišel smutek, proplakané noci, zklamání a pocit, že nic nemá význam. A okolí Zuzanu utěšovalo, že brzy vše přebolí. „Jenže nic nepřebolelo. Jsou to tři roky, po nocích sice už nepláču, ale to je asi tak všechno. Jsem sama, pořád na něj myslím a ničemu novému ani nedám šanci,“ popisuje Zuzana. Jakkoli ví, že nedělá dobře, žádného jiného muže nechce do svého života pustit. „Když mě kamarádi hodně přemlouvají, jdu na jedno rande. A pak už nic, protože pořád srovnávám se svým bývalým přítelem. Myslím, že on byl moje životní láska a nikdy nic už nebude takové,“ uzavírá Zuzana s tím, že chodit s někým jen tak, aby nebyla sama, odmítá.

Je normální, že ani po třech letech není schopná normálně žít? Nebo už je Zuzana zralá na pomoc psychologa?

Tělu stačí týdny, mozek potřebuje měsíce

Schopnost vzpamatovat se z rozchodu a začít opět normálně žít, neplakat, nesmutnit a případně navázat nový partnerský vztah, je velice individuální. Navíc záleží na tom, zda krachl vztah trvající pár měsíců nebo dvacetileté manželství. „Také záleží na tom, zda se rozcházíte vy, nebo se s vámi rozchází ten druhý. A taky zda sami cítíte, že to neklape, a ten druhý to jen za vás vysloví nahlas. Nebo žijete s pocitem, že máte báječný vztah, a partner vám najednou oznámí, že je konec,“ upřesňuje psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: Thinkstock

Někdo trpí při rozchodu i fyzickou bolestíFoto: Thinkstock

Nelze tedy přesně říci, jak dlouho trvá léčba zlomeného srdce. „Obecně ale platí, že na obnovu fyzických problémů stačí většinou šest týdnů, proto i sádra se třeba dává na pět týdnů. Psychika ale potřebuje delší čas na regeneraci, výrazné změny k lepšímu lze leckdy pozorovat až po roce,“ říká psycholožka Lenka Čadová.

Tip redakce:Proč jsou rozchody tak těžké, se dočtete v článku 5 důvodů, proč rozchod tolik bolí.

Nejde o čas, jde o výsledek

Faktem ale je, že čas v případě vyrovnání se s krachem partnerského vztahu, není až tak důležitý. Je určitým měřítkem, a pokud se stav nelepší ani po pár měsících, není vůbec špatné zajít za odborníkem. Ovšem mnohem důležitější je to, jak rozchod prožíváte. Mezi nejběžnější reakce patří následující:

  • Uzavřenost a neochota se s někým vidět či mluvit
  • Nechuť cokoli dělat, podnikat
  • Plačtivost
  • Nespavost a nechutenství, nebo naopak přejídání se

Ovšem žádný z příznaků zlomeného srdce by neměl zásadně ovlivnit běžný život, schopnost plnit své povinnosti či pracovní výkonnost. „Je samozřejmě jasné, že třeba týden po rozchodu není člověk schopen ničeho a projeví se to na jeho výkonech v práci a podobně, ale jinak platí, že i krátce po rozchodu by měl být člověk schopen relativně normálně fungovat,“ vysvětluje Lenka Čadová.

Foto: Thinkstock

Navázání nového vztahu může být po rozchodu neřešitelným problémemFoto: Thinkstock

Tedy je normální, že poté, co strávíte den v práci, podáte tam odpovídající výkon, vyzvednete děti ze školy, nakrmíte je a uložíte do postele, na vás padne smutek. Popláčete si, a pak v slzách usnete. Ale není v pořádku, když probrečíte celý den, nejste schopni dorazit do práce a je vám jedno, zda děti večeřely, nebo ne. „Jakmile nejste schopni běžného normálního života, je to důvod k návštěvě psychologa či psychoterapeuta. A je jedno, zda se rozchod konal před pár týdny, měsíci či roky,“ potvrzuje Lenka Čadová.

Zjistěte „proč“

Odborník totiž pomůže především najít a pochopit důvod rozchodu. „Pomůže přijít na to, co bylo příčinou nezdaru, což je podle mě velmi klíčové. Je velmi důležité pochopit, proč rozchod nastal a čím jste tomu napomohli, protože jedině tak se můžete do budoucna poučit a vyvarovat se toho. Protože za jiných okolností je dost pravděpodobné, že stejně budute fungovat i v dalším vztahu, který opět skončí neúspěchem,“ vysvětluje Katarína Lomská Filasová.

Tip redakce:A svůj význam má i to, jakým způsobem rozchod proběhl. Přesvědčí vás o tom článek Pět způsobů, jak dostat „kopačky".

Naopak zcela nefunkční jsou následující a tomu podobné věty, jež často říkáte sami sobě nebo je slýcháte od kamarádů, kteří vás chtějí utěšit:

  • „Kašli na to, byl to stejně hulvát.“
  • „Bez něj ti bude lépe, uvidíš!“
  • „Nikdy ti s ničím nepomohl, nebreč, za to on nestojí.“

Jde o uměle vytvořené fráze, které s realitou nemají mnoho společného. „Pokud je vám smutno, je nejlepší si poplakat, jednoduše si tím smutkem projít. Přiznat si, že vás to mrzí, že je vám to líto, a přijít na to, co přesně vás tak strašně mrzí, abyste zjistili, co byla největší hodnota v tom vztahu. Tu pak můžete hledat v tom dalším,“ dodává Katarína Lomská Filasová.

Zlomené srdce jednoduše bolí, je třeba s tím počítat a nepřesvědčovat se, že mám být v pohodě. Ale zároveň se nestydět požádat o pomoc odborníka, kdyby to bolelo moc nebo příliš dlouho.

Jak jste se s rozchodem vyrovnali vy? A jak dlouho vám to trvalo?

Reklama

Související témata:

Načítám