Hlavní obsah

Pořádnou flákotu? Zkuste naše fantastické kotlety!

Foto: Jan Přibylský

Voňavé, dozlatova upečené, kdo by odolal?Foto: Jan Přibylský

Reklama

Kus čerstvé kotlety, bylinky, houby – a dokonalý oběd je na stole během chvilky. A tak provoňte kuchyni šťavnatou pečínkou plnou chutí i vy.

Článek

Kotlety patří mezi nejoblíbenější části vepřového masa a připravíte je na mnoho způsobů. My jsme je doladili bylinkami, houbami i česnekem, ale existují stovky dalších skvělých způsobů s ohledem na čerstvé sezonní suroviny. Lesy jsou právě teď plné hub, zpracujte je s voňavou pečínkou a během chvilky si můžete s rodinou pochutnávat na úžasném obědě!

S domácím bylinkovým pestem

Na 4 porce potřebujete: 4 vepřové kotlety, 5 lžic čerstvých bylinek podle chuti, 4 stroužky česneku, ½ lžičky nastrouhané citronové kůry, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, olej na smažení

Foto: Jan Přibylský

Bylinkami provoněný letní obědFoto: Jan Přibylský

Postup: Kotlety s kostí důkladně naklepejte. Pak je osolte a opepřete. Nasekané bylinky (my použili mátu, bazalku a petrželku) dejte do hmoždíře, přidejte prolisované stroužky česneku, citronovou kůru, olivový olej a směs důkladně utřete. Do rozpálené pánve nalejte olej a připravené kotlety opečte z obou stran dozlatova. Pak je potřete bylinkovým pestem a nechte chvíli pod pokličkou nebo alobalem, ať maso nasaje chuť a vůni bylinek. Podávejte s kuskusem.

Tip: Kuskus promíchejte s nadrobno nakrájenou cuketou, kterou opečte na pánvi s nasekanou jarní cibulkou.

S žampiony a šalotkou

Na 4 porce potřebujete: 4 vepřové kotlety s kostí, 200 g čerstvých žampionů nebo lesních hub, 8 šalotek, 1 lžíci rýžového octa, 1 lžičku třtinového cukru, sůl, pepř, olej na potření a na smažení

Foto: Jan Přibylský

Konec léta voní po houbáchFoto: Jan Přibylský

Postup: Kotlety důkladně z obou stran naklepejte, osolte, opepřete, potřete olejem a nechte odpočinout. Šalotky nakrájejte na půlměsíčky, houby na větší kusy. Na oleji opečte kotlety z obou stran dozlatova. Dejte je stranou a uchovávejte v teple. K výpeku přidejte ještě trochu oleje a opečte na něm houby a šalotky. Přidejte rýžový ocet, třtinový cukr a vše ještě krátce opečte. Přidejte kotlety a prohřejte je ještě spolu s houbovou směsí.

Tip: Na závěr můžete směs zalít smetanou, kterou nechte chvíli probublávat a podávejte s čerstvým chlebem s křupavou kůrkou.

S rozmarýnem a česnekem

Na 4 porce potřebujete: 4 vepřové kotlety s kostí, hrst čerstvého rozmarýnu, 4 stroužky česneku, 8 lžic olivového oleje, sůl, pepř, 2 celé palice česneku

Foto: Jan Přibylský

Rozmarýn a česnek si dokonale rozumíFoto: Jan Přibylský

Postup: Kotlety důkladně naklepejte. Pak je osolte a opepřete. Stroužky česneku prolisujte a dejte je do misky se čtyřmi lžícemi olivového oleje a nasekanými lístky rozmarýnu. Důkladně promíchejte a směsí potřete kotlety z obou stran. Nechte je hodinku odpočinout a pak je opečte na zbylém oleji na rozpálené pánvi dozlatova spolu s přepůlenými palicemi česneku.

Tip: Rozmarýnové kotlety budou chutnat skvěle s polentovou kaší.

Milujete kotlety? Jak je připravujete nejraději? Podělte se s námi o vaše nejlepší recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám