Hlavní obsah

Pořiďte si luxusní krbová kamna za luxusní ceny

Foto: haassohn-rukov.cz

Luxusní krbová kamnaFoto: haassohn-rukov.cz

Už máte dost věčného řezání a štípání dřeva? Nechcete neustále vymýšlet, kam dřevo uložit, aby dobře uschlo a vy jím mohli topit? Vyměňte stávající kamna za kamna na peletky a užívejte si pohody a luxusu.

Článek

Mít doma krbová kamna je sen, který si donedávna splnila jen hrstka lidí. Pokud vám to podmínky bydlení dovolí, není důvod, proč si ho nemůžete splnit i vy.

Moderní kamna 21. století

Už se nemusíte bát, že vás budou bolet záda z řezání a štípání dříví, že budete mít doma prach a popel. Na trh přišla moderní kamna 21. století – peletová kamna.

Náš tip: Při výběru kamen nikdy nepodceňujte výkon. Právě na něm totiž záleží. Kamna s nízkým výkonem mají majitelé tendenci přetěžovat a nutit je ke zvýšení výkonu pomocí otevřených přívodů vzduchu, což sníží jejich životnost a vzroste spotřeba paliva.

Proč si pořídit kamna na pelety?

Jejich největší předností je jednoduchá obsluha a přívětivost k přírodě. Topení peletami totiž neznečišťuje životní prostředí, spalování je čisté. Emise oxidu uhelnatého a uhlovodíku jsou 10× nižší, násobně nižší jsou i emise prachu.

Díky kamnům na peletky už nemusíte štípat dříví a řešit, kde ho usušíte. Nebudete ho ani nosit ke kamnům.

• Odpadne vám pravidelné přikládání do kamen, kdy musíte otevřít dvířka, ze kterých se vyvalí kouř.

• Pelety stačí nasypat do zásobníku, odkud si je kamna budou sama dávkovat podle toho, jak topíte.

• Z pelet je jen minimum odpadu, popel stačí vysypat asi jednou za týden.

• Kamna si na váš pokyn „sama škrtnou“.

• Termostat udrží vámi nastavenou teplotu, to znamená konec přetápění.

• Když si pořídíte peletová kamna s WLAN modulem, můžete je ovládat na dálku přes aplikaci v mobilu. Tu může mít až 5 členů domácnosti.

Víte, že pelety jsou malé válečky lisované z dřevěné piliny? Mají standardizovanou velikost, kamna si je tak mohou sama ze zásobníku dávkovat.

Foto: haassohn-rukov.cz

Důležitý je typ a hlavně výkonFoto: haassohn-rukov.cz

Co takhle krbová nebo kachlová kamna?

Kdo moderním věcem zase tolik nevěří a raději bude řezat a štípat dříví, ten může vsadit na krbová nebo kachlová kamna. I ta mají v českých domácnostech své místo a promění je ve skutečný domov.

Klasická krbová kamna hravě vytopí i velkou místnost, hřát začnou hned po rozdělání ohně. Hodí se i do menších prostor.

Kachlová kamna se hodí nejen do vesnických obydlí, ale i do moderního interiéru. Rázem vás ve vzpomínkách přenesou do dob, kdy jste trávili prázdniny u babičky. Jejich roztopení sice chvíli trvá, na druhou stranu hřejí i po vyhasnutí ohně. A můžete si na ně postavit třeba hrneček s čajem.

Foto: haassohn-rukov.cz

Nechte si vypočítat optimální výkon kamen dřív, než si je pořídíteFoto: haassohn-rukov.cz

Víte, že si můžete vybrat, zda chcete krbová kamna jen na topení, nebo si můžete pořídit krbová kamna s výměníkem, která napojíte na ústřední topení? Pak s nimi vytopíte celý dům, a ohřejete si dokonce i užitkovou vodu.

Reklama

Načítám