Hlavní obsah

Poševní zánět: konec fajn dovolené?!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ženy často onemocní zánětem na dovolenéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Na světě snad není ženy, která by si to alespoň jednou neprožila. Nepříjemné svědění a pálení i při močení a neustálý pocit, že musíte na toaletu. To jsou nejčastější příznaky poševního zánětu. Ten se navíc, jak naschvál, nejčastěji objeví právě na dovolené. Ptáte se proč? A jak tomu předcházet? Poradí odborník!

Článek

Podle statistik poševní zánět zažije každá česká žena v průměru třikrát za život. To je sice poměrně vysoké číslo, ale na druhou stranu máte možnost se před touto nepříjemností chránit. Anebo můžete zánět alespoň zastavit hned v rané fázi a předejít tak dalším komplikacím. „To, že trpíte poševním zánětem, poznáte poměrně snadno. Cítíte pálení při močení, v případech rozsáhlejšího zánětu dokonce i bolest při chůzi nebo sezení. Také můžete trpět častou potřebou k močení,“ vysvětluje na úvod gynekoložka Kateřina Čermáčková ze soukromé kliniky v Brně.

Kde je příčina?

Za onemocněním může stát prochladnutí, nadměrné užívání léků (zejména antibiotik), nebo přehnaná či nedostatečná intimní hygiena. Velmi často zastihne poševní zánět ženu na dovolené. Je to z toho důvodu, že v cizí zemi panuje velmi často jiné podnebí, jiná vlhkost vzduchu i okolní teplota.

Příčinou zánětu bývá narušení struktury mikroflóry v oblasti pohlavních orgánů. Dojde vlastně k přemnožení bakterií bičenky poševní nebo kandidy bílé. „Větší počet bakterií mění původní pH v oblasti pochvy z mírně kyselého na zásadité. Díky tomu se množí další nežádoucí bakterie a rozsah postižení se ještě zvyšuje. Vše je postupně více a více bolestivé,“ vysvětluje Čermáčková. A hned také dodává, že právě proto je důležité, aby intimní partie mohly takříkajíc „dýchat“. Těsné a neprodyšné spodní prádlo mezi dobrou volbu rozhodně nepatří. „Vyplatí se vzít si třeba sukni nebo šaty a volnější kalhotky. Vím, že dnes to není moc moderní, ale pokud je to možné, doporučila bych spodní prádlo z bavlny,“ radí Čermáčková.

Vedle prodyšného spodního prádla a přiměřené hygieny se však můžete ochraňovat i jinak. „Používejte gely pro intimní hygienu zakoupené v lékárně. Ty pomáhají pH pochvy vyrovnávat. Případně se doporučují takzvané kyselé výplachy za pomoci vaginálních dezinfekčních prostředků, které jsou rovněž k zakoupení v každé lékárně. Případně můžete koupit i čípek nebo krém,“ hovoří o variantách možné prevence lékařka Čermáčková.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Léky na zánět nemusí být na předpisFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co pomůže

Pokud jde o čípky a krémy, pak se jedná nejen o prevenci, ale také o způsob léčby. Když totiž zjistíte, že máte poševní zánět, nemusíte nutně hned k lékaři. Postačí si v lékárně zakoupit například krém Canesten nebo Jenamazol. Druhý zmiňovaný je silnější a rychleji účinkuje. Ještě před dvěma lety se v České republice prodával pouze na lékařský předpis. Vám se ale rozhodně hodí nakoupit si jej i pro případnou cestu na dovolenou. Ve většině evropských zemí jej totiž neseženete. „V zahraničí koupíte spíše Canesten. Je v podobě krému nebo čípků, které se zavádějí do pochvy. Na to je důležité pamatovat, protože léky nakoupené v zahraničí nemívají většinou příbalové letáky v angličtině,“ říká Čermáčková.

Po zahájení léčby mizí příznaky většinou rychle. Z preventivních důvodů byste se měly vyhnout pohlavnímu styku. „Pokud by problémy neustoupily ani po aplikaci druhé či dokonce třetí tobolky, anebo po dvou dnech užívání krému, vyhledejte lékaře. Zánět by totiž už mohl být větší,“ říká Čermáčková.

Zažily jste také někdy na dovolené podobné zdravotní komplikace? Jak jste to řešily? Poraďte i ostatním čtenářkám na info@prozeny.cz !

Reklama

Související témata:

Načítám