Hlavní obsah

Pověsit obraz je umění

Foto: Thinkstock

I věšení obrazů má svá pravidlaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když nepatříme mezi sběratele originálů, každá máme doma nějaký ten obraz, fotku nebo dětskou kresbu, kterou bychom si rády pověsily na zeď. Ale víme, jak to udělat, aby byly dobře vidět, zdobily a navíc ladily s okolím? Ano, i věšení obrazů má svá pravidla!

Článek

Při věšení obrazů se zpravidla dopouštíme dvou chyb – máme je moc vysoko a nenecháváme kolem nich dost místa, aby vynikly. Přitom tohle všechno lze spravit „od oka“!

Přímo hleď!

Většina obrazů v našich domácnostech visí příliš vysoko! Přitom pravidlo, jak najít správné místo, je jednoduché: obraz či fotka mají být v takové výšce, abychom měly hlavní motiv přímo proti očím. Pokud je tedy věšíme naproti jídelnímu stolu, budou mnohem níž než ty v chodbě.

Samozřejmě ne každý měří ideálních 170 centimetrů, ale i na to pravidla myslí. Je lepší pověsit fotku či obraz níž, abychom na ni viděly i my menší. Vysokým lidem to vadit nebude, je příjemnější koukat dolů než se zaklánět.

Dva jsou více než jeden

Jenže jen výjimečně máme doma obraz jen jeden. A zavěsit na zeď dva a více obrazů si vyžaduje také určitá pravidla. Náhoda tady místo nemá! Pokud se nám tedy vejdou obrazy – bez ohledu na velikost – do jedné řady nebo sloupce, vždy se držíme středové osy.

Pokud si doma vytváříme malou galerii a máme obrazů opravdu hodně, vždy platí, že do výšky očí dáváme ty největší a nejbarevnější, další řady pak „zakládáme“ jak nad nimi, tak pod nimi.

Pozor ovšem na místa, která se nacházejí přímo proti oknu. Pokud nejsou orientovaná na sever, hrozí, že na slunci obrazy vyšisují!

Foto: IKEA

Každý obraz vyžaduje jiný rámFoto: IKEA

Každý pes jiná ves

Další velkou chybu děláme už před zavěšením, kdy se snažíme nechat obrazy či fotky zarámovat všechny stejně! To je možné, když máme třeba tři fotografie od jednoho autora. Ale jakmile budeme mít na zdi obrázek od dětí, fotku krajiny nebo třeba papyrus dovezený z Egypta, je třeba respektovat jejich charakter a každému dopřát jiný rám. Chaosu se bát nemusíme, na zdi to bude vypadat dobře!

Pokud nevíme, co přesně bychom chtěly, ale tušíme, že náš byt nějakou výzdobu potřebuje, můžeme se řídit trendy. Ano, i svět obrazů a rámů se řídí módními pravidly. „V současnosti ale prožíváme období, kdy nejsou zcela vyhraněné. Velmi oblíbeným fotografiím a panoramatickým obrázkům typu krajina konkurují i retrofotografie a retroplakáty," říká Lucie Kšánová z Galerie del Manifesto.

Ovšem jeden módní proud zaznamenat a doma s klidem použít můžeme. I svět rámů totiž ovládla obliba nerezu: „Kovové rámečky se hodí zvlášť k fotografiím," dodává Lucie Kšánová.

Ovšem pozor! Na obrazy bychom ale měly myslet už při malování, platí totiž, že se lépe vyjímají na barevných stěnách než bílých! Ale ať už zvolíte jakékoli obrazy a pověsíte je kamkoli, důležité je jedno: hlavně doma nějaké mít! Byt bez obrázků je totiž nudný byt!

Reklama

Související témata:

Načítám