Hlavní obsah

Poznáte, že vám začíná menopauza?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Začátky menopauzy jsou individuálníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najednou vás trápí návaly horka, pocity deprese, podrážděnost…? Nezůstávejte v nejistotě a zajděte ke gynekologovi! Jmenované potíže mohou znamenat i jiné problémy, než nástup menopauzy – a i kdyby, má to i své výhody. Nevěříte?

Článek

Pár kapek krve a máte jasno

S vymoženostmi kosmetického průmyslu, estetické medicíny a poznatků z oblasti ženského lékařství se posouvají i hranice, kdy my ženy začínáme skutečně objektivně fyzicky a fyziologicky stárnout. O to hůře mnohé z nás zasáhne fakt, že přes aktivní způsob života, zdravou stravu i pravidelný pohyb se ozvala příroda a přiblížila se doba pohasínání pohlavní zralosti a aktivity našeho organismu, tedy menopauza.

Vzhledem k tomu, že její začátek i konec může být velmi individuální, a máme-li nejistotu kvůli některým příznakům, není nic jednoduššího, než si zajít ke svému gynekologovi. Ten může na základě vzorku odebrané krve v laboratoři nechat zjistit, jak jste na tom s hladinou hormonů - estrogenu a progesteronu. V mnoha případech totiž nepravidelnou nebo slabší menstruaci, noční pocení, podrážděnost, deprese a další potíže nepůsobí začátek menopauzy, ale "pouze" stress, přepracování nebo zcela jiné zdravotní problémy. Výsledky rozboru se od gynekologa dozvíte během asi deseti dnů. Máte-li důvěru domácí testovací sady, existují testy i na menopauzu. Takový test si můžete koupit v lékárně nebo objednat na internetu.

Přechodem život nekončí

Jestliže hormonální testy přece jen prokáží nástup menopauzy, nezoufejte. Váš život nekončí! Při současných možnostech můžete dokonce i otěhotnět, a to po umělém oplodnění. Nemusíte utrácet za stále dražší vložky, strachovat se, že promenstruujete dovolenou a užívat si sex, jestliže už být těhotná naopak nechcete! Dobrou zprávou také je, že kromě stále diskutovanější hormonální substituční terapie (HTS), existují na trhu nehormonální preparáty. Jsou většinou na rostlinné bázi a dokáží negativní projevy výrazně zmírnit! A to ani nemluvě o estetické medicíně a nepřeberném množství technik pro vyhlazení vrásek a podobně.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nechte si změřit hladinu hormonůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Takže:

  • když máte pocit, že klimakterium zaklepalo na dveře, nechte si změřit hladinu hormonů
  • když testy menopauzu potvrdí, buďte v klidu, krásná můžete být i nadále, stačí nehodit flintu do žita!
  • nechcete-li nebo nemůžete-li brát na zmírnění potíží HTS, nenechte si ji vnutit!
  • chtějte od lékaře vědět jaké nehormonální prostředky HTS nahradí, popř. si najděte informace na internetu
  • ubývající hormon estrogen činí suššími kůži a sliznice, žena je tak náchylnější k tvorbě vrásek na obličeji i na kůži celého těla - k mání je však mnoho kosmetických přípravků i potravinových doplňků, jež udrží vaši psychiku i tělo v kondici

A jak toto období zvládáte vy, milé čtenářky? Upřednostnily jste nějaký rostlinný preparát nebo vám vyhovuje HTS? Máte-li nějaké rady pro nás ostatní, jak se dobře a pohodově vyrovnávat s potížemi menopauzy a cítit se stále krásná a fit, napište nám na adresu info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám