Hlavní obsah

Osteoporóza: Hrozba žen v menopauze!

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Reklama

Osteoporóza je nemoc, která se projevuje řídnutím kostní tkáně. To má za následek horší hojení při zlomeninách, ale ovlivní i samotné riziko zlomenin. Nejvíc trápí lidi nad sedmdesát let věku, ale ženy často postihuje už kolem padesátky – v období menopauzy. Co dělat pro pevné a zdravé kosti!

Článek

Kostní hmota ubývá přirozeně s věkem a to už po třicátém roce života. Pokud navíc nežijete právě zdravě, můžete celý proces ještě urychlit. Co dělat v případě, že vám doktor osteoporózu diagnostikuje? Ptali jsme se lékařů.

Nemoc, která není vidět

Osteoporózu zpočátku ani nezaregistrujete. Snížení kostní hustoty nebolí, není vidět a projeví se často až náhodně při rentgenovém vyšetření nebo při zlomenině.

„Zlomeniny se týkají obvykle zápěstí ruky či krčku stehenní kosti a vznikají neočekávaně při banálním traumatu či mechanické zátěži kosti. Snížení tělesné výšky, vznik ‚kulatých zad‘ a bolesti páteře bývají časté projevy při osteoporóze obratlů, zejména u starších žen. Nemoc dnes postihuje prakticky každou třetí ženu v menopauze,“ říká MUDr. Jana Vymětalová, primářka RDG pracoviště EUC Kliniky Ostrava.

Rizikem je kouření, tloušťka i revma

Rizikovými faktory vzniku osteoporózy je věk (menopauza), tloušťka, ale také podvýživa. Osteoporózou také častěji trpí kuřačky. Podle odborníků by si každá žena v přechodu měla nechat preventivně udělat vyšetření na osteoporózu. Mezi varovné okolnosti patří třeba zvýšený příjem alkoholu nebo revmatoidní artritida, lidově revma. A jak takové vyšetření probíhá?

Provádí ho lékař na specializovaném radiologickém pracovišti. Nejčastěji v nemocnici nebo v tak zvaných osteocentrech. Existují dva typy přístrojů: centrální denzitometr, který je složený z velké desky a pohyblivého ramene zavěšeného nad ní, a menší periferní denzitometr, který vypadá jako krabice s dírou. První slouží ke sledování hustoty kostí páteře a pánve, menší přístroj je určený k měření hustoty kostí v zápěstí, patách nebo prstech. Vyšetření trvá pár minut, je nebolestivé a proplácí ho pojišťovna. Žádanku na něj vám může vystavit každý praktický lékař nebo gynekolog.

„Pomocí kostní denzitometrie měříme množství kostních minerálů. Jedná se vlastně o typ rentgenu. Podle výsledku osteodenzitometrického vyšetření lze odhadnout množství již ztracené kostní hmoty. Pokud jí chybí více než zhruba čtvrtina, mluvíme o osteoporóze,“ upřesňuje MUDr. Dita Pichlerová, internistka a obezitoložka z OB Kliniky a.s.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Řídnutím kostí častěji trpí kuřačkyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pohyb pomáhá

Ženy, které mají sedavý životní styl a nehýbou se, jsou dalšími adeptkami pro tuto nemoc. Pohyb totiž kosti zpevňuje a podporuje tvorbu kostní hmoty. Pokud jste si tedy myslely, že byste se s tímto onemocněním měly raději přestat hýbat, abyste předešly zranění, jste na omylu. Právě pravidelná fyzická aktivita významně snižuje nástup i rozvoj osteoporózy.

„Ideální je denní energická chůze alespoň hodinu. Sedavý způsob života je pro kosti signálem, že jejich hmotnost je zbytečně vysoká,“ říká Dita Pichlerová.

Hodně vápníku 

Velmi důležitá pro zpomalení osteoporózy je úprava životosprávy. Zvlášť dbejte na to, aby vám v jídelníčku nechyběly potraviny s vyšším obsahem vápníku, který kosti vyživuje. Jeho dobrým zdrojem je například tvaroh, kefír, zákys, ale také mořské i sladkovodní ryby, košťálová zelenina, jako je zelí, kapusta, květák, brokolice nebo třeba kedlubna. I tofu a sójové výrobky mají vysoký obsah vápníku, ale naprostým vítězem je mák. Ten ho obsahuje až 12x víc než mléko.

„Tyto potraviny zařazujte denně ve zvýšeném množství. Můžete je doplnit i vápníkem, hořčíkem a stopovými prvky v tabletách,“ doplňuje doktorka Dita Pichlerová.

Foto: Rustle, Shutterstock.com

Kolem padesátého roku zvyšte příjem mléčných výrobků, především tvarohu nebo podmáslí, zkrátka potravin, které obsahují vápníkFoto: Rustle, Shutterstock.com

Vitamin D a dostatek tekutin

Specialisté zdůrazňují, že pro úspěšnou léčbu je nutná chuť pacienta spolupracovat s lékařem a změnit životní styl. Shrňme si to: základním léčebným postupem je zvýšený příjem vápníku a vitaminu D, pravidelná strava, dostatek tekutin a pravidelný pohybový režim. „Je nutné výrazně omezit konzumaci alkoholu, kávy a přestat kouřit. Ze sportů jsou vhodné spíše ty, u kterých nehrozí riziko zlomenin. Ideální je chůze, jízda na kole, plavání nebo jóga,“ dodává Jana Vymětalová.

Máte osteoporózu? Řídíte se radami lékařů?

Reklama

Načítám