Hlavní obsah

Poznej svého kolegu aneb 5 typů nejotravnějších lidí

Foto: bernatets photo, Shutterstock.com

Foto: bernatets photo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen tři minuty ve výtahu s nimi mohou být peklo, natož pokud s nimi sedíte v kanceláři. Tady je stručný popis těch nejotravnějších lidí na světě a návod, jak jejich blízkost přežít.

Článek

V životě potkáte spoustu lidí a ne všichni vám samozřejmě padnou do oka. Jsou totiž některé skutečně otravné typy, s nimiž je těžké vyjít. Když s nimi nemusíte mít nic společného, stačí se jim vyhýbat, ale co když je určitý styk s nimi nutný?

Skokani do řeči

Někomu do řeči občas skočí asi každý, ale tohle jsou notoričtí skákači. V jejich blízkosti v podstatě nedokončíte větu. Je to o nervy a člověka to štve, každopádně na tyhle lidi platí jediné: Pořád dokola jim opakovat, že byste rádi svá slova dořekli. Obrňte se trpělivostí a notnou dávkou vět typu „promiň, rád bych to dořekl“, „nezlob se, ale nech mě domluvit“ a podobně.

Většinou to nemyslí zle, jen jsou energičtější a upovídanější, než je běžný průměr, a svůj zlozvyk si mnohdy ani neuvědomují. Když jim několikrát po sobě klidně řeknete, že vám skáčou do řeči, dojde jim to a minimálně se pokusí trochu brzdit.

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Skokani do řeči si svůj zlozvyk neuvědomují. Párkrát je během řeči poproste, ať to nedělají, dokáží se umírnitFoto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Všechno vím a rád ti poradím

Brouk pytlík. Všude byl, všechno zná a se vším si poradí. Narazit na takového multifunkčního experta, který se vyzná v pěstování růží, má recept na nejlepší povidlové buchty a nejspíš umí sestrojit i atomovou bombu, je nepříjemné. Nemůžete říct skoro nic, aniž by se vám nedostalo nějaké rady či ponaučení.

V tomto případě platí, že nejlepší obrana je ignorace. Tihle lidé totiž touží po obdivu a po slovech chvály, touží vidět váš vděčný výraz, když vám poradí, kam byste měli jet na dovolenou, jakou zubní pastou si čistit zuby a co dát dětem k večeři.

Pokud nic z toho nedostanou, půjdou to zkusit jinam. Takže rada zní – chladný výraz, žádné velké úsměvy, ani minimální projev zájmu, a uvidíte, za chvíli si najde jinou oběť.

Všechno je na nic

Přijít do kontaktu s věčným negativistou, který vidí všechno černě, nic podle něj nemůže dopadnout dobře a nic proto nemá cenu, je nebezpečné. Blbá nálada je totiž strašlivě nakažlivá.

Takže pokud se chcete i po setkání s negativistou usmívat, omezte s ním hovor na minimum a vyhýbejte se vážnějším tématům. Žádné hovory o politice, o zdraví, o financích a podobně, prostě ani slovo o věcech, které i vám třeba občas dělají starosti.

A odzbrojte ho úsměvem! Těmhle lidem nesmíte přizvukovat, přistoupit na jejich hru, naopak jděte do protiútoku. Stěžuje si na deštivé počasí? S širokým úsměvem mu řekněte, jak je fajn, že prší, protože nemusíte zalévat zahradu. Tihle lidé jsou rádi naštvaní, takže věřte, že ve vaší usměvavé přítomnosti jim moc dobře nebude.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Blbá nálada je nakažlivá. Věčným stěžovačům se proto raději vyhýbejte. Nezachraňujte je, nebo vás svým pesimismem nakazíFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Sladší než med

Kočičko, sluníčko, zlatíčko moje. Když takhle mluví matka na své malé dítě, je to v pořádku. Když si takhle říkají dva zamilovaní lidé, proč ne. Ale co když vám tak říká kolegyně?

Někdy stačí málo, prostě jen daného člověka poprosit, aby vám říkal jménem. I tohle je vlastně zlozvyk, na který většinou stačí jen upozornit. Ale někdy je potřeba se s tím bohužel smířit, někteří lidé jednoduše nepochopí, že jejich „milé“ chování může být někomu nepříjemné. Tady se tedy vyplatí být spíš nad věcí, koneckonců nějaké to sluníčko a květinka ještě nikoho nezabily.

Patent na pravdu

Ať řeknete, co řeknete, bude vám vždycky oponovat. Že je tráva zelená? Kdepak, je zelenkavá a mírně nažloutlá. Že je dneska vedro? Omyl! Včera, to byl pařák, ale dneska? Vždyť je o půl stupně chladněji!

Tihle lidé mají neustálou potřebu ostatní opravovat, odporovat jim, nesouhlasit s nimi. Potřebují mít vždy a za všech okolností pravdu. Vypadají sebevědomě, ale pravda je taková, že je k takovému chování nutí spíš nízké sebevědomí. Potřebují si stále něco dokazovat, proto jdou tak často do opozice.

Jak na ně? Platí, že čím míň diskusí s takovým člověkem, tím líp. A nesnažte se bojovat, je to marné. Myslete si své a nechte je vypovídat.

Znáte někoho takového? A jaký postup funguje vám?

Reklama

Související témata:

Načítám