Hlavní obsah

Nejhorší tchyně? Na těchto 8 typů si dejte velký pozor

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Matky vašich partnerů mají velký podíl na tom, jací budou jejich synové manželé. Když narazíte na jednu z těchhle, dobře si vážný vztah rozmyslete. Takové tchyně vám totiž mohou zničit manželství.

Článek

Jaký má váš partner vztah se svou matkou určuje, jak vnímá sám sebe a jaký má názor na ženy obecně. Pokud chcete mít spokojené manželství, vyhýbejte se mužům, kteří mají se svojí matkou nezdravý vztah. Jaké tchyně jsou nejhorší? Britská expertka na sex a vztahy, Tracey Cox, jich našla osm.

1. Stále ho kritizuje

Správná matka své dítě miluje bez podmínek a takové, jaké je. Mateřská láska by měla být nepodmíněná. Pokud ho ale matka za vše, co dělá, už od dětství kritizuje, nejspíš z něj vychovala emočně slabého jedince, který bude i v dospělosti závislý na jejím „schválení“ všeho, co dělá.

„Můžete si dovolit malý test. Zkuste ho požádat o něco, o čem víte, že jeho maminka příliš neschvaluje. Třeba o projížďku na motorce, nebo o dovolenou v zemi, kterou ona nemá ráda. Pokud vyhraje její názor nad vaším, pryč od toho, vždycky budete ta druhá,“ radí expertka.

2. Je to matka mučednice

Jestli kritizuje vás, není to to nejhorší. Daleko větší peklo je tchyně – mučednice, která vše vydrží, nikdy neřekne ne a vždy se obětuje.

Zpočátku to může vypadat růžově. Je přece tak milá a nápomocná. Jenže velmi brzy pochopíte, že tahle její bezbřehá pomoc je spíš způsob, jak se synem (a s vámi) manipulovat. Létají pak věty typu „celý svůj život jsem obětovala tobě“. A takové ženě se nikdy neříká ne.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Bez maminky ani ránu? Připravte se na to, že vše mezi vámi dvěma bude problém vás tříFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

3. Je úplně jiná než vy

„Pokud má syn dobrý a zdravý vztah se svou matkou, je v podstatě logické, že si pro život hledá partnerku, která se jí bude alespoň v některých směrech podobat,“ říká Tracey Cox. Pokud byla jeho matka klasická hospodyňka a rozdělení mužských a ženských rolí bylo v jejich rodině vyloženě tradiční, nejspíš se mu budou líbit podobně nastavené dívky. A naopak.

Takže pokud se s jeho matkou seznámíte, je vám sympatická, máte si o čem povídat, v mnohém se názorově shodujete, je to dobré znamení. Když umí vycházet s ní, proč by to nezvládl s vámi. Pokud jste ale naprosto odlišné, není to nejlepší znamení.

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Jste si s jeho matkou podobné, rozumíte si? To je příznivé znamení. Opak nic dobrého nevěstíFoto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

4. Pouští na syna hrůzu

Děti by se svých rodičů neměly bát (měly by mít respekt, vážit si jich). Jestliže z nich mají strach, je to známka, že je něco špatně. „Syn, kterého matka v dětství fyzicky či psychicky trestala pokaždé, když ji ‚zklamal‘, se naučil jasný vzorec. Musím plnit matčina přání, jinak přijde trest. A podobný vzorec si nese i do dospělosti. Snaží se plnit přání svých blízkých, dělá, co jim na očích vidí,“ popisuje Tracey Cox.

Tohle je zpočátku fajn, přece o vás tak pečuje a je na vás strašně hodný... Až vám dojde, že to nedělá z lásky, ale ze strachu, už to tak sexy není.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Strach z matky znamená strach z jakékoli autority. Jestli chcete doma bačkoru, vemte si hoFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

5. Pasivně váš vztah neschvaluje

Když jste spolu, chová se k vám skvěle. Nikdy neřekne křivého slova proti vám. Ale nenápadně zasévá semínka sváru.

Kritizuje vás tak rafinovaně, že to vlastně vypadá jako pochvala. „To je dobře, že mu tolik nepodstrojuješ a nežehlíš, já ho rozmazlila.“ „Je od tebe hezké, že jsi mu koupila k narozeninám tyhle drahé hodinky, no, snad si to můžete dovolit, i když teď budete mít výdaje s rekonstrukcí.“

6. Dělá si ze syna partnera

Tohle bývá typické v případech, kdy matka žije léta sama bez partnera a syn se tak nějak automaticky stal „jediným chlapem v rodině“. Maminka ho podvědomě přesunula z role syna do role partnera a vyžaduje po něm věci, které obyčejně dělají manželé. Chce po něm, aby ji doprovázel do divadla, když jdete společně na procházku, zavěsí se do něj a vy jdete sama někde vedle? Rozhoduje za ni, zařizuje agendu a podobně? Taková tchyně bude vaše soupeřka.

 7. Neustále ho kontaktuje

Samozřejmě neexistují žádné tabulky, jak často by měl muž vídat svou matku, či jak často by jí měl telefonovat. Navíc jsou situace, kdy je naopak žádoucí, aby se s ní stýkal co nejvíc (když je nemocná, nemohoucí, přišla o partnera, jednoduše je v situaci, kdy potřebuje fyzickou i psychickou podporu).

Varovným signálem ale je, když váš partner zvedne své matce telefon vždy a za všech okolností, bez ohledu na to, co dělá. Máte zrovna sex, řešíte něco důležitého, podepisujete smlouvu o hypotéce, ale jakmile mu zavolá matka, všeho nechá a hovor zvedne? Buďte ve střehu.

8. Nevěří vám

Kdykoli k vám jde, přinese obrovské zásoby jídla, protože prostě nevěří, že byste dokázala jejího chlapečka pořádně nakrmit. Neustále vám detailně popisuje, co a jak má její syn rád, jak skládat jeho trička, po jakém jídle mu bývá těžko. Jednoduše se z vás snaží udělat svoji kopii. Pokud ji váš partner neusměrní, ba co hůř, očekává, že si rady jeho matky opravdu vezmete k srdci, je to zlé. Opět budete vždy ta druhá.

A jaká je vaše tchyně?

Reklama

Související témata:

Načítám