Hlavní obsah

Pozor na energetické nápoje

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tyto nápoje rozhodně nejsou vhodné pro děti.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V reklamě slibují, že vám dají křídla a jako zázrakem vás vzkřísí z únavy. Něco na tom bude. Energetické nápoje obsahují složky, které dokážou tělo vybičovat k vyšším výkonům. Málokdo už ale ví, že umějí také ublížit.

Článek

V obchodech je k dostání nepřeberné množství energetických nápojů. Většinou obsahují hlavně cukr, kofein a taurin. Na první pohled neškodné látky. Ale ve větším množství dokáží v těle napáchat pěkný nepořádek. To, že by energy drinky neměly pít děti, je snad samozřejmostí. Kromě zdravotních komplikací, by se z nich totiž mohli stát neklidní, zuřiví a hyperaktivní jedinci. Ale víte, jak mohou ublížit i nám dospělým? Tak například se povzbuzující nápoje nesmí pít těsně před intenzivním cvičením. Mohlo by se totiž stát, že vás pak budou z tělocvičny v mdlobách vynášet.

Pozor na alkohol

Mylná je také víra, že energetické nápoje zvýší čilost organismu ve spojení s alkoholem. Tenhle koktejl může být velmi riskantní a měli bychom se mu vyhnout. Ne z legrace je na každé plechovce napsáno varování, abychom tak nečinili. Kofein sice poskytne povzbuzení, ale reflexy se nezlepší. Spolu s alkoholem pak může našemu tělu přinést až nebezpečnou dehydrataci nebo dokonce kolaps. Ač se zdá, že toho vlastně pijete hodně, mixem energy drinků s alkoholem se jen odvodňujete.

Energetické nápoje jsou teď velmi moderní, v zahraničí se proti nim už ale začíná bojovat. Například ve Francii je konzumace některých povzbuzujících nápojů přísně zakázaná.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Energetické nápoje obsahují cukr, kofein a taurin.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tajemství energy drinků

Kofein - Kofein prokazatelně ovlivňuje psychiku člověka, zvyšuje duševní a tělesnou výkonnost. Navíc stimuluje centrální nervový systém k větším výkonům.

Taurin - Obnovuje zdroje energie a tím hlavně pomáhá uvolňovat z těla škodlivé látky. Navíc snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje a regeneruje svalové napětí a nervový systém.

L-karnitin - Díky téhle látce budete mít energie na rozdávání. Zvyšuje výkon, urychluje látkovou výměnu a zlepšuje funkce srdce. Navíc dokáže skvěle odbourávat tuky.

Guarana - Oblíbená látka studentů a sportovců. Stimuluje mozkové funkce, předchází únavě a zvyšuje okamžité reakce. Obsahuje velké množství kofeinu. Ovšem na rozdíl od kávy působí i několik hodin. Guarana také uvolňuje kyselinu mléčnou ze svalů a tím snižuje bolest po fyzické námaze. Má kladný vliv na potenci. Je vhodná při depresích, má detoxikační účinek na játra.

Schizandra - Výtažek z ovocné dužiny schizandry má za úkol především redukovat známky únavy a zvýšit výkonnost.

Maté - „Zelené zlato indiánů", jak je tento čaj nazýván, obsahuje velké množství kofeinu. Navíc zahání pocit hladu a žízně a tím významně přispívá k regulaci hmotnosti.

Žen-šen - Kořenový extrakt žen-šen je odpradávna hojně využívaný ve východním léčitelském umění. Zlepšuje schopnost myšlení a koncentrace, zahání únavu a vyčerpanost a zvyšuje obranyschopnost organismu.

Reklama

Související témata:

Načítám