Hlavní obsah

Jak zahladit stopy stárnutí?

Foto: shutterstock.com

Splní krémy to, co slibují?Foto: shutterstock.com

Reklama

Kůže je nemilosrdný „práskač" našeho stáří. A zejména ruce na nás často řeknou víc, než bychom chtěli. Dá se z nich usoudit, čím se živíme, jak o ně a tedy i o sebe pečujeme a také odhadnout přibližný věk. I když obličej vypadá na padesát, ruce mnohdy prozradí, kdeže ty časy jsou. Známky stárnutí se na nich objevují mnohem dříve než na tváři. Některé krémy na ruce slibují, že zastaví čas. Co myslíte, který z nich funguje?

Článek

Časopis TEST

Když se po hřbetech rukou začnou rozlézat stařecké skvrny a nechceme se s nimi smířit, jsme mnohem vnímavější k nabídkám kosmetického průmyslu. Některé hlásají, že „sníží počet pigmentových skvrn a jemných vrásek zralé pokožky,“ jiné zas, že krém „viditelně redukuje první známky stárnutí pokožky rukou". Testování trvalo tři měsíce. Dobrovolnice o své ruce pečovaly dvakrát denně, pečlivě krém vtíraly do své pokožky a pro srovnání nechaly jednu hnědavou skvrnu bez povšimnutí, tedy bez péče.

Něco málo o stařeckých skvrnách

Stařecké skvrny se zpravidla začínají objevovat mezi 50. a 60. rokem věku, mohou se ale vyskytnout již kolem čtyřicítky, nebo i dříve. Nahnědlé až hnědé skvrny mohou dosahovat průměru i několika centimetrů. Nejčastěji postihují hřbety rukou, předloktí, obličej a dekolt.

Příčinou jejich vzniku je hromadění pigmentu lipofuscinu v závislosti na dlouhodobém působení UV záření a přirozeném opotřebování pokožky v procesu stárnutí. Skvrny ovšem neohrožují zdraví. Jde zejména o problém kosmetický.

Sliby chyby…

A jaké jsou tedy výsledky testu? Ani jeden z omlazujících krémů na ruce nedokázal byť jen náznakem zmírnit stařecké pigmentové skvrny! Všechny testované krémy na ruce vykázaly vesměs dobré kosmetické vlastnosti – hydratace pokožky, snášenlivost, konzistence, roztíratelnost a nevtíravé vůně. A některé z nich představují i prevenci před škodlivými účinky slunečního záření. Pokud chcete tedy o své ruce kvalitně pečovat, postačí i krémy bez slibovaného omlazujícího efektu.

Foto: archiv firem

Ruce vyžadují pravidelnou péčiFoto: archiv firem

Tipy, jak správně pečovat o své ruce

Pravidelnost - Omlazující krémy na ruce sice nepomohou proti známkám stárnutí, avšak s drsnou pokožkou si dobře poradí. Krém používejte pravidelně a nešetřete s ním.

Nehty - Krém pečlivě aplikujte i na nehty. Nečekejte však, že si poradí s nehty poškozenými či lámavými.

Mast na ochranu pokožky - Pokud si musíte hodně často či pravidelně máchat ruce ve vodě, používejte speciální masti na ochranu pokožky rukou.

Dermatolog - Máte-li pokožku na rukách i přes veškerou péči červenou či popraskanou, navštivte dermatologa.

A jaké jsou podrobné výsledky testu omlazujících krémů? Zajímavé! Časopis Test podrobil zkoumání celkem 6 výrobků. Jaké hodnocení si každý z nich vysloužil? Na to se podívejte na www.dtest.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám