Hlavní obsah

Předejděte rakovině děložního čípku

Reklama

Rakovina děložního čípku je po rakovině prsu druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u dívek a žen. Každé dvě minuty na ni na celém světě zemře jedna žena.

Článek

Rakovinu děložního čípku mají na svědomí tzv. lidské papillomaviry (HPV viry), které se přenášejí pohlavním stykem a nekoitálními sexuálními praktikami. Nejspolehlivějším způsobem prevence je kombinace pravidelných gynekologických prohlídek a očkování.

V České republice žije s diagnózou rakovina děložního čípku okolo 16 000 žen, 1000 jich každým rokem onemocní a 400 žen každoročně na tuto nemoc umírá. Nejčastěji se nakazí mezi 15 a 25 lety.

Jak se nakazíte HPV viry?

Rakovinu děložního čípku způsobují lidské papillomaviry neboli HPV viry. Ty se přenášejí sexuálním kontaktem, a to nejen pohlavním stykem, ale i nekoitálními praktikami, tedy kontaktem s kůží nakaženého partnera v genitální oblasti. Před přenosem těchto virů neposkytuje 100% ochranu ani kondom.

Vakcína Cervarix

Jak se rakovina děložního čípku vyvíjí?

Celý proces vývoje rakoviny děložního čípku trvá několik let. Nejprve mluvíme o tzv. přednádorových změnách, ze kterých se pak může vyvinout rakovina děložního čípku.

Jak se účinně chránit?

Nejúčinnější ochranu proti rakovině děložního čípku představuje kombinace pravidelných gynekologických prohlídek a očkování. Dívky a mladé ženy se mohou nechat očkovat některou z dostupných vakcín. Vakcína Cervarix poskytuje těm, které se dosud s HPV viry nesetkaly, až 93% ochranu proti těžkým přednádorovým stavům, které se mohou vyvinout v rakovinu děložního čípku, a to bez ohledu na typ HPV viru, jímž byla dívka nakažena.

Jak to, že Cervarix poskytuje tak vysokou ochranu?

93% ochrana, kterou vakcína Cervarix poskytuje, je vyšší, než odborníci očekávali při vstupu očkovací látky na trh. I po uvedení vakcíny však probíhaly rozsáhlé mezinárodní studie, díky kterým se ukázalo, že vakcína Cervarix vykazuje tzv. zkříženou ochranu. To znamená, že chrání i proti některým dalším HPV typům než jen proti těm, proti nimž byla cíleně vyvinuta.

13leté dívky mají očkování zdarma

.Od dubna 2012 se mohou nechat 13leté dívky očkovat proti rakovině děložního čípku zdarma. Očkování vakcínou Cervarix je těmto dívkám totiž hrazeno z prostředků zdravotního pojištění. Vakcinace má však význam i u starších dívek a mladých žen.

Léčivý přípravek Cervarix je vakcína určená k prevenci rakoviny děložního čípku. Před použitím si pečlivě přečtěte příbalový leták. GlaxoSmithKline s. r. o., Hvězdova 1734/2c, Praha 4, tel.: 222 001 111, fax: 222 001 254, www.gsk.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám