Hlavní obsah

Přepuštěné máslo ghí: Má výbornou chuť a dá se na něm zdravěji smažit!

Foto: nenetus, shutterstock.com

Zkuste ghí použít na smažení. Je tepelně stabilnější, tudíž mnohem vhodnější než klasické másloFoto: nenetus, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrábí se z klasického másla a ničeho jiného. Ghí je známé jako ájurvédská potravina. Je to indické přepuštěné máslo, kterému se někdy říká přečištěné. Jaké má účinky?

Článek

Přepuštěné máslo si doma běžně vyráběly generace vašich babiček a prababiček. Oblíbené bylo především kvůli jeho praktickým vlastnostem – nežluklo, déle vydrželo, mělo léčivé účinky...

Dnešní popularita ghí spočívá spíše ve zvýšeném zájmu o tradiční východní přístupy. Ghí je známé z indické kuchyně a ájurvédské medicíny.

Přepuštěné máslo jako staronový trend

„Přepuštěné máslo neboli ghí je v českých kuchyních čím dál tím oblíbenější, což je zjevné z jeho zvyšujících se prodejů. Zdaleka už přepuštěné máslo Češi nepoužívají jen na smažení vídeňských řízků, jak ho používali naši předci,“ uvádí David Kukla, zakladatel prodejen Sklizeno.

Mezi přepuštěným máslem, které připravovaly vaše babičky, a pravým indickým ghí je pouze malý rozdíl. Indická verze se přepouští obvykle o něco déle, má proto zlatavější odstín a ještě oříškovější chuť. Zdravotní účinky a prospěšné vlastnosti jsou ale srovnatelné.

Foto: vm2002, shutterstock.com

Ghí se vyrábí pouze z klasického másla. Díky přepouštění se z něj ale stane 100procentní tukFoto: vm2002, shutterstock.com

Když smažit, tak s ghí. Je to zdravější

Ghí si získalo oblibu nejen pro svou lahodnou oříškovou chuť, ale také díky vlastnostem, které z něj dělají zdravější verzi másla.

„Tím, že se z másla, jak jej znáte, odstraní přepuštěním větší část bílkoviny, posune se stupeň přepalování z původních 150 až 180 °C na 200 až 250 °C. Takže s ghí můžete bezpečněji a zdravěji smažit,“ říká výživová poradkyně Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Ghí je bez laktózy

Dobrá tepelná stabilita není jedinou výhodou ghí. „Oproti běžnému máslu má mnohem delší trvanlivost, proto je také v horké Indii kdysi vymysleli,“ uvádí David Kukla.

Přepuštěné máslo je na rozdíl od klasického téměř stoprocentní tuk. Běžné typy mají tuk asi z 82 procent, dále pak obsahují vodu, syrovátku a laktózu.

„Ghí se hodí pro lidi s intolerancí na laktózu a také alergií na mléčnou bílkovinu, protože díky přepouštění a čištění je z másla laktóza i bílkovina odstraněna,“ říká David Kukla.

Foto: elena_moiseeva, shutterstock.com

Jemná, lahodná a lehce oříšková chuť přepuštěného másla vás určitě bude bavitFoto: elena_moiseeva, shutterstock.com

Lék, který si dopřejte jen s mírou

Ve východních medicínách se ghí nepokládá pouze za zdravější a praktickou potravinu. Přikládají se mu také léčivé účinky. „Ghí osahuje vitamin A, B3, E a mnoho minerálů. Podle ájurvédy promazává klouby a podporuje trávení, když jej smícháte s trochou medu a nastrouhaným zázvorem,“ říká Zuzana Komůrková.

Podle některých studií pravidelná konzumace přepuštěného másla představuje prevenci kardiovaskulárních chorob. Nezřídka se také doporučuje jako doplněk k hubnutí.

Většina odborníků se ale shoduje, že i přes řadu prospěšných účinků je ghí vhodné zařazovat pouze v přiměřené míře. Stále se jedná o živočišný tuk, který obsahuje nasycené mastné kyseliny, takže jeho konzumace by měla být vyvážena konzumací tuků z rostlinných zdrojů.

A co vy, máte již s ghí zkušenosti?

Reklama

Související témata:

Načítám