Hlavní obsah

Chodím se zajíčkem, no a?

Reklama

Pětatřicetiletá Pavlína se před rokem rozvedla. Do jejího života vstoupil nový muž. David je však o sedm let mladší. Nikdy nebyla na zajíčky, přesto je terčem pomluv svých známých. Proč v nás věkový rozdíl partnerů dokáže stále ještě vzbudit tolik zájmu?

Článek

Zatímco svět si už pomalu, ale jistě na výrazný rozdíl partnerů zvyká, v naší kotlině to ještě běžné není. A to i přesto, že už před několika lety potvrzovaly statistiky, že takových párů rapidně přibývá, ba dokonce každá třetí svobodná žena dává prý přednost mladšímu muži před protějškem stejně starým. Hon na zajíčky nejčastěji pořádají ženy ve středním věku, za což prý může pomalu odcházející mládí. Přesto, jste-li na tom jako Pavlína, ignorujete předsudky a názory okolí. Žijete přece vlastní život. Na druhou stranu, pokud jste dobře nezvážila všechna pro a proti, mohla byste se v budoucnu se zlou potázat.

Co je fajn teď, nemusí být napořád!?

Pavlína je šťastná. Mladičký David nejenže dobře vypadá, ale není věčně unavený z práce, udělá si pro ni vždycky čas, hýčká si ji, o sexu ani nemluvě. Začala žít úplně nový život. Kdo by si vzpomněl na věčné nevrlé výmluvy: „Mě bolí záda, není mi dobře, nemám čas…“ Karel byl suchar, který neměl žádné koníčky, nechtěl jezdit k moři, protože tam bylo vedro, a lyžovat neuměl.

To, že David opět zapálil již nějaký čas pohasínající svíci, je jasné, ale jak to bude vypadat za pár let? Pavlína se zatím nad budoucností moc nezamýšlí. Žije teď. Ale právě budoucnost by mohla krásnému vztahu podlomit kolena. Dalším palčivým tématem jsou děti. To jsou totiž dva nejčastější zdroje  problémů podobných dvojic. Pokud chcete, aby vztah měl perspektivu a nebyl to jen svěží vánek v posteli, musíte je řešit hned na jeho počátku.

Hraje v partnerském vztahu věk roli a jaký věkový rozdíl dokážete ještě tolerovat, na to jsme se zeptali v naší videoanketě. Názory byly rozporuplné. Podívejte se zde:

{stream-video}

Připravte se na reakce okolí

Co se stane, až se s novým úlovkem pochlubíte na veřejnosti? Okolí vás sežere. Nebo se bude tvářit překvapeně. To si buďte jistá. Kamarádky vám to budou rozmlouvat a v skrytu duše žárlit. Nevyhnete se ani posměškům, že jste na mladé maso, na zajíčky, na koloušky a jiné až mateřsky znějící oslovení pro mladší partnery. Asi také uslyšíte názory, že vás kdykoli může odložit do „domova důchodců“ a pořídit si sobě rovnou ženu. Všechny ale dobře víme, že srdci se poroučet nedá, a tak leccos zkrátka musíte skousnout. Horší to je s rodinou. Ta je mnohdy nekompromisní a i když se už nemusíte zpovídat nikomu, přece se najdou chvíle, kdy vám rozhodně svůj postoj dají najevo.

V zaměstníní číhá mnoho svodů

Ale nemusíte být náhradní matka!

A co na to druhá strana? Proč mladíci touží po starších ženách? Říká se, že si hledají náhradní matku nebo že mají freudovské komplexy. Ale to nemusí být pravda. Proč byste se mu vlastně nemohla líbit? Třeba zrovna ten váš miláček oceňuje vaše zkušenosti a nadhled, životní postoje, dosaženou kariéru… Dnes už nejsou ženy, co bývaly. Dbají o sebe a sotva někdy poznáte, kolik jim doopravdy je. Zralá žena dokáže nabídnout partnerovi víc než mladá sedmnáctka. Takže proč by o takové ženy neměli mladší muži stát?

Problém je bohužel v tradicích nebo chcete-li  v zakořeněných zkušenostech z minulosti. Dříve se takové vztahy zkrátka nepodporovaly. Nemyslíte, že je to nespravedlivé, když při obrácené variantě (starší muž a výrazně mladší žena) to nikoho příliš nepřekvapí? Podívejte se na Demi Moore. Byla terčem posměchu celého Hollywoodu. Nikdo ani nedoufal, že by její vztah s o patnáct let mladším přítelem Ashtonem Kutcherem přežil víc než pár měsíců. A hle. Jsou manželé a vypadá to, že i šťastní.

Jakou hraje věk roli?

Jak to vlastně s tím věkem je? Někdo se chová vyzrále už ve dvaceti, jiný je mladý do padesáti. Ve světle těchto faktů je věk pouhá hra s čísly. Odborníci přiznávají, že svou roli hraje kombinace genetiky, zdraví a třeba i určitého životního stylu. Podle medicíny se věk rozděluje do tří kategorií. Kalendářní, biologický a psychologický. Ten první je jasný. U druhého záleží na míře naší opotřebovanosti organizmu a třetí je o tom, jak je starý náš mozek a psychika. To znamená, na kolik se skutečně cítíte a jak jste schopné přemýšlet. Když to bude brát každý z tohoto úhlu pohledu, dostaneme se jistě k úplně jiným závěrům.

Příklad z televizní praxe

Radka, hrdinka seriálu Přešlapy, se také zprvu zamilovaným očím mladého kolegy z reklamní agentury, ve které začala pracovat, brání. A není divu. Ten se totiž vsadil, že ji dostane do postele. To Radku pochopitelně pěkně rozzuří, ale když pozná skutečné mladíkovy úmysly, pookřeje a odpustí mu. Jak se jejich vztah bude vyvíjet? To se dozvíte ve středu v osm na Primě.

Jak dlouho podle vás můžou vztahy s výrazně mladšími partnery vydržet? Máte doma zajíčka? A jak se vám s ním žije? Jaké jsou reakce vašeho okolí? Napište nám své názory a zkušenosti do diskuse a na info@prozeny.cz.

Reklama

Načítám