Hlavní obsah

Po mateřské do práce. Ano, ale kdy a kam?

Reklama

Mateřství patří k nejsložitějšímu období v životě každé z nás. Nejenže řešíme, zda budeme dobré mámy, že nám nic neuteče a nic nezanedbáme, ale v určitých chvilkách musíme myslet i samy na sebe. Roky strávené s dětmi v zajetí domácnosti se bohužel podepíší na naší sebedůvěře. „Zvládnu návrat do práce? Nejsem už úplně mimo? A nezačnu na kolegyně šišlat?" obáváme se.

Článek

Statistiky jsou neúprosné. Píše se v nich, že až deset procent nezaměstnaných žen registrovaných na úřadech práce tvoří maminky, kterým právě skončila rodičovská dovolená. Co s tím, aby se to nestalo i vám?

Myslete i na sebe

Dítě je opravdu náročný celoživotní „projekt", na kterém se musí pracovat od jeho narození po celý život. Vzpomeňte si, že i v práci máte na starosti úkolů víc a ty je nutné zvládnout v plném nasazení. Je třeba dokázat si i přes soustavnoupéči o váš uzlíček lásky vytvořit vlastní prostor pro profesní rozvoj. Jen tehdy máte reálnou šanci na úspěch při návratu do práce. Nemluvíme o maminkách, které netíží finanční závislost na partnerovi nebo nedostatek peněz vůbec. Tuhle možnost volby má ovšem jen hrstka z nás.

Kdy je podle vás ta správná doba na návrat, jsme se zeptali v naší videoanketě, na kterou se podívejte zde:

{stream-video}

Než se vrhnete na inzeráty

Pracovat na sobě můžete soustavně. Tady je několik rad, jak si i na mateřské zachovat určitý odstup, abyste úplně nevykolejily z běžného života:

1. Ujasněte si cíle. Než se do čehokoli pustíte, ujasněte si, co vlastně chcete. Budete se chtít vůbec vrátit do práce? Kdy počítáte, že k tomu dojde? A co vaše budoucí potřeby?

2. Stop žvatlání! Odborníci se shodují na tom, že na dítě se má mluvit normálně. Tím se totiž učí lépe, rychleji a hlavně bez chyb mluvit a vy neztrácíte schopnost normálně komunikovat, s čímž se ženy na mateřské často potýkají. Žvatlání je sice roztomilé, ale ničemu neprospívá.

3. Ovládněte čas. Jednou z dalších užitečných vlastností, kterou využijete i při svém comebacku do zaměstnání, je naučit se dobře plánovat svůj čas. To si ideálně natrénujte už v době rodičovské dovolené. Všechno si pište a odškrtávejte hotové úkoly. Nezapomeňte si do seznamu připsat i nějakou tu chvilku pro sebe, kdy se partner postará o vašeho drobečka. Čas pak využijte k relaxaci, četbě knihy, setkání s kamarádkou, návštěvě zajímavé přednášky...

Nezapomeňte se setkávat s dalšími lidmi

4. Buďte v kontaktu. I když máte pocit, že se celý svět smrskl pouze do jedné nejdůležitější věci a tou je starost o miminko, není to tak. Zůstaňte v kontaktu s okolím. Jestli stojíte o práci, kterou jste dělala, zastavte se tu a tam za bývalými kolegy, třeba ukázat dítko, jak pěkně roste.

5. Nezapomeňte se vzdělávat. Zajímejte se o život kolem vás. Sledujte zprávy, sledujte na internetu zajímavosti z různých oborů, stýkejte se s přáteli – zkrátka komunikujte a udržujte se ve střehu po celou dobu mateřství. Stejné je to i s jazykovou výbavou. Člověk rychle zapomíná a několik let mezi kojením, vařením a uklízením na vás zanechá následky. Až si budete číst zajímavosti, překlikněte na cizojazyčné weby, zaregistrujte se na internetové jazykové kurzy (bývají zdarma) nebo v době vyhrazené pro relaxaci nějaký kurz navštěvujte. Dostanete se mezi lidi a ještě uděláte něco pro sebe. Věřte, že je to příjemná změna.

Hledejte odbornou pomoc

Pokud si děláte vrásky s tím, jak se adaptovat ve staré práci nebo si dobře počínat u nového zaměstnavatele, můžete si nechat poradit od odborníků. Na internetu je k mání spousta projektů, které pomáhají maminkám v této situaci, najdete je pod heslem „návrat do práce“. Jedním z takových projektů je i „Aktivní máma", který má ženám pomoci pohodově zvládnout nejen návrat do práce, ale i rodinné prostředí. První semináře ještě stihnete, probíhají v říjnu a v listopadu a jsou zdarma.

V životě je to složitější

Důvody k návratu do práce mohou být různé, např. šance editovat knihu známého autora, jako to bylo v případě Karolíny ze seriálu Přešlapy. Stejně jako ostatní ženy, které se vracejí po mateřské k práci, ani Karolína si není úplně jistá, že takhle náročný úkol zvládne.

Ukáže se, že autor knihy je šarmantní muž, což je dostatečný argument k tomu, aby se do práce pustila. Sympatie se jen těžko skrývají, takže není divu, že David, partner Karolíny, začne žárlit. Souhra náhod celou situaci zkomplikuje. Ukázkový návod, jak se poprat s návratem do práce, naleznete ve středu od dvaceti hodin na Primě v pátém díle úspěšného seriálu Přešlapy.

Stejně jako Karolínu ani vás nečeká snadná cesta. Může trvat i měsíce, než se na vás usměje štěstí, možná budete muset absolvovat desítky pohovorů, než se vám naskytne vidina slušného výdělku a perspektivního zaměstnání. Hlavně si nepřestávejte věřit! Vždyť i roli matky zvládáte na jedničku, takže není důvod, proč byste neměla obstát i při návratu do zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Načítám