Hlavní obsah

Přežije váš vztah zlomové okamžiky?

Foto: Thinkstock

Také příchod dítěte prověří váš vztahFoto: Thinkstock

Reklama

Přišla jste o práci a místo podpory jste se od partnera dočkala výčitek? Nebo jste vyrazili na první společnou dovolenou a skončilo to fiaskem? Rozhodně to neberte na lehkou váhu! Jde totiž o zlomové okamžiky vztahu, které toho o vašem vyvoleném a vaší společné budoucnosti hodně vypoví! Poradíme vám, čeho si při těchto životních „zkouškách" všímat.

Článek

Je to ten „pravý“, nebo ne? Nad tím nejspíš přemýšlí každá žena, která se právě vrhla do nějakého vztahu. Jak to ale poznat, když na začátku bývá vždy všechno krásné a navíc v zamilovanosti toho hodně odpouštíme? Čtěte dál, náš článek vás varujícími momenty provede.

Dovolená odhalí skrývané vlastnosti

Hurá, první společná dovolená, říkáte si! Nemůžete se dočkat romantických procházek po pláži, láskyplných objetí a dnů, kdy budete jen vy dva. Ale co když se domů vracíte zklamaná, protože váš partner strávil celou dobu u baru popíjením a okukováním krasavic v bikinách?Anebo neustále požadoval program dle jeho představ a odmítal se dohodnout na kompromisu? Takové zážitky bohužel nesvědčí o ničem dobrém, partner vám totiž odhalil, co doposud umě skrýval. Na dovolených se tohle stává. Pocit, že nic nemusíme, že nemáme žádné povinnosti, člověka uvolňuje. A v takovém rozpoložení se odhalujeme takoví, jací skutečně jsme. Navíc to bylo poprvé, co jste spolu strávili delší dobu pohromadě.

Další věci, kterou si na dovolené možná budete moci ověřit, je partnerova schopnost zvládat krizové situace. Ztratily se vám kufry? Neodpovídá váš pokoj tomu, co jste si zaplatili? Má vaše letadlo několik hodin zpoždění a vy trčíte na letišti? Sledujte, jak se s tím vypořádá. „Jsou to situace, které ukážou, jak je partner stavěný na životní změny, na stres, na nepohodlí a podobně,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá. Ztracené kufry vám tak mohou například pomoci ke zjištění, zda je váš partner cholerik či flegmatik. Zda se kvůli troše nepohodlí mění v nesnesitelné stvoření, nebo je z něj rázem vyjednavač s dokonalou organizační schopností, který vše zařídí.

Společné bydlení – peklo, nebo ráj?

Sprchový kout, nebo vana? Koberec, nebo plovoucí podlaha? Pohovka z kůže, nebo z textilu? To a spoustu dalších věcí budete řešit při zařizování společného bydlení. Fakt, že o soužití oba uvažujete, je úžasný a značí, že o sebe máte skutečně vážný zájem. Ale zvládnete to, nebo se budete hádat od rána do večera? Tady se totiž ukáže, kdo je jak dominantní a jestli jste schopni se dohodnout! Když se zhádáte do krve kvůli křeslu, co budete dělat, až se objeví skutečné problémy? Zásadní pravidlo totiž zní: Bez schopnosti učinit kompromis nemá žádný vztah šanci!

Přežili jste zařizování? Lebedíte si v novém domově a máte pocit, že líp už vám být nemůže? Možná máte pravdu, ale stejně buďte ve střehu. Následující období totiž znamená další velkou „vztahovou zkoušku". Co když se ukáže, že je váš partner nudný suchar nebo je jeho středobodem gauč a televize, nikoli partnerský život. Co když nabude dojmu, že když už vás má takříkajíc „pod střechou", je deodorant zbytečnost? „Společné bydlení je ve vztahu zásadní a během prvních let se jasně ukáže, zda jsou ti dva schopni spolu komunikovat a řešit problémy,“ potvrzuje Lenka Černá. V podstatě jsou dvě možnosti – buď se ocitnete v ráji, nebo v pekle. Pokud je peklo váš případ, rychle pryč!

Když se objeví nemoc či smrt

Odcházíte od lékaře a v hlavě vám víří ta děsivá slova: rakovina, chemoterapie, ozařování. Víte, že to bude těžké, že budete bojovat o život. Ale nejste na to sama, máte přece doma partnera, který vás podrží! Jste si tím vážně tak jistá? Tohle je velmi náročná situace a obstojí v ní jen ti „nej". „V tomto případě se jedná o nejtěžší zkoušku, odhalí, jestli si ti dva stojí za to,“ říká Lenka Černá.

Budete slabá, závislá na jeho pomoci, a to jak fyzické, tak i psychické. Zvládne vás vozit do nemocnice, držet vás za ruku, když budete zvracet, milovat se s vámi, i když přijdete o vlasy nebo třeba o prso? Budete pro něj stále krásná? Pokud ano, děkujte bohu, že jste takového muže potkala! „Pokud to partner zvládne, může to vztah velmi posílit, protože si lidé pomohou a až do konce života k sobě mají užší vazbu," upřesňuje Lenka Černá.

Bohužel to ale může skončit i opačně! Nemoc může ukázat, že vás doopravdy nemiluje, že mu bude péče o vás na obtíž. Možná se bude přemáhat, protože je to ve své podstatě slušný chlap, ale vy to poznáte. Takový vztah samozřejmě nemá význam, protože nikdo neumírá zdravý.

Podobné to je, když jeden z partnerů prožívá ztrátu někoho blízkého. „Smrt patří k nejstresovějším událostem v životě. Je to chvíle, kdy skutečně potřebujeme, aby při nás náš partner stál. Znám mnoho vztahů, které se kvůli úmrtí blízkého rozpadly, protože v inkriminovaný moment ten druhý nebyl schopen pomoci a truchlící zůstal sám,“ dodává Lenka Černá.

Ztráta zaměstnání

Vaše pozice byla zrušena, je nám líto. Tuhle nebo podobné věty v dnešní době slýchá hodně lidí. A z vašeho partnera je rázem jediný „finanční tahoun" celé domácnosti. Nejsou peníze na dovolenou, na výlety a šetřit se musí i při obyčejném nákupu v supermarketu. Naučit se vybírat jogurty podle ceny a vařit z těch nejlevnějších surovin, to je pěkný nápor na psychiku. A navíc je to další zlomový okamžik vztahu. Tyhle „pády" jasně ukáží, co všechno váš partner unese, jakou vám bude oporou a jak vám dokáže pomoci.

V ideálním případě by měl zachovat klid a místo hádek či výčitek přemýšlet, jak rodinný rozpočet opět oživit. Nemělo by mu vadit, že místo kina sedíte doma a společně procházíte inzeráty s nabídkou práce. Jestliže jste přišla o práci, potřebujete podporu a ujištění, že i tak jste pro něj ta nej.

A jaký zlomový okamžik jste zvládli u vás doma?

Reklama

Související témata:

Načítám