Hlavní obsah

Při výběru parfému nespěchejte

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Parfém podtrhne kouzlo vaší osobnostiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Pro typ vůně, který vyhovuje právě vám, jste se už rozhodla. Také v cenové kategorii máte jasno. A teď před vámi stojí několik flakonků, jeden lákavější než druhý, a vy si máte definitivně vybrat...

Článek

To je ale situace, že? Srdce vám buší, tepová frekvence stoupá, oči planou, ruce se chvějí... Tak hlavně klid! Jestliže nakupujete v kvalitní parfumerii, stojí před vámi zkušená prodavačka, profesionálka ve svém oboru, a ta na vás rozhodně nebude spěchat. Naopak, považovala by vás za poněkud omezenou, pokud byste na sebe v rychlosti kápla vzorek, čichla si, zaplatila a uháněla pryč.

Jak postupovat při testování

  1. Nejprve každou z vůní, jež postoupily do užšího výběru, nechte zapůsobit na své smysly z testovacího papírku. Už tím se patrně skupina kandidátů na „váš" parfém ještě zmenší.
  2. Maličko si kápněte zespodu na zápěstí (můžete i do loketní jamky, pokud to neznamená, že byste se v obchodě musela svlékat či si vyhrnovat rukáv jako na odběru krve).
  3. První závan vůně, který ucítíte ihned po aplikaci, bude pocházet z takzvané hlavy parfému. Z toho, jak na vás zapůsobí, ještě rozhodně nelze usuzovat na celkové vyznění vůně. V tuto chvíli je tedy zatím brzy na to, abyste řekla své „ano". Co však říct můžete, je „ne" - pokud vám totiž některá z vůní přijde v této fázi nelibá, odložte ji. Sice se třeba časem její akord vylepší, ale správná vonná kompozice se vám musí jevit perfektní v každé fázi svého vývoje.
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Výběr parfému má svá pravidlaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

  1. Asi tak po deseti minutách (ale lépe po patnácti) se vůně rozvine - k hlavě parfému se přidá jeho takzvané srdce neboli jádro. Teď už si můžete udělat dosti jasnou představu - a jestli vás některá z vůní v této chvíli bezkonkurenčně přesvědčí, je na místě přikývnout a připravit si peněženku či platební kartu.
  2. Pokud ale pořád nejste zcela jistě rozhodnutá, popřípadě patříte k celkově váhavějším typům, neztrácejte hlavu. Věříme, že v této fázi už se nerozhodujete mezi více než dvěma favority. Pak si tedy nechte na každém zápěstí jeden vzorek ještě zrát. Neměl by být problém dohodnout se s prodavačkou a jít se třeba na půlhodinku či na hodinku projít (podívat se po jiných obchodech, dát si někde kafíčko či poklábosit po telefonu s kamarádkou) a pak se do obchodu vrátit. Po této „oddechové" pauze, kdy budete mít možnost se s parfémem sžívat a on zas dostane příležitost se naplno rozeznít, si už určitě vyberete správně - tak, abyste později nelitovala.

Čeho se vyvarovat

  • Rozhodně nekupujte parfém někde u stánku (kde mají nejspíš padělky), ale ani v jinak renomovaném obchodě, kde vám sice nepodstrčí falzifikát, jenže vám nebudou schopni zajistit skutečně kvalifikovanou radu ani vhodný způsob vyzkoušení vzorku.
  • Nevybírejte vůni na základě testeru, který leží otevřený kdovíjak dlouho někde na regále. Natožpak pouhým očicháním tamponku vloženého do víčka; ten už je tak přeleželý, zvětralý a vyčichlý, že si z něj přesnou představu prostě udělat nemůžete.
  • Nechoďte testovat parfém, pokud máte momentálně nějak handicapovaný čich, nejen třeba vinou rýmy, alergie apod., ale také předchozí konzumací alkoholu nebo ostře kořeněného jídla.
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

  • Nenaplácejte na sebe před testováním parfému změť jiných vůní (z deodorantů, krémů, sprchových gelů). Pokožka, na níž budete vůni zkoušet, by měla být jen čistě umytá vodou. Neuděláte chybu, když si přímo v parfumerii postříkáte zápěstí minerální vodou ve spreji a osušíte nenavoněným papírovým kapesníčkem.
  • Nespoléhejte na to, že se parfém „rozvoní" na každém člověku stejně. Záleží na individuálním charakteru pokožky, složení potu aj., takže vůně zkrátka nevyzní úplně stejně na vás jako na kamarádce či na partnerovi. Chcete-li proto dostat parfém jako dárek, otestujte si ho napřed sama a pak dárci doporučte značku a název. A totéž udělejte, máte-li v úmyslu potěšit někoho voňavým dárečkem vy - ať si dotyčný předem (třeba ve vaší přítomnosti) sám ozkouší, co mu sedne. Kvalitní parfém není zrovna lacinou záležitostí, takže nemá smysl riskovat. Moment překvapení si nechte pro jiný druh dárků.

Reklama

Načítám