Hlavní obsah

Příprava na mráz: Jak si pomoci od zamlžených oken nebo klouzavých bot?

Foto: Profimedia

Sníh a led už vás příště nezaskočíFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima dorazila se vším, co k ní patří, tedy se sněhem, náledím a teplotami hluboko pod nulou a řádně vám zkomplikovala život. I když teď polevila, poradíme vám, jak se jí ubránit, až znovu udeří!

Článek

Zamlžená okna, zamrzlé dveře od auta, úrazy na namrzlém chodníku. To jsou stinné stránky zimy, které vás nemusí až tak trápit, pokud znáte následující vychytávky.

Citron a sůl na okna

Neustále se rosící nebo zamrzající okna. To trápí většinu z vás. Jak tomu zabránit? Okna se nebudou tolik rosit, pokud je omyjete citronovou šťávou nebo alespoň směsí vody a citronové šťávy. Ideální je z čerstvého citronu, nikoli ta prodávaná z koncentrátu. Pomůže také to, pokud bude teplota v pokoji alespoň 21 stupňů.

Námrazu na oknech zase sníží, když je omyjete zvenčí slanou vodou.

Foto: archiv redakce

Pokud se vám hodně rosí okna, měli byste nejen odstranit všechno z jejich okolí, aby mohla dýchat a mohli jste kontrolovat, zda někde nevzniká plíseňFoto: archiv redakce

Kočičí stelivo proti zápachu i vlhku

Skvělým absorbentem vlhka i zápachu je kočičí silikonové stelivo. Proto ho lze použít jako prostředek na vysušení promočených či nevábně vonících bot, ale i jako prevenci proti zamlžování oken v autě.

Foto: archiv redakce

Stelivo nasypejte například do staré ponožky, kterou zavážete a můžete ji dát buď do boty, nebo na palubku v autěFoto: archiv redakce

Olej místo loje na rty

Došel vám jelení lůj nebo jiný přípravek na ošetření rtů proti mrazu? Můžete místo něj použít olivový či jiný za studena lisovaný olej. Olivovým můžete ošetřit i vlasy, které zima a mráz také poškozují.

Foto: archiv redakce

Do oleje můžete přidat i trochu meduFoto: archiv redakce

Sůl proti namrznutí prádla

Pokud sušíte prádlo i v zimě venku, přidejte do něj při praní sůl. Zabráníte tak jeho zmrznutí. Soli nedávejte moc, postačí lžíce na jednu pračku. Tato metoda se nehodí pro jemné prádlo.

Foto: archiv redakce

Nemusíte se bát, že by prádlo sůl poškodila, ale hodí se spíš na bavlněné materiályFoto: archiv redakce

Neuklouznete díky náplasti

Máte zimní boty, kterým se už ošoupala podrážka, takže kloužou? Máte několik možností, jak tomu přechodně zabránit. První je zdrsnit je smirkovým papírem – pásek tohoto papíru můžete na boty dokonce přilepit.

Pokud nemáte smirek po ruce, lze na podrážku nalepit i obyčejnou náplast – což je ale řešení jen přechodné, nevydrží dlouho. Delší životnost má, když na podrážku nalepíte ochrannou plst, která se dává na nožky nábytku. Na boty, ve kterých jdete například jen pro uhlí nebo dříví ven, si také můžete navléknout silnější gumičku nebo na ni uvázat pruh zateplovacího filce, který používají instalatéři – obě řešení jsou na pohled nehezká, ale funkční.

Foto: Jakub Jurdič

Jako pomoc proti uklouznutí můžete využít mnoho z materiálů, které máte běžně domaFoto: Jakub Jurdič

Rukou proti mrazu

Přišli jste k autu a zjistili jste, že jeho dveře zamrzly? Rozhodně jimi násilím nelomcujte, mohli byste poškodit těsnění. Pomůže, když na ně po okrajích zaboucháte, led se tak zláme a půjdou otevřít lépe. Až zcela rozmrznou, natřete gumové těsnění silikonem.

Foto: archiv redakce

Na dveře nebouchejte moc, abyste si auto nepoškodili nebo nezlomili nějaké mrazem zkřehlé plastyFoto: archiv redakce

Noviny proti vlhku

Rosení skel v autě zabráníte i tak, že pod koberečky dájte obyčejné noviny. Nasají do sebe vodu ze sněhu, který nanesete do auta na botách.

Foto: archiv redakce

Noviny kontrolujte a měňte vždy, když jsou vlhké. V autě pak nebude voda, která by se na oknech sráželaFoto: archiv redakce

Na mráz platí bublinky

Zvlášť po vánoční smršti dárků se u vás doma možná povaluje spousta bublinkové fólie. Můžete ji využít dvojím způsobem. Jednak zabrání zamrzání čelního skla na autě, pokud ji na něj přes noc natáhnete. Můžete ji provizorně dát i do bot, pokud vás v nich zebou nohy nebo máte pocit, že od podrážky prosakuje vlhkost – stačí vystřihnout potřebnou velikost a fólii dát pod vložku boty.

Foto: archiv redakce

Pokud dáváte bublinkovou fólii na sklo auta, zvolte tu s malými bublinkami, aby se lehce zabouchly do dveříFoto: archiv redakce

Máte osvědčené fígle, které vám pomohou přečkat nástrahy zimy? Rozhodně nám je napište!

Reklama

Načítám