Hlavní obsah

Příprava potravin

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Přípravu potravin se nevyplácí podceňovatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Vypadá to, že vás, budoucí maminky, chtějí všichni při každé příležitosti strašit. My to dělat nebudeme. Pokusíme se vám naopak ukázat, jak se správným zacházením s potravinami můžete vyhnout některým nemocem, které jsou pro těhotné ženy nebezpečné.

Článek

Časopis Uzlíček

Riziko nákazy tak můžete snížit na minimum! Skladba a kvalita našeho jídla jsou věci, které můžeme snadno ovlivnit. Proto je možné případným rizikům plynoucím z nesprávné přípravy potravin velmi snadno předcházet a dopřát si tak krásné a bezpečné těhotenství.

Jak předcházet nemocem z potravin?

1. Nikdy nejíst syrové maso nebo vejce. 2. Zajistit důkladnou hygienu při vaření. 3. Omývat ovoce a zeleninu před krájením a loupáním. 4. Zabránit možné kontaminaci potravin navzájem. 5. Vždy používat čisté nádobí. 6. Na osušování rukou při vaření používat papírové utěrky. 7. Udržovat stůl i prkénko v dokonalé čistotě. 8. Vyhýbat se poškozeným konzervám. 9. Pít pouze pasterizované mléko nebo výrobky z něj. 10. Mražená jídla, zejména maso, dokonale rozmrazit před jejich přípravou. 11. Nemrazit již jednou rozmražená jídla. 12. Ohřívat jídla pouze jednou, pokud něco zbyde, již neohřívat a vyhodit. 13. Zmražená jídla rozmrazovat nejlépe v mikrovlnné troubě. 14. Nakoupené chlazené nebo zmražené potraviny uložit co nejdříve do lednice a mrazáku. 15. Nenechávat zrající sýry „dozrát" při pokojové teplotě.

Salmonela - tepelná úprava nade vše!

Nejčastěji najdeme původce salmonely ve vejcích (i na jejich povrchu!) a v neupraveném drůbežím mase. Proto vždy konzumujte tyto potraviny důkladně tepelně upravené. Už žádné olizování lžičky od výborného těsta na bábovku! Ještěže vám, těhotným, nehrozí pravý domácí vaječný likér, a že se majonéza dá koupit již hotová. Pryč jsou doby našich babiček, kdy ji musely doma ze syrových vajec dělat samy...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Při vaření je nejlepší nejdříve naporcovat syrové drůbeží maso, vše pečlivě umýt, včetně stolu pod prkénkem, a pak teprve zpracovávat zeleninu a vše ostatní. Pozor na utěrku, do které si otíráte ruce. Je to jistě lepší než do kalhot, ale po skončení drůbeží pasáže by měla jít utěrka do pračky.

Sbohem dejte vejcím naměkko a vše, co budete porcovat, loupat nebo otvírat, pořádně pod tekoucí vodou důkladně umyjte. Například povrch melounu bývá salmonelou poměrně často kontaminován. Při porcování v obchodě, kde meloun neomyjí, „zaříznou" salmonely dovnitř do dužniny. Proto si raději kupujte meloun celý, ne porcovaný, i když to vyjde levněji. Když otvíráte konzervu, představte si, kolika rukama projde, než se octne pod vaším otvírákem. Takže také raději omýt.

Reklama

Související témata:

Načítám