Hlavní obsah

Připravte se: grilování začíná!

Foto: shutterstock.com

Grilovat můžete už teďFoto: shutterstock.com

Noc plná hvězd, praskající rozžhavené uhlíky a hlavně omamná vůně grilovaných steaků, sýrů či zeleniny. Také už se nemůžete dočkat, až začne grilovací sezona? S našimi novinkami nemusíte čekat na teplé počasí. Připravte si šťavnaté masíčko již o tomto víkendu u vás v kuchyni!

Článek

Jste nespokojeni se svým starým grilem a uvažujete o tom, že byste si koupili nový? Zkusit můžete i něco jiného, než jsou klasické grily na dřevěné uhlí, plyn či elektřinu.

Peče, griluje i udí!

Nově se na trhu objevil keramický gril, který funguje zároveň i jako pec nebo udírna. Oproti klasickým grilům, které jsou zpravidla z plechu nebo litiny, má plášť vyrobený ze silné keramiky. Topí se v něm obyčejným dřevěným uhlím a používat ho lze jak otevřený, tak zavřený poklopem. Právě v druhém případě se maximálně využijí akumulační vlastnosti keramiky. Ta se snadno zahřeje a pak postupně uvolňuje žár do vnitřního prostoru. Teploty uvnitř dosahují až čtyř set stupňů, proto není problém tady připravovat i celou drůbež.

Oproti obyčejným grilům na uhlí lze v uzavřeném prostoru snadno regulovat i teplotu, proto nehrozí, že byste pokrm udělali rychle a dostatečně nezničili salmonelu a další škodlivé látky, které se v syrovém mase objevují. Navíc je mezi grilovaným pokrmem a rozžhaveným uhlím instalována speciální vložka, která brání tomu, aby se odkapávající tuk dostal na rozžhavené uhlíky a v podobě rakovinotvorného kouře se vracel zpět k pokrmu.

Pokud se na dřevěné uhlí přidají vlhké odřezky aromatických dřevin a uzavře se průduch na odvod kouře, vznikne uvnitř stejné klima jako v udírně. Kouř, žár i nezaměnitelná vůně stále rotují pouze uvnitř a dodají pokrmu báječné aroma. I v tomto případě lze regulovat teploty tak, aby pokrm nezůstal syrový a zároveň se nespálil.

Keramické grily se prodávají pod označením Big Green Egg a na výběr máme několik velikostí. Nejmenší stojí deset tisíc korun.

Foto: Mountfield

Grilované maso má nezaměnitelnou chuťFoto: Mountfield

Grilujeme v kuchyni

Těšíte se tolik, že byste nejraději začali grilovat hned? Můžete, a to dokonce na dřevěném uhlí. Další z novinek na našem trhu je gril Amica, který dovoluje díky speciálnímu dřevěnému uhlí připravovat pokrm bez kouře a bez zápachu jak venku na terase, tak doma v kuchyni. Obyčejné dřevěné uhlí je ale v tomto případě nutné nahradit speciálním bambusovým, kde jsou tradiční pojiva nahrazena speciálním gelem. Ten zabraňuje vytváření kouře. Ugrilovat steak si tak můžete i k nedělnímu obědu nebo se může stát středem rodinné oslavy nebo zimní party. Cena grilu je 2270 korun a kilogram speciálního uhlí, které vydrží zhruba na čtyři grilování, přijde na necelé tři stokoruny.

Že se nebráníte grilování v kuchyni, ale přece jen byste k tomu používali nějaký „obvyklejší“ přístroj? Pak se zkuste poohlédnout po raclett grilu. Raclett v překladu znamená tavit a to také vystihuje podstatu tohoto přístroje - na speciální lopatičky s nepřilnavým povrchem se položí plátky sýra, nechají se v horku roztavit a pak se servírují. Nový přístroj však ocení nejen milovníci dobrých sýrů, ale i masových steaků. Horní část přístroje je vybavena kamennou a kovovou nepřilnavou plochou, na kterých lze připravit nejen maso, ale i zeleninu a další pokrmy. Za tohoto pomocníka dáme jen 999 korun.

Nevíte, co připravit v neděli k obědu? Netrapte se hodinu v kuchyni, vyndejte gril a pusťte se do toho. Bude to zaručeně bavit celou rodinu!

Související témata:

Načítám