Hlavní obsah

Připravte tělo do plavek: Pozor na 5 největších chyb!

Foto: Greta Blumajerová

Pravidelné cvičení vám pomůže mít takovouhle postavuFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V předchozích dílech našeho seriálu jsme vám ukázali speciální cviky na zeštíhlení některých partií, konkrétně rukou, bříška a zadečku. Ještě než se pustíte do dalšího cvičení, možná byste chtěly vědět, kdy konečně uvidíte výsledky? Známe odpověď. Tak čtěte!

Toužíte po tom, abyste v létě bez obav mohly odhalit ramena, nohy či břicho? Všechno jde, jen to chce trochu snahy. Naštěstí teplé počasí i dlouhé dny hodně nahrávají pohybu. Tak vzhůru do něj! A abyste si nepokazily plány, vyvarujte se několika chyb, které někdy děláte. Které to jsou?

1. Nepřežeňte nástup

„Pokud se cvičením začínáte, neměly byste přepálit začátek,“ upozorňuje instruktorka Barbora Nekolová. Zkrátka první výběh, výjezd na kole či posilování, dejte na půl plynu, aby si tělo zvyklo na zátěž a vy měly chuť pokračovat dál. Jinak budete po týdnu otrávené a vaše motivace ke cvičení zmizí. „Zlatý střed je provozovat pohybovou aktivitu třikrát týdně, ale samozřejmě, pokud vás sport baví, sportujte, co nejvíce to jde. Díky tomu budete sršet optimismem a dobrou náladou,“ doplňuje lektorka.

2. Kombinujte a zkoušejte nové aktivity!

Možná si teď budete ťukat na čelo, neboť jste rády, že pro sebe najdete dvě hodiny týdně na aerobik a pár minut na posilování na doma. Ale pokud chcete vidět výsledky, je potřeba pohybové aktivity střídat – neměly by být jednostranně zaměřené. „Jen tak tělo bude dostávat stále nové impulsy a nesklouzne do stereotypu," říká trenér Radek Mirovský. Jakmile si tělo totiž na určitý pohyb dlouhodobě zvykne, přestanete se zlepšovat, ale „jen" udržovat. Což je třeba jeden z důvodů toho, že cvičíte, zdravě jíte, ale stále se vám nedaří hubnout, jak jsme psali v našem článku na toto téma. Přitom stačí třeba jeden z časů na aerobik vyměnit za běhání a stejně tak i víkend strávit v pohybu.

3. Motivujte se

„To znamená prokládat cardio aktivity posilováním, a neopomíjet také klidnější cvičení, jako je jóga nebo pilates,“ radí Barbora Nekolová. Doporučuje si zvolit tři dny a v nich přesné hodiny, které budou jen vaše a budete dělat něco pro sebe. V těchto zvolených dnech a časech si nic nedomlouvejte, berte to jako příjemnou povinnost. „Pokud motivace upadá, mám pro vás malý tip: vyhlédněte si pěkný top, triko či cokoli, v čem by vám to mohlo slušet. Když vydržíte poctivě cvičit – odměňte se nákupem!“ doplňuje Bára.

Foto: thinkstock

Když vás pohyb baví, jde to všechno snáz. Tak hledejte ten pravýFoto: thinkstock

4. Vnímejte maličkosti

Pokud jste zkoušely naše cviky, víte, jak je důležité správné provedení prvku, jinak se jeho účinek nedostaví. Aby cvičení nemělo jen estetický efekt, ale i zdravotní, zkuste soustředění na tělo přenést i do běžného života: začněte právě správným držením těla. „Jednostranné zatěžování a vadné držení těla je příčinou mnoha potíží pohybového aparátu,“ říká MUDr. Michaela Tomanová z Rehabilitačního centra Brandýs nad Orlicí.

Vadným držením těla lidé přetěžují určitou skupinu svalů, a naopak nedostatečně využívají jinou. To vede k přetěžování kloubů i k předčasné artróze. Správný postoj i pohybové návyky toto riziko výrazně eliminují. A stát správně se může naučit každý: „Vzpřímená krční páteř, relaxovaná ramena, ruce volně podél těla, korekce pánve a správné dýchání – to jsou základní věci, na které byste si měly dávat pozor,“ říká primářka.

5. Zabírá jedině pravidelnost

Nic naplat: Pokud budete cvičit jen nárazově, pomůže vám to vylepšit zdraví, ale efekt zhubnutí či zpevnění čekejte jen mírný. Chcete-li skutečně zapracovat na svém těle, přidejte i lehký jídelníček. Inspiraci najdete třeba v článku Tohle je dietní jídelníček expertky na hubnutí či Hubnoucí jídelníček na jeden den. Každopádně se neobávejte toho, že by vám kvůli posilování „narostly" svaly. „Většina žen nemá od přírody předpoklady k velkému nárůstu svalů," upozorňuje fitness trenér Radek Mirovský. Jde o to, že se vám svaly zpevní, nikoli zvětší do rozměrů pana Arnolda.

A kdy že tedy uvidíte na svém těle výsledky? Při pravidelném cvičení třikrát týdně máte za dva měsíce šanci na sobě pozorovat změny. Těšíte se? Tak vydržte! My v tom jedeme s vámi – v pondělí pro vás máme připravené cviky na tvarování lýtek! A jestli se vám cvičit nechce, přečtěte si náš článek Chci zhubnout, ale ne cvičit. Jde to?.

Reklama

Načítám