Hlavní obsah

Pro klidné spaní: pořiďte si do domácnosti hasicí přístroj a hlásič

Foto: Phovoir; Shutterstock.com

Foto: Phovoir; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K Vánocům patří svíčky, tedy romantické měkké světlo, ovšem také otevřený oheň. Chcete-li být v klidu, pořiďte si do každého pokoje hlásič požáru. Rodinný dům pak opatřete hasicím přístrojem. S výběrem vám poradíme.

Článek

Chcete si udělat hezký večer, zapálíte svíčku, ale za hodinu usnete u televize a… Je oheň na střeše, a to doslova. Pro pocit vlastního bezpečí si pořiďte hasicí přístroj, a především požární hlásič.

Autonomní hlásič kouře, jak se odborně přístroj nazývá, spolehlivě detekuje oheň v místnosti spuštěním akustického signálu. Teoreticky je jeho největší výhodou snadná instalace, protože nepotřebuje napájení ze sítě, ale realita je trochu jiná, jak upozorňuje Vasil Silvestr Pekar z firmy Pyroservis: „Nejjednodušší hlásiče, které koupíte v hobby marketu, nemusí signalizovat vybití baterie, takže žijete v domnění, že kdyby něco, spustí se alarm, ale on třeba po roce vypoví službu. Raději se proto obraťte na odborníky, kteří vám pomůžou také s instalací.“

Foto: nikkytok; Shutterstock.com

Signalizace vybití baterie je nepostradatelná. Bez ní se nedozvíte, jestli je hlásič v pohotovosti, nebo neFoto: nikkytok; Shutterstock.com

Pokud se rozhodnete pro jeden hlásič, vyberte si centrální místo v bytě, kam ústí všechny pokoje, nejčastěji to bývá chodba. V rodinném domku je dobré mít tuto plastovou krabičku ve všech obytných místnostech, a ještě lépe vzájemně propojené. Když se totiž něco stane v garáži, začne houkat i ta o patro výš v ložnici a může to zachránit majetek, nebo dokonce život.

Malý hlídač velkých tragédií

Povinnost instalovat hlásiče do všech nově zkolaudovaných domů ukládá zákon od roku 2008. „Hlásiče vřele doporučujeme, protože si možná neuvědomujete, že kouř je rychlejší a tišší než oheň. I zdánlivě malý požár dokáže po pár minutách zaplnit byt vysoce toxickými zplodinami, které při několika vdechnutích způsobují smrt člověka. Zachránit vás může jen včasné varování,“ vysvětluje Nicole Zaoralová z Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

Dodejme, že ve většině evropských států je požární hlásič běžnou výbavou bytů a domů. Podle dostupných údajů je jím například v Dánsku vybaveno 75 % všech domácností, ve Finsku dokonce 98 %.

Když už dojde k požáru…

Podle stejné vyhlášky požární ochrany byste kromě hlásiče měli mít v rodinných domech povinně i hasicí přístroj typu 34 A (na byty se povinnost nevztahuje, pouze na společné prostory bytových domů). Co to znamená? Ve stručnosti: číslo označuje teoretickou velikost požáru, kterou jste schopni přístrojem uhasit, písmeno pak třídu požáru (A jsou pevné látky jako papír, plasty, dřevo).

Foto: Kwangmoozaa; Shutterstock.com

Vyhláška přikazuje mít v rodinném domě hasicí přístroj, ovšem ne každý ví, jak se používá. Návod by měl být na štítku každého přístrojeFoto: Kwangmoozaa; Shutterstock.com

Přeneseno do reality – je potřeba, abyste měli doma univerzální hasicí přístroj, který lze použít i na zařízení pod napětím. Co se týče jeho velikosti, nejmenší je právě hasicí schopnost 34, tedy šestikilová náplň. Neriskujte koupi někde pod rukou, ale oslovte odborníky. Při základní verzi si připravte 700 až 1000 Kč. Pořízením přístroje však záležitost nekončí.

Poznačte si do diáře

Hasicí přístroj se bez pravidelné údržby neobejde. Předpisy určují každoroční prohlídku provozuschopnosti na místě a jednou za pět let náročnější periodickou zkoušku, na kterou je nutné přístroj odvézt. Vše samozřejmě může provádět pouze osoba s příslušnou kvalifikací a dokladem opravňujícím k uvedeným činnostem.

Foto: riopatuca; Shutterstock.com

Klasické hasicí přístroje mají životnost 20 let a pak je třeba je vyměnitFoto: riopatuca; Shutterstock.com

Veškeré kontroly jsou zaznamenány na štítku přístroje. Z něj se také vychází v případě požáru. Pokud jste zanedbali doporučovanou pravidelnou údržbu, čeká vás pokuta. „Na štítku zároveň najdete i podrobný návod k použití, což je reálně to nejdůležitější, co vás v případě ohrožení zajímá,“ zdůrazňuje Vasil Silvestr Pekar. „Z vlastní dlouholeté zkušenosti pak doporučuji místo obecně nejčastěji používaného práškového přístroje raději vodní nebo pěnový. Jejich účinnost je téměř srovnatelná, ale z praktického hlediska se pěna a voda odstraňuje po zásahu mnohem lépe než prášek rozptýlený do širokého okolí.“

Teď už víte, jak se pojistit proti požáru, takže si můžete s klidem vybrat některou ze svíček, které dokonale provoní váš domov,

a pokud byste si troufli na vlastnoruční výrobu, pak citronelové svíčky jsou pro váš domov to nejlepší.

Reklama

Načítám