Hlavní obsah

Problémy s hazardem se ženám nevyhýbají

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Hazard není jen záležitost mužů, i když tomu tak dříve do velké míry bylo. Do kasin se už nestydí chodit ani ženy. Běžné jsou i případy, kdy hráčky, které si oblíbí klasické on-line hry jako Candy Crush, přejdou do on-line hazardu.

Článek

Problém nastává, když si ženy gamblingem řeší své osobní problémy. S koronavirovou pandemií a uzavřením provozoven se přesouvá gambling do on-line světa.

Ženy ve statistikách hazardu

Češi prohráli v roce 2019 v hazardních hrách v ČR celkem 36,3 miliardy Kč, což je o pět miliard korun více než v roce 2018. Podle nejaktuálnější dostupné Výroční zprávy o hazardním hraní v České republice v roce 2019 má zkušenost s hazardním hraním 61,7 % osob starších 15 let (66,8 % mužů a 56,9 % žen). V posledních 12 měsících hrálo některou z hazardních her 43,3 % respondentů (51,2 % mužů a 35,8 % žen).

V roce 2019 došlo k nárůstu hráčů hazardních her, a to u obou pohlaví. Narůstalo především hraní přes internet. Jarmila Vedralová, národní protidrogová koordinátorka, se domnívá, že tento trend může být způsoben otevřením on-line prostředí od roku 2017. V současnosti působí na českém trhu 7 on-line kasin. Nárůst v hraní je patrný u obou pohlaví.

Z této zprávy také vyplývá, že ženy propadají méně častěji patologickému hráčství než muži. Ženy tvoří 16 % hráčů v léčbě pro patologické hráčství a průměrný věk hráčů v léčbě byl 35,1 roku. Celkově bylo v roce 2019 ve vysokém riziku problémového/patologického hráčství přibližně 145 tisíc osob, z toho 129 tisícům mužů a 15 tisíc žen.

Kamenná kasina

Foto: Licencovaná Kasina

Foto: Licencovaná Kasina

Technické hry neboli automaty, kurzové sázky, živé hry v kasinech mají výrazně vyšší zastoupení u mužů než u žen. U žen je patrný výrazný zájem o loterie a stírací losy.

On-line hazardní hry

Foto: Licencovaná Kasina

Foto: Licencovaná Kasina

Podle deníku The Independent propadají ženy ve věku do 35 let daleko více hazardu, než tomu bylo před několika lety. Příčinou může být rozvoj on-line gamblingu. Podle Liz Karterové, autorky knihy Women and Problem Gambling, hráčstvím ženy zahánějí deprese, úzkosti a stres a raději si zvolily hazard než antidepresiva k řešení tohoto problému. I expert na závislosti Karel Nešpor přiznává, že u žen gambling častěji souvisí s nějakou úzkostnou poruchou.

On-line může být i pomoc

V České republice je známou osobností, která propadla hazardu, který ji nakonec přivedl na mizinu, romská zpěvačka Věra Bílá. Ženy se stydí svůj problém přiznat. Není vždy třeba čekat do poslední chvíle a sbírat odvahu pro návštěvu lékaře, existuje i on-line poradenství, a dokonce i on-line léčebné intervence.

Foto: Licencovaná Kasina

On-line může být i pomocFoto: Licencovaná Kasina

Ani ženy nejsou proti hazardu imunní. Pro hráčky je k dispozici pomoc, jako například projekt Neprohraj.se, který nabízí e-mailovou komunikaci nebo on-line intervence Kliniky adiktologie.

Reklama

Načítám