Hlavní obsah

Proč nehubnete? Odhalte tajemství vašeho metabolismu

Foto: shutterstock.com

Každý hledá co nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak zhubnout Foto: shutterstock.com

Jíte zdravě a málo, a přesto nehubnete? Nebo dokonce přibíráte? Jako by se vaše tělo proti vám spiklo. Prozradíme vám, jak znovu nakopnout metabolismus.

Článek

Jak funguje váš organismus a co udělat, aby vám při hubnutí pomáhal a nepracoval proti vám? Každý jsme totiž jedinečný, stejně jako otisk našeho prstu.

Pomoci může individuální přístup nutričního programu Metabolic Balance. Základem je obsáhlý rozbor krve, který poskytne vstupní údaje o našem metabolismu. Zajímají nás i zdravotní obtíže, užívané léky, alergie, ale i averze a preference. Na základě těchto informací sestavíme individuální jídelní plán.

Foto: shutterstock.com

Kouzlo jídelníčků Metabolic Balance je v tom, že jsou konkrétní a flexibilníFoto: shutterstock.com

Dejte tělu co potřebuje

Program určí, kolik bílkovin, sacharidů a škrobů máte sníst k snídani, obědu a večeři. Zároveň dostanete konkrétní seznam potravin: které bílkoviny jsou pro vás vhodné, které druhy zeleniny, salátů a ovoce. Takže přesně víte, jestli si máte dát hovězí, nebo kuřecí maso, zda vybrat mrkev, petržel, nebo kapustu. Tak dodáte tělu přesně ty látky, které potřebuje, aby se metabolismus dostal do rovnováhy. Na cestě všemi čtyřmi fázemi programu vás doprovází certifikovaný poradce.

Foto: shutterstock.com

Snažíme se propojit „tělesnou chemii“ s „chemií potravin“Foto: shutterstock.com

Zdravé hladovění?

V Metabolic Balance jíte 3 x denně a dodržujete minimálně pětihodinové pauzy mezi jídly. Noční přestávka by měla trvat dokonce 10–12 hodin. Díky cílenému výběru potravin ale nedochází k návalům hladu. Využíváte lačnící fáze, které příznivě působí na produkci inzulínu, čímž šetříte slinivku. Po každém jídle stoupne hladina inzulínu a postupně klesá, až se dostane do normy. Když se najíte ve fázi, kdy je inzulin ještě zvýšený, začne opět stoupat a jeho hladina je následně výrazně vyšší. To podporuje ukládání tuků a brání jejich spalování. Negativně ovlivňuje výlev růstových hormonů a melatoninu a zvyšuje produkci stresových hormonů, cholesterolu i riziko vzniku trombóz. Dlouhodobě může vést k inzulinové rezistenci a následně i vzniku metabolického syndromu nebo diabetu 2. typu.

Posviťme si na mikrobiom

Mnozí si stěžují, že nesnáší tu či onu potravinu, někdy vůbec nevědí, co vlastně jíst, aby jim nebylo po jídle špatně. Nemusíte kvůli tomu hned vyškrtat z jídelníčku všechny potraviny, které nám vadí. Důležité je ozdravit střeva a osídlit je prospěšnými bakteriemi. Jídelníčky obsahují vhodné potraviny, jako jsou jogurty, sýry, vláknina, kváskový chléb, klíčky, zelenina.

Foto: shutterstock.com

Věděli jste, že mikrobiom dospělého člověka tvoří 1–3 % celkové hmotnosti?Foto: shutterstock.com

A co cvičení?

Pohyb je bezesporu pro celkové zdraví důležitý. Víme ale, že pro mnohé klienty je z různých důvodů zpočátku problém. Má-li někdo velkou nadváhu a doposud nikdy necvičil, nemusí začínat se sportem zároveň s adaptací na nový režim. S časem přijde nutkání k pohybu samo od sebe.

Foto: shutterstock.com

V Metabolic Balance není cvičení pro redukci hmotnosti vysloveně nevyhnutelnéFoto: shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Nejste v tom sami – poradce podrobně vysvětlí, jak na to, a podpoří vás na cestě programemFoto: shutterstock.com

Načítám