Hlavní obsah

Proč už mi neprojevuje lásku?

Foto: Thinkstock

Máte pocit, že se z vašeho vztahu vytrácí láska?Foto: Thinkstock

Reklama

Nejdřív to byl samý miláček, každou chvíli nějaká ta pozornost, něžné slůvko či pochvala, že vám to sluší. A po nějaké době nic! Prvotní zamilovanost vyprchá a najednou už neslyšíte žádné „miluji tě“. Změnily se jeho city, nebo jen už nemá potřebu je projevovat? Je to důvod k trápení? Zeptali jsme se na to odborníků.

Článek

Trvá to různě dlouho, ale všichni na to období zamilovanosti a toužení nadšeně vzpomínáme. Nebyl den, abyste od svého přítele nedostaly zamilovanou esemesku, neslyšely, že vás miluje a květiny ani nestíhaly uvadnout, jak vás jimi zásobil. Všichni víme, že tohle netrvá věčně. Ale je vážně nutné, aby se z našeho soužití vytratila vyznání lásky a drobné pozornosti úplně?

Zlomových šest měsíců

Euforie, nadšení, zamilovanost a lechtání v podbřišku, když slyšíte hlas svého milovaného, vyprchá nejčastěji zhruba po půl roce. „Tahle chemie lásky skutečně nejčastěji trvá šest měsíců, maximálně rok. Poté se vztah mění více v přátelství, nebo se naopak rozpadne,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Začátek je vždycky romantickýFoto: Thinkstock

A souhlasí s ní i psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti. „Je to prvotní zamilovanost, která trvá u každého jinak dlouho, ale obecně se počítá na týdny či měsíce. Záleží také na tom, zda spolu daní dva jen chodí, nebo spolu i žijí v jedné domácnosti,“ říká Katarína Lomská Filasová. Zamilovanost totiž vlastně představuje touhu po někom, koho bychom moc chtěli, ale ještě ho tak úplně nemáme. Jakmile už ale spolu navážete regulérní vztah, nebo spolu dokonce začnete žít, není po čem toužit. Máte jeden druhého!

Tip redakce:Mezi časté projevy lásky patří i to Jak si doma říkáme? Lásečko i prasátko!.

Lásku střídají všední starosti

A v tu chvíli se může zdát, že vaše vzájemné city ochladly. Ale nenechte se mýlit, jen jste vstoupili do jiné fáze vztahu. „Do vztahu nastupují všední dny a partner už pro nás není něčím novým a nepoznaným. Přicházejí k řešení praktické věci, učíte se spolu žít, domlouvat se na každodenních záležitostech a jednoduše už není čas se jen pusinkovat a tokat,“ říká Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Foto: Thinkstock

To, že vám nenosí denně květiny, neznamená, že vás přestal milovatFoto: Thinkstock

Zamilovanost navíc nahradí spousta jiných, velmi důležitých pocitů. „Je to důvěra, pocit, že se máte o koho opřít, vědomí toho, že bez toho druhého by život vůbec nebyl takový, jaký je a podobně,“ vyjmenovává Katarína Lomská Filasová.

To, že už neslyšíte, jak bez vás partner nemůže být, jednoduše neznamená, že to tak není. „Je to jako, když toužíte po krásné a drahé sukni. Chodíte ji okukovat do obchodu, moc ji chcete, ale stojí hodně peněz. A jednou si ji koupíte, jste nadšené, pořád si ji prohlížíte, zkoušíte si ji a ukazujete se v ní partnerovi. Za pár dní se ale stane běžnou součástí vašeho šatníku, ale neznamená to, že by se vám už nelíbila, jen jste se s ní sžila,“ vysvětluje Katarína Lomská Filasová.

O lásce není třeba mluvit, láska se musí cítit

To, co je určující, není počet kytek, které jste za poslední měsíc dostaly, ale váš dobrý pocit. Jestliže je vám dobře, nic vás ve vašem vztahu netrápí, jste spokojené, není co řešit. Jakmile ale máte jakékoli pochybnosti, pocit, že vás už partner nemá rád tak jako dřív, mluvte o tom! „Jakmile se objeví pochybnosti, je dobré to téma otevřít. Říci si, co vám chybí, co vám vadí a zjišťovat, jak je na tom ten druhý,“ radí Katarína Lomská Filasová.

Ale pozor, nepleťte si takovou diskusi s vynucováním! Láska se totiž vynutit nedá a totéž platí i o vyznáních. „Já tvrdím, že není nutné dávat pořád extrémně najevo, že máte toho druhého rádi. To byste měli cítit beze slov i dotyků. Vynucování si dokazování lásky je nezdravé,“ varuje Lenka Černá. A hlavně, cokoli si vydupete, ztrácí svou cenu. Kouzlo všech projevů lásky je totiž v tom, že jsou spontánní a jdou od srdce!

Tip redakce:Máte to spíš naopak? Tak si přečtěte článek Pomoc! Můj přítel mě miluje až příliš.

A jak je to u vás doma? Jak často vám partner nosí květiny?

Reklama

Související témata:

Načítám