Hlavní obsah

Prodáváte byt? Jak šetřit síly a vyhnout se obavám

Foto: www.freepik.com

Jak zvládnout prodej bytu? Šetřete síly a starostiFoto: www.freepik.com

Většina starostí s prodejem nemovitosti leží na bedrech žen. Muž sní o tom, že zvládne prodat svůj dům sám. Ve většině případů je to nakonec žena, kdo najde realitní kancelář, zorganizuje prohlídky a dotáhne vše do konce. Jak to všechno přežít s chladnou hlavou?

Článek

Prodej bytu se dá zařídit různě, ale každá cesta má svá pro a proti. Když se rozhodnete prodávat sami, možná ušetříte na provizi. A možná také ne, realitní specialisté, kteří svoji práci umějí, dokážou prodat výrazně lépe než vy sami.

Navíc ušetříte spoustu času, který byste celému procesu museli věnovat. Následně řešit právní záležitosti, úschovy peněz, kontrolu katastru apod. V případě, když prodáváte například kvůli rozvodu, může být negativ ještě více. Svoje o tom ví i paní Plesarová, která zařizovala prodej bytu po rozvodu. V jejím případě to dobře dopadlo – získala dokonce víc peněz, než původně počítala. Jak se dá prodat za víc, než jste původně inzerovali a očekávali? Svoje zkušenosti popisuje v tomto videu.

Hlavně opatrně při výběru realitky

Jestli na vás starosti s prodejem padly stejně nečekaně, nezoufejte si. Dá se to zvládnout celkem hladce, když víte jak na to. Hlavně šetřete síly. Je před vámi poměrně dlouhé, náročné období. Prodej bytu trvá minimálně tři měsíce, u domu počítejte se šesti měsíci. Rozhodně se vyplatí věnovat čas výběru realitky. Důležité je, aby měla kancelář vlastní právní oddělení. Vyhnete se tak zbytečným obavám o bezpečný převod nemovitosti a vyplacení peněz. Jsou smlouvy dobře napsané? Je všechno pro katastr připravené? Nejsou mezi zájemci podvodníci nebo dlužníci? O to všechno se právní oddělení postará.

Rozhodně silnější jistotu máte u realitky, která má více než deset let zkušeností, disponuje velkým zázemím, odborníky a hlavně dostatkem referencí od klientů. Vyhněte se charismatickým podvodníkům, kteří všechno zařizují na vlastní pěst z obýváku. Občas vám nějaký zavolá, jakmile zveřejníte inzerát. Nebojte se je rázně odmítnout.

Foto: Maxima reality

Proč nevyužít služby designérů, aby výsledné fotky byly ještě více lákavéFoto: Maxima reality

Úprava interiéru se vyplatí, může cenu vyšponovat o statisíce

Jakmile je prodej v rukách realitních specialistů, můžete si oddechnout. Mnozí nabízejí nadstandardní služby, nebojte se si o ně říct. Ideální je, když je smlouva postavená tak, že za služby realitní kanceláře platí kupující. Je to osvědčený model, který funguje už od 90. let v Brně, ale v Praze zatím není moc obvyklý. Takové služby v Praze poskytuje MAXIMA REALITY a nadstandardní služby mají při podpisu exkluzivní smlouvy v ceně.

Díky tomu získáte služby designérů, kteří upraví váš byt do naprosto dokonalého designu. Dovezou si potřebné dekorace jako polštáře, přehozy, svíčky, doplňky, květiny a další... Fotky nakonec vypadají tak, jak je znáte z časopisů. Tady na tomto odkazu se můžete podívat na fotky z bytů, které prošly podobnou proměnou. Je tam dobře vidět, jak vypadají místnosti před designérskými úpravami a po nich.

Funguje to! Zájemci se předhánějí, kdo víc přihodí k prodejní ceně, takže často se přistupuje k aukci mezi zájemci. Nakonec je možné nemovitost prodat o statisíce více, než se původně předpokládalo, a o to přece při prodeji jde.

Rada na závěr

Nechcete jít na setkání s makléřem s prázdnýma rukama? Objednejte si předem odhad tržní ceny přes internet. Zadarmo se nabízí například tady. Nejste pak závislí na názoru jednoho makléře a uděláte si vlastní obrázek, za kolik se nemovitost prodá.

Reklama

Načítám