Hlavní obsah

Prodej bytu pod cenou? Zklamání už zažil každý desátý Čech

Foto: Freepik.com

Foto: Freepik.com

Prodej bytu se neslaví vždycky se šampaňským v ruce. Nový průzkum ukázal, že každý desátý Čech už někdy zažil prodej pod cenou. Přitom ve většině případů ke snižování ceny nemuselo dojít. Realitní experti proto radí: nevěřte nikomu, kdo tvrdí, že musíte hned s cenou dolů. Možných řešení je vždycky spousta.

Článek

O zkušenosti Čechů s prodejem nemovitostí se zajímal nový průzkum MAXIMA REALITY. Výsledky překvapily i makléře: desetina dotázaných má osobní zkušenost s prodejem pod cenou a každý druhý Čech zná někoho, kdo takovou situaci zažil. Proč k tomu došlo? Nejčastěji potřebovali prodej urychlit (44 % případů), často spěchali na peníze (21 %) a v mnoha případech taky došlo ke špatnému nacenění nemovitosti (10 %).

„Není to dobrá vizitka pro český realitní trh. Často jsou lidé zbytečně tlačeni ke snižování ceny,“ upozorňuje Vladimír Zuzák, ředitel MAXIMA REALITY. Prodej bytu se dá totiž urychlit i jinak. Platí toto pravidlo: první zájemci by se měli ozvat do dvou až tří dnů po zveřejnění inzerátu. Jinak je někde problém. Chybějící informace, málo atraktivní fotky… možností je hodně, jak jsme už psali v článku 5 chyb, které nejčastěji zdržují prodej bytu.

Tržní cenu si nechte vždycky přepočítat

Když se zeptáte dvou makléřů, každý z nich bude mít jiný názor na tržní cenu vaší nemovitosti. Není divu, že vám po půl roce někdo třetí řekne, že jste mohli prodat dráž. Bohužel odhadci si často účtují přemrštěné částky. Teprve nedávno začaly některé firmy usilovat o zpřehlednění situace na trhu s realitami a nabízet prodávajícím odhady zdarma.

Důležité je vybrat firmu, která si platí přístup do cenových map a katastru. My jsme vyzkoušeli kalkulačku pro online odhad, kam zadáte parametry bytu. Certifikát o ceně vám pošlou na e-mail. Tak si můžete kdykoli ověřit, jestli neprodáváte pod cenou. Odhad si objednejte, ještě než půjdete poprvé do realitní kanceláře. Díky tomu hned přijdete na případné nesrovnalosti v nacenění ze strany makléře.

Foto: Freepik.com

Tržní cenu si nechte vždycky přepočítatFoto: Freepik.com

Nesnižujte cenu kvůli okamžité hotovosti

„Nikdo by neměl být nucen snižovat cenu jenom proto, že potřebuje část peněz hned,“ říká Vladimír Zuzák. Podle průzkumu se přitom pětina lidí dostala do patové situace, kdy potřebovali okamžitou hotovost, a proto prodali pod cenou. Stává se to běžně při stěhování do většího nebo výměně nemovitosti. Za nový byt je třeba zaplatit rezervační poplatek nebo zálohu. Když nemáte dostatečné úspory, potřebujte rychle peníze z prodeje.

Většina makléřů vám bohužel neřekne, že existuje možnost nechat si vyplatit polovinu, někdy dokonce až 80 % peněz, ještě než se najde kupující. Přitom nejde o půjčku ani výkup nemovitosti (podívejte se, jak to funguje). V poslední době je to oblíbené řešení. Peníze předem potřebuje čím dál více prodávajících, protože sehnat zájemce o koupi trvá v krizi mnohem déle než dřív.

Foto: Freepik.com

Nesnižujte cenu kvůli okamžité hotovostiFoto: Freepik.com

Reklama

Načítám