Hlavní obsah

Prodloužený víkend: Vyrazíte na pivo nebo s dětmi do zoo?

Foto: AboutLife, Shutterstock.com

Foto: AboutLife, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestává se to příliš často, ale když už na to dojde, je to báječné. O čem mluvíme? O prodlouženém víkendu! Když se to navíc ještě sejde s pěkným počasím, o zážitky je postaráno. A my pro vás máme tipy, jak si užít nadcházející tři dny volna co nejlépe.

Článek

Minulý víkend nás děsili, že se s pěkným podzimem už máme pomalu rozloučit, ale zdá se, že ani tentokrát předpovědi úplně nevyšly. Ačkoliv tropické teploty už čekat nemůžeme (a ani nám to nevadí), máme před sebou tři volné dny, které budou milosrdné jak pro ty, kteří touží strávit maximum času venku, tak pro lidi, kteří chladnější počasí berou jako dobrý důvod, proč si jednou doma polenošit a nemít přitom černé svědomí.

Trochu chladno a možná sníh

A jak tedy bude? V pátek má být polojasno a odpoledne by se mělo zatáhnout, občas se objeví přeháňky. V noci sice teploty klesnou pod deset stupňů, ale přes den vyšplhají ke dvaceti. Zataženo bude i v sobotu dopoledne, a kdybyste se chystali do hor, připravte se, že vás mohou překvapit sněhové přeháňky, zato v nížinách z nich strach mít nemusíte. Na většině území bude ale poměrně chladno, v noci se budou teploty pohybovat kolem pěti stupňů a méně, přes den se přes patnáctku zřejmě nevyšplhají. Vynahradit si to můžete v neděli, kdy má být kolem šestnácti a polojasno až skoro jasno.

No, větší rozmanitost si snad ani přát nelze, a tak pro vás máme tipy tentokrát do každého počasí!

Foto: mapy.cz

Tak kam se tentokrát vydáte? Foto: mapy.cz

S patronem na pivo 

Byl by hřích nelákat vás na některou ze svatováclavských akcí – po celé republice jich jsou, troufáme si říct, desítky. Jestli se nechystáte na Národní svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi, můžete vyrazit třeba na zámek Svijany. Svatý Václav je údajně nejen patronem českého národa, ale také piva. Na slavnosti můžete ochutnat zlatavý mok ze svijanského pivovaru a zároveň si užít nabitý program: vystoupení šermířů i kejklířů, přehlídky dobového ošacení či doprovodné koncerty. Akce se koná na nádvoří zámku Svijany a začíná v deset hodin.

Foto: Profimedia.cz

28. září je den svatého Václava a po republice se konají svatováclavské pouti a akce. Nejznámější je Národní svatováclavská pouť ve Staré BoleslaviFoto: Profimedia.cz

Slavnostní odhalení orloje 

Svatý Václav sice nebyl patronem hodin, nicméně státní svátek je důstojným dnem pro obnovené spuštění pražského orloje na Staroměstském náměstí. Historický unikát byl posledních osm měsíců v rekonstrukci a své krásy skrýval před turisty i Pražany pod lešením. Poprvé se veřejnosti představí v pátek v šest hodin večer. V osm, devět a v deset ho pak doprovodí i umělecká projekce na věži Staroměstské radnice. Na orloji se tak znovu ukážou všechny sochy, opravení apoštolové mají nová okénka a na astrolábu se objeví i soumrak. Jestli to nestihnete v pátek, určitě se na opravený orloj přijďte podívat jindy.

Foto: Grisha Bruev, Shutterstock.com

Po osmi měsících se orloj zbaví lešení a ukáže se v plné paráděFoto: Grisha Bruev, Shutterstock.com

Pramen zdraví z Posázaví v Rudolfinu

Máte rádi českou kinematografii a hudbu s ní spojenou? Třeba písničky a melodie ze „Šíleně smutné princezny“ nebo snímku „Jak utopit doktora Mráčka“? Pak byste neměli chybět v Rudolfinu, kde Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK spolu s Kühnovým smíšeným sborem a dětským sborem Jizerka zahrají a zazpívají nejkrásnější filmové a pohádkové melodie. A přidají se i Hana Holišová a Martin Chodúr. Na tento koncert nazvaný „Pocta českým filmům a pohádkám IV“ si sice musíte počkat až do příští soboty, ale vstupenky se prodávají už nyní. Tak si pohlídejte, aby vám neunikly, a vy jste naživo slyšeli třeba slavný hit z filmu „Ať žijí duchové!“.

Foto: Profimedia.cz

Na koncertě „Pocta českým filmům a pohádkám IV“ zazpívá i Martin Chodúr Foto: Profimedia.cz

Narozeniny v zoologické zahradě 

I když nepatří k největším, rozhodně bychom ji zařadili mezi nejkrásnější u nás. Mluvíme o Zoo Zlín, která o víkendu slaví 70. narozeniny. Od pátku do neděle je zde připraven doprovodný program pro děti i dospělé. Kromě zvířátek se malí návštěvníci mohou těšit na kouzelníky nebo bublinkovou show a velkým se bude určitě líbit prohlídka zámku Lešná, v jehož blízkosti zoologická zahrada leží. Navíc budou o víkendu zpřístupněny i prostory, které bývají normálně zavřené.

Foto: Profimedia.cz

Zoologická zahrada Zlín-Lešná o víkendu slaví 70 let od vznikuFoto: Profimedia.cz

Závrať s nohama pevně na zemi

Milovníci aktivní zábavy a vědeckého poučení mají do konce října čas vydat se na výstavu, jež si pohraje s jejich smysly. Ve Velkém Světě techniky v Ostravě na vás čeká expozice s názvem „Klamárium“, která nabízí více než třicet optických klamů. Vše je tak dokonale realistické, že až se budete procházet na laně nad mrakodrapy, opravdu se o vás pokusí závrať, byť ve skutečnosti zůstanete stát nohama pevně na zemi. A víte, jak si s vaší rovnováhou pohraje třeba jen šikovně natřená podlaha?

Foto: Profimedia.cz

Jestli máte rádi optické klamy, přijdete si na své v Ostravě Foto: Profimedia.cz

Kam se na prodloužený víkend chystáte vy? Více o počasí najde zde.

Reklama

Načítám