Hlavní obsah

Kouzelná podzimní dekorace: Vyrobte si lampu s listím!

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Pestře zbarvené listí pomalu začne opouštět stromy... Přichází čas, kdy nám příroda nabídne parádní surovinu k výrobě nějaké milé maličkosti. Nasbírejte na procházce pár pestrých listů a z obyčejné zavařovačky vytvořte s dětmi svícen, který zaručeně navodí podzimní atmosféru.

Článek

Originální dekorace nevyžadují složitý postup, kutilské dovednosti ani náročné vybavení – jde spíš o sezonní naladění. Přivítejte podzimní měsíce stylově. Třeba právě se svíčkou schovanou v polepené sklenici.

Co budete potřebovat

Foto: Mona Martinů

Připravte si zavařovačku, listy, disperzní lepidlo, misku pro jeho nanášení, štětec, svíčku a provázekFoto: Mona Martinů

Zavařovačku můžete využít jakoukoli, ale nám se osvědčila větší od okurek, tedy s obsahem 0,7 litru. Má dost velkou plochu k polepení a hlavně hladký povrch. Všelijaké prolisy na skle by později dělaly neplechu. Samozřejmě odstraňte etiketu, a kdyby na skle nějaký kousek lepidla zůstal, netrapte se tím – stejně ho později překryjete.

Jak vybírat listy

Nejdůležitější okrasnou funkci budou hrát listy. Čím barevnější najdete, tím lépe. Na druhou stranu ladění tón v tónu také není k zahození, takže se rozhodněte podle momentální nálady – a také podle toho, co se jak zbarvuje ve vašem okolí. Vybírejte nenapadené kousky bez zbytečných výstupků a pokud možno celistvé. Doporučujeme několik různých velikostí, abyste měli čím vyplňovat mezery. Třeba hutné zelené „pichlavce“ dubu jsou trochu nepoddajné, ale mozaiku krásně rozzáří.

Přírodniny není třeba nijak lisovat ani je jakkoli předem upravovat. Stačí natrhat a použít. Sušší listy by se totiž při potírání lepidlem lámaly a drolily.

Lepidlem nešetřete

Třetí klíčovou roli hraje lepidlo. Budete potřebovat univerzální bílé, které po zaschnutí zprůhlední. Kupte si radši trochu větší balení, protože spotřebujete relativně velké množství. Stomililitrové balení by ale mělo stačit a vyjde vás na několik desetikorun.

Aby se vám s lepidlem dobře pracovalo, nalejte si trošku do nějaké ploché nádobky. Výborně poslouží vanička od čerstvého sýru nebo margarínu. Štětcem nanášejte lepidlo v poměrně silné vrstvě na zhruba půlku sklenice.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Na řadu přicházejí listy

Na ještě mokré lepidlo postupně přikládejte listy lícem nahoru, hezky od kraje po celé natřené ploše. Prsty vždycky přejeďte po povrchu a uhlaďte je. Pravděpodobně se od lepidla zašpiníte, tak je dobré mít po ruce ubrousky, nejlépe vlhčené. Volná místa na sklenici vyplňte menšími listy. Nevadí, když se budou trochu překrývat, právě naopak. Stonky buď můžete zahrnout pod ostatní, nebo ustřihnout, aby nevlály.

Takto natřete a zaplňte listy i druhou polovinu sklenice. Ještě jednou prsty přejeďte všechny odstávající části a snažte se je přitisknout.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

A znovu lepidlo

V poslední fázi celý povrch zavařovačky opět potřete lepidlem. Nebojte se dát poměrně silnou vrstvu. Kdyby lepidlo trochu stékalo, pomozte si štětcem. Dílo je téměř hotové, jen musí dokonale vyschnout, což potrvá asi dvě hodiny – nejlépe však přes noc.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Dokončovací práce

Na úplný konec se pokuste trošku zakrýt závit – jednoduše ho omotejte provázkem nebo stužkou. Nadělají dost parády! Podle tvrdosti a struktury šňůrku zavažte na mašli či konce jen zahrňte dospod jako my.

Svíčku zvolte podle velikosti zavařovačky. Malá čajová by měla stačit, ale větší lépe rozehraje všechny barvy listů. Zapalte ji raději špejlí, protože házení hořící svíčky do sklenice je poněkud riskantní operace.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Kdyby si svítilnu chtěly děti vzít třeba na večerní procházku, tak drátkem omotejte vrchní okraj a pomocí uzlíků po stranách vytvořte dostatečně dlouhé držátko, aby se náhodou nepopálily.

Láká vás výroba takhle jednoduché a přitom milé dekorace?

Reklama

Načítám