Hlavní obsah

Proměna bytu: Začněte u vypínačů!

Foto: Thinkstock

Udělejte z nenápadného vypínače ozdobuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je vypínač věc obyčejná? Nikoliv! Pokud toužíte po rychlé proměně interiéru, není nic jednoduššího, než začít u těchto malých krabiček. A je opravdu z čeho vybírat – zapomeňte na bílé vypínače z plastu, nabídka je mnohem širší!

Článek

Kombinace kovu a skla do moderního interiéru, nebo naopak dřevo do klasicky zařízených bytů a domů – i takovou nabídku vypínačů objevíme v obchodech. Ale nemusí jít jen o vypínače – ve stejném designu se prodávají klasické i telefonní zásuvky, stmívače, anténní nebo vysavačové zásuvky a podobně. Jejich cena se pohybuje od několika desetikorun až po stokoruny. Ale pokud bychom si vybraly některý z exkluzivních typů, mezi něž patří ty z pravé kůže, mramoru, umělého kamene nebo nerezu – je cena i několikrát vyšší. K mání jsou i retromodely, imitující vypínače používané na začátku minulého století. Zpravidla se ale hodí jen do historických interiérů.

„Současný trend preferuje hranaté tvary spínačů a na vzestupu jsou stále metalické barevné odstíny. Odvážnější skupina zákazníků ráda využívá kombinaci bílé s veselými barvami, případně tmavou barvu, jako je antracit či grafit třeba v kombinací s ocelí. Je to velmi univerzální kombinace pro hodně interiérů," říká Jiří Kubeš z firmy ABB Elektro Praga.

Foto: ABB Elektro-Praga

Interiér změníte jen výměnou rámečku vypínačeFoto: ABB Elektro-Praga

Foto: ABB Elektro-PragaSvětlo lze ovládat i malým středovým spínačemUpoutají krásou, ne velikostí

Současný minimalismus a jednoduchost preferují také vypínače maximálně ploché a jen s malou hloubkou, které nijak nevyčnívají ze stěny. Mezi novinky pak patří i takové, kdy se nehýbe celá plocha vypínače, ale pouze malá páčka uprostřed. Ta bývá barevně odlišná od okolí plochy a většinou ladí s venkovním rámečkem.

A právě rámeček dovoluje provádět nejvíce „kouzel“ ve vzhledu vypínačů – může být nenápadný a úzký, nebo naopak široký, aby ho nešlo na zdi přehlédnout.

Ovšem rámečky hrají ještě větší roli, zvlášť tam, kde potřebujeme umístit do řady vedle sebe třeba více vypínačů nebo zásuvek. Takovou instalaci usnadňují společné rámečky, díky kterým máme vše v jedné řadě a nehrozí, že jeden omylem připevníme o čtyři milimetry jinak. Vyrábějí se rámečky na dva až pět vypínačů či zásuvek. Přitom některé firmy dávají u svých výrobků možnost rámečky měnit, stačí k tomu šroubovák. Samozřejmě, že asi těžko budeme mít doma pět sad rámečků a vyměníme je každé dva měsíce jako třeba polštáře na sedačce. Ale tuto možnost oceníme například po malování, když se rozhodneme pro zcela jiné barevní ladění a vypínače najednou přestanou bytu slušet. Navíc cena rámečků je zhruba třetinová, než když bychom kupovaly celé vypínače či zásuvky.

Foto: Schneider Electric

Elegantní vzhled dodává vypínačům metalický povrchFoto: Schneider Electric

Foto: LegrandNejběžnějším materiálem je plast a dřevoDokonalost je i uvnitř

Vypínače a zásuvky se nemění jen ve svém vzhledu, ale i v technickém provedení. Třeba u dvojzásuvek se vyřešilo spoustu problémů jen tím, že horní se pootočila o několik stupňů do strany. Dvě šňůry sem dáme bez toho, aby jedna překážela druhé. U vypínačů je pak důležitým detailem integrovaná svítící kontrolka, která, když je světlo vypnuto, slouží k snadnému nalezení vypínače ve tmě.

Kromě zásuvek a vypínačů můžeme mít na stěně i stále oblíbenější stmívače, kterými si lze regulovat intenzitu světla od maximální, kterou oceníme třeba na čtení, až po přítmí. To může dotvořit kulisu třeba při sledování televize. Je však třeba počítat s tím, že stmívače stoprocentně fungují jen u klasických žárovek, které postupně mizí a už několik dnů nekoupíme stowattové a silnější, a halogenových. Regulovat si množství světla u úsporných žárovek lze jen u typů, které jsou k tomu určené, a lze používat jen některé stmívače.

Pohodlí nám do ložnic a obýváků přinesou vypínače s dálkovým ovládáním. Kdo si chtěl takovou vymoženost dopřát před lety, musel překopat většinu rozvodů v bytě. Dneska už existují tyto systémy v bezdrátovém provedení, kdy se jeden přijímač vloží k objímce a druhý pod vypínač. My pak můžeme rozsvěcovat a zhasínat z pohovky či postele pomocí dálkového ovládání.

Až tedy přijdete odpoledne domů a automaticky sáhnete po vypínači, podívejte se, zda byste si doma nezasloužily nějaký hezčí.

Reklama

Související témata:

Načítám