Hlavní obsah

Proměna koupelny: Stačilo 7 dnů a 60 000 korun

Foto: RAKO

Sedm dnů stačilo k vytvoření této krásné koupelnyFoto: RAKO

Reklama

Myslíte si, že nejošklivější koupelny jsou ty v panelácích? Omyl! Podobné lze najít i ve velkých rodinných domech. Podívejte se třeba na tuhle. Před třiceti lety byla považovaná za dokonalou a supermoderní, nyní by ji nechtěl nikdo. Ovšem stačilo sedm dnů a šedesát tisíc korun a vznikla z ní opravdová krása.

Článek

Pohodlná vana, umyvadlo doplněné o tehdy nedostatkový sloup, který skrýval plastový odpad, k tomu jedny z nejhezčích obkladů, které se před dvaceti lety daly koupit – tak vypadala podkrovní koupelna v rodinném domě nedaleko Kladna. Nyní se majitelé rozhodli pro její rekonstrukci a zařídili si všechno zcela jinak. Je nová koupelna lepší? Posuďte sami!

Vana musí pryč

„V té době nebyl v obchodech takový výběr jako dnes, na stropě jsme měli palubky a na zemi tmavohnědé dlaždice,“ popisuje strasti při prvním zařizování majitelka Marie a pokračuje: „Navíc mi moc chyběl sprchový kout, do plné vany s bylinkami si lehnu nanejvýš čtyřikrát ročně. A prostor celkově potřeboval prosvětlit.“

Foto: archiv majitelů

Takto vypadal interiér před proměnouFoto: archiv majitelů

Tato přání přednesla i manželovi, který krátce před tím předělal kuchyň a do koupelny se mu moc nechtělo. Potřeboval ten správný impuls, aby se do renovace pustil. Ten přišel, když rodina – prý poprvé v životě – vyhrála v soutěži nové obklady a dlažby. Původní vybavení šlo pryč a pod střechou vznikl nový interiér. Koupelnu si Marie navrhla sama, nejlépe věděla, co chce, a hlavně se poučila z chyb při stavbě domu.

Zařizovací předměty, tedy toaleta a umyvadlo, zůstaly kvůli přívodu vody a odpadům na svém sítě. Změnila se však jejich podoba. To renovaci značně zrychlilo.

Sprcha jako oříšek

Vyměnit sprchový kout za vanu bývá minimálně co do místa jednodušší než opačně, v této koupelně ale přišly problémy. V části, kde stála vana, byl totiž zkosený strop. Postavit sem klasický sprchový kout s vaničkou nešlo. „Proto jsem si s nimi nechala poradit v koupelnovém studiu, kde jsme společně vymysleli atypické řešení bez vaničky,“ popisuje Marie. Nechtěně tak vzniklo elegantní velmi jednoduché a také praktické řešení.

Foto: RAKO

Vanu nahradila sprcha, klasický kout s vaničkou se sem kvůli zkosenému stropu nevešelFoto: RAKO

Vaničku nahradila dlažba stejná jako ve zbytku koupelny, ovšem s dokonale provedenou hydroizolací, aby časem neprotékala voda skrz konstrukci do nižšího patra. Podlaha se mírně svažuje směrem k odtokovému kanálku, který je uprostřed.

Stejným způsobem byly ošetřeny i zbylé svislé stěny kolem koutu. Celá tato část koupelny má navíc stěny nad obkladem a stop opatřeny omyvatelnou barvou. Nehrozí tak, že by se po několika týdnech užívání omyla. Aby se voda nerozstřikovala po celé koupelně, měly by sprchu ještě oddělit skleněné čiré dveře, které budou přiléhat přímo k podlaze.

Foto: RAKO

Toaleta a umyvadlo zůstaly na stejném místě, rekonstrukci to zjednodušiloFoto: RAKO

Úložné prostory potěší

Původní toaletu nahradila praktičtější závěsná, nad ní vznikla nad soklem odkládací plocha. Stejně tak staré umyvadlo se sloupem majitelé vyměnili za zápustné, osazené ve vyzděné skříňce. Uvnitř tak vytvořili další úložný prostor, do nějž se vejde třeba i proutěný koš s čisticími prostředky nebo osobní váha.

Foto: RAKO

Jednoduché obklady doplnily dlaždice s výrazným květinovým dekoremFoto: RAKO

Nové obklady z kolekce Stella měly prostor především prosvětlit. Na podlahu i většinu plochy stěn přišel světle žlutý odstín. Čtvercová dlažba o délce dvacet pět, stejně jako obklad o rozměrech dvacet krát dvacet pět centimetrů má matný povrch a jemnou strukturu. „Aby prostor nepůsobil nudně, doporučili jsme je doplnit listelou a dekorativními obkladačkami, které zdobí velké květy," říká Pavla Nováková, zastupující značku, která je dodala. Tyto výrazné prvky nechala majitelka koupelny rozmístit nepravidelně, takže na jedné stěně jsou dekorativní obklady vloženy do základu samostatně, na jiné tvoří souvislý pás. Vzniklo tak velmi zajímavé řešení.

Foto: RAKO

Doplňky zvolila majitelka z přírodního proutí, působí teplým a příjemným dojmemFoto: RAKO

Marie je hrdá nejen na svou koupelnu, ale i čas, za kterou proměna byla hotová. Trvala pouhých sedm pracovních dní, a to i díky perfektní přípravě na stavební práce, na kterých manžel předem pracoval. Aby si nechali udělat proměnu takzvaně na klíč, na to peníze neměli. Proto majitelka oslovila známé a opravdu dobře všechno zorganizovala. A také cena byla bezkonkurenční: celá koupelna bez obkladů, které rodina vyhrála, přišla jen na šedesát tisíc.

Foto: RAKO

Zápustné umyvadlo majitelé osadili do vyzděné skříňky, která nabízí nezbytný úložný prostorFoto: RAKO

Líbí se vám tato koupelna a věřili byste vůbec, že ji bylo možné pořídit za takové peníze?

Reklama

Související témata:

Načítám