Hlavní obsah

Proměna (nejen) kuchyně levně a rychle?

Foto: J.A.P

Nová dvířka a zajímavé sklo za pracovní deskou kuchyň zcela proměníFoto: J.A.P

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podlehli jste módním trendům, pořídili si bílou lesklou kuchyň, a teď jste z ní nešťastní? Anebo stále kuchyň nemáte, protože máte místnost zařízenou tak originálně, že se vám tam žádná nehodí? Řešení existuje: nechte si natisknout takovou, která se vám bude líbit a se zbytkem bytu bude ladit!

Článek

Dokonale „vymazlený“ interiér, kdy se jeden motiv opakuje na skříňkách, desce za pracovní plochou, ale i na závěsech a polštářcích na sedačce, už nemusíte obdivovat jen v zahraničních časopisech. Nyní si je můžete dopřát i u vás doma a snadno tímto způsobem „zrenovovat“ starší byt.

Foto: Trachea

Dvířka a dekorativni panely mohou mít i plastický povrchFoto: Trachea

Firmy totiž dokážou digitálním tiskem ozdobit už skoro cokoli – od kuchyňských či koupelnových dvířek přes klasické dveře až po veškerá skla. A i když jde o novinku, rozhodně neplatí, že by byla neskutečně drahá. Proměnit tímto způsobem panelákovou kuchyň vyjde zhruba na deset až patnáct tisíc korun. Je to varianta pro ty, co se rozhodují, zda dělá lepší kuchyň studio, nebo truhlář.

Foto: J.A.P.

Jedny dveře a různé motivy, podobných variant lze vyrobit tisíceFoto: J.A.P.

Kdo tiskne, ten bydlí

Princip je zcela jednoduchý: vyberete si oblíbený motiv – od vzoru na látce  přes vlastní fotografii až po profesionální snímky – a určíte si, kde všude mají interiér zdobit. V kuchyni? Na dveřích? V koupelně? Na skříni? Je to jedno. Různé firmy potisknou prakticky cokoli. Třeba velmi oblíbené levandule.

„Velmi často se setkávám s tím, že přijdou lidé, abych jim zařídila kuchyň ve stylu Provence, který je podle nich in. Ale netuší, že jde o klasický, frézováním a jinými dekoracemi zdobený nábytek,“ říká designérka Kamila Douděrová ze studia Kamidesign a pokračuje: „Díky těmto technologiím jim však dokážu vyhovět a hladká bílá dvířka doplním několika motivy levandulových polí, která se mohou opakovat třeba na dveřích.“

Foto: Trachea

Zajímavá dvířka ocení ve svém pokoji i dospívající slečnyFoto: Trachea

Dvířka s potiskem na přání vás přijdou na 3300 korun za metr čtvereční, samotný potisk pak na polovinu.

Foto: Trachea

Někdy stačí jen detail, zde jsou to horní dvířka, který dodá kuchyni punc originalityFoto: Trachea

Pokud chcete potisknout sklo se stejným motivem za pracovní desku, která má dva metry a na výšku 55 centimetrů, stojí zhruba šest tisíc korun. Cena celoskleněných dveří včetně klik, pantů a zárubní je zhruba třináct tisíc korun a více.

Jak to funguje...

Přenést jakoukoli fotografii na dvířka není nic těžkého. Na hladké či frézováním zdobené povrchy se jednoduše natiskne. Přesto se nemusíte bát, že byste na takový nábytek museli být mnohem opatrnější než třeba na lakovaný nebo z masivu. „Díky kvalitě tisku i zpracování je u nábytku zajištěna jak stálost barev, tak vysoká odolnost vůči mechanickému poškození,“ říká Jiří Slovák ze společnosti Trachea, která tuto novinku představila, a pokračuje: „Na odolnosti se podepisuje také konečná povrchová úprava, kterou tvoří finální lak, který se ještě vytvrzuje UV zářením.“

Foto: J.A.P

Designové sklo se dá vyrobit v rozměru až 1,45 x 2,75 metru, proto z něj není problém vytvořit i celou příčkuFoto: J.A.P

Jen na vás pak záleží, zda se motiv bude opakovat na každých skříňkách nebo zda se most „potáhne“ přes celou délku kuchyně. Potisknout se totiž dají plochy o rozměru až dvakrát tři metry a v případě potřeby si firmy dokážou poradit i s většími. Není totiž problém motivy přesně napojit.

Foto: Trachea

Nenápadný dekor sluší i obývacímu pokojiFoto: Trachea

Ještě větší možnosti skla

Nejen majitelé klasických linek s dřevotřískovým základem mají tu výsadu, že si mohou nechat svá dvířka potisknout jakýmkoli motivem. Pokud jste se zamilovali do chladného a v kuchyni velmi oblíbeného skla, jste na tom ještě lépe. Grafosklo, jak se tomu zdobenému říká, lze totiž vylepšit nejen digitálním tiskem, ale speciální technika zatavení také dovoluje použít látku, krajku, fotografie, sušené květiny a listí, tedy skoro cokoli, co si vymyslíte. A motivy nemusí být malé, protože lze vytvořit zdobenou skleněnou tabuli o rozměru 1,45 x 2,75 metru. Je to určitě dobrá zpráva pro ty, co se drží rady: Vyměňte v kuchyni kachličky za sklo!.

Foto: J.A.P

Bydlení v souladu s přírodou? Podpořte ho zástěnou s motivem lesaFoto: J.A.P

Takové sklo lze použít nejen na výplně dvířek nebo obklady za pracovní desku, ale vyrábějí se z něj i dveře, zábradlí, stěny sprchových koutů a podobně. „Z toho důvodu máme dva typy designových skel. První jsou jednovrstvé a používají se například na obkladové panely, dveře či zábradlí se pak vyrábějí ze sendvičového skla, které je silnější a odolnější,“ říká Petr Paksi ze společnosti J.A.P., která ho vyrábí.

Foto: J.A.P.

Zhruba každý druhý si dneska zvolí za pracovní desku obklad ze skla. Díky potisku kuchyně nemusí vypadat jedna jako druháFoto: J.A.P.

Rozhodně není pravda, že jednovrstvé sklo by bylo nebezpečnější než vrstvené a snadněji se rozbilo. „V obou případech se používá kalené sklo, které se při rozbití rozpadá na malé neostré kousky, navíc je opatřeno ještě fólií, na níž kousky zůstanou nalepené a nerozletí se všude kolem.

Foto: Trachea

Nemáte rádi velké skříně? S hezkým potiskem se stanou malou galeriíFoto: Trachea

Foto: J.A.P.

Grafosklo lze dekorovat i látkou, a tak není problém mít stejný motiv na dveřích i závěsechFoto: J.A.P.

Samozřejmě platí, že jak dvířka, tak skla se dělají na zakázku, proto není problém všechny prvky sladit a nechat potisknout stejným motivem.

Jaký motiv byste si nechali na kuchyň nebo dveře natisknout vy?

Reklama

Související témata:

Načítám