Hlavní obsah

Proměna pavlačového bytu: Přibylo zvýšené patro i koupelna. Jak se vám líbí?

Foto: Tomáš Brabec

Kdysi chudinský přístavní byt se změnil ve vzdušné bydlení s pozitivní atmosférou. Architekti zohlednili historii domu, vybudováním patra významně zvětšili podlahovou plochu a interiér zabydleli řadou hravých prvků.

Článek

Kdysi tu kotvily lodě, dnes na Pobřežní třídě na bývalém nábřeží karlínského přístavu jezdí auta. A také tu stojí původní nábřežní dům, jehož nejstarší projektová dokumentace pochází z roku 1927. „V jeho dvoře dodnes dřímá dobová atmosféra prudkého kamenného schodiště, vysokých vídeňských stropů, špaletových oken a družby, před níž není úniku – pavlačí,“ popisuje autorská zpráva ateliéru No Architects, který stojí za kompletní rekonstrukcí jednoho z pavlačových bytů.

Navržený je pro mladou čtyřčlennou rodinu, která ho ale kvůli plánovaným rekonstrukcím v dalších částech domu dočasně pronajímá. „Zadání bylo vyčarovat z toho byt pro rodiče se dvěma dětmi, nic podrobnějšího, chtěli jsme to nejlepší možné za rozumné peníze – krásné, ale dostupné,“ říkají majitelé bytu.

Foto: Archiv studia

Obývací pokoj je spojený s jídelnou, stůl je vyrobený na míru podle návrhu architektů. Vyřezávaný dekor se opakuje i na parapetech

Dobová atmosféra domu

Do rekonstrukce promítli architekti dobovou atmosféru a z původně dvoupokojového bytu bez koupelny a záchodu sofistikovaným prostorovým uspořádáním vytvořili plnohodnotné bydlení se dvěma ložnicemi a koupelnou – a přesto s větším obytným prostorem, než byl ten původní. „Využili jsme vyšší strop pro rozšíření konstrukčního principu pavlače až do bytu na samotnou pracovnu na galerii. Fakticky jsme využitelnou podlahovou plochu bytu stavebními úpravami rozšířili téměř o čtvrtinu,“ uvádějí dále architekti.

Od doby, kdy byl dům a potažmo byt postaven, se podle slov architektů pouze „kazil“ linoleem a podobnými prvky. „Určitě se měnily dveřní výplně, elektřina, přibyl plyn, okna a podobně – čili nic zásadního,“ doplňuje architektka Daniela Nováková Baráčková. Postup při rekonstrukci byl tedy jasný: prostor se celý vyboural do jedné velké haly, otloukly se omítky a strop a pak se do něho „vestavěl“ nový byt. „Znovu jsme použili pouze parkety a záměrně jsme ponechali nerovnou – lehce prochozenou a prohnutou – podlahu,“ říká Daniela Nováková Baráčková.

Řešit museli několik oříšků technického rázu, například jak vykonzolovat patro bez podpory sloupu nebo jak přizpůsobit technologie ve prospěch lepší dispozice (např. kanalizace, odkouření, větrání koupelny). Se vším si ale dokázali poradit.

Foto: Archiv studia

Stejná dlažba jako na „falešném krbu“ se opakuje v kuchyni. Nad ní vybudovali patro s pracovnou

Originální dekorativní prvky

V duchu celkové koncepce vznikl nový reliéf na stropě a originální dekorace imitující krb na obyčejné zdi. „Skutečný krb tu nikdy nebyl – původem chudinský přístavní byt by ho nikdy neměl,“ vysvětluje architekt Jakub Filip Novák. V celém interiéru zaujme i řada uměleckých děl. Autorkou obrazů je Daniela Baráčková a v bytě jsou v zápůjčce, některé se obměňují.

Na míru nechali vyrobit jídelní stůl a parapety se stejným vyřezávaným dekorem, podle návrhu architektů vzniklo i schodiště vedoucí na galerii s vyřezávaným zábradlím. Jednotlivé stupně pokrývá koberec připomínající semiš. Zajímavým prvkem je také „oltář pro televizi“, za kterou se obrazovka elegantně skryje.

Foto: Archiv studia

Originální je také „falešný krb“, který by chudinský byt nikdy neměl. Zdobí ho cementová, dva centimetry tlustá dlažba zasekaná do omítky

Pavlač stále v permanenci

Majitelé si přáli, aby byl využit potenciál, který byt nabízí, a zohledněn historický původ domu, přitom ale chtěli uplatnit vymoženosti bydlení 21. století. Dovnitř se tak vstupuje přes čip, teplota v bytě se dá kontrolovat on-line, nechybí důkladné zabezpečení, požární ochrana ani domácí síť. A v úvodu zmiňovaná pavlač? I tu majitelé využívají – je v podstatě součástí bytu. „Funguje skvěle – na cigaretku, popovídání i pro ten pocit s otevřenými okny nebo dveřmi,“ uzavírají.

Foto: Archiv studia

Pavlač majitelé stále využívají. Na fotce je vidět také detail vyřezávaného dekoru

Vizitka studia

Studio No Architects bylo založeno v roce 2009 a tvoří ho MgA. Jakub Filip Novák a Mgr. MgA. Daniela Nováková Baráčková. Zaměřují se na všechny oblasti architektonického a urbanistického navrhování, zpracování návrhů staveb a interiérů, a to od studie až po prováděcí projekty včetně autorských dozorů. Zajímá je autentická odpověď na individuální situaci klientů. Jejich práci charakterizuje mezioborová spolupráce a hledání jedinečných řešení. Více na noarchitects.cz.

Jak se vám originální byt líbí? Co říkáte na galerii?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama