Hlavní obsah

Malý rozpočet a málo času! Proměna bytu na Malé Straně přesto dopadla na jedničku

Foto: Josef Neumann

Pánský byt na Malé Straně díky vhodnému barevnému ladění, vkusnému nábytku a originálním dekoracím úžasně prokoukl. Designér si poradil s nízkým rozpočtem i poměrně těsným časovým limitem.

Článek

Když nový majitel kupoval historický dům na Malé Straně, byla celá budova v poměrně špatném stavu a ani interiéry šesti bytů, které vlastnili různí majitelé, nebyly právě výstavní. Jejich zařízení proto svěřil londýnskému studiu Stag Pads, které působí i v České republice a zaměřuje se především na interiéry pro muže.

Smutný původní stav

Přízemní byt velký 65 metrů čtverečních sestává z obývacího pokoje s otevřenou kuchyní, koupelny a prostorné ložnice. „Když jsem do něj vešel poprvé, bylo to vybydlené místo se známkami značného opotřebení – smutné barvy na stěnách, ošklivá a nezajímavá bílá dlažba v kuchyni, koupelna jedním slovem horor. I přesto se tu dal tušit velmi slušný základ. Výhodou byly velké místnosti a, přesto, že je v přízemí, spousta světla a milionový výhled na Vltavu a Karlův most, který je odtud téměř na dotek,“ vzpomíná designér Daniele F. Melilli.

Foto: Archiv studia

Kuchyně před zásahem designéra. Proti srsti mu byla hlavně nudná bílá dlažba

Poměrně nízký rozpočet

Rozpočet na zařízení nebyl nijak závratný, vejít se museli do 180 tisíc Kč, a ani času nebylo nazbyt – celá rekonstrukce netrvala déle než měsíc. I to byly důvody, proč interiér zabydlel, kromě několika starožitných kousků, nábytek a dekorace ze standardních obchodů. „Když uvážím, jak málo peněz jsme měli k dispozici, jsem s výsledkem velmi spokojený. Chtělo to dost kreativity a nápadů, ale myslím, že byt vypadá hezky a na úrovni a nízká cena na něm není znát. Rád používám příměr ,chuť šampaňského za cenu piva',“ dodává s úsměvem designér.

Diskuze nad podlahou

Dispozice bytu zůstala beze změn, stavební práce se týkaly pouze koupelny, která vyžadovala větší zásah, dále se měnily rozvody a také dlažba v kuchyni, se kterou to ale nebylo tak snadné. Majitel se do výměny nechtěl pouštět, ale Danielovi byly nudné a na pohled laciné bílé dlaždice proti srsti.

„Vedli jsme o tom dlouhé debaty, můj původní plán bylo rozšíření dřevěné podlahy po celé místnosti. Pak jsem ale odjel pracovně do Barcelony, kde byly snad v každém bytě úžasné vzorované dlaždice. Ukázal jsem klientovi fotky a i jemu se ten nápad zalíbil. Ovšem na jeho realizaci jsem měl opravdu velmi málo peněz. Naštěstí jsem objevil skvělou dlažbu, která byla levná a byla na skladě – bingo! Jsem přesvědčený, že díky ní působí místnost výjimečně. A zamiloval si ji i majitel,“ vypráví Daniele.

S dlažbou ve vstupní chodbě to bylo přesně naopak. Majitel se jí chtěl zbavit, designérovi se líbila: „Přijde mi skvělá a docela trendy, takže jsem rád, že jsem klienta přesvědčil, abychom ji zachovali. Je to také jediný původní prvek.“

Foto: Archiv studia

Dlažba ve vstupní chodbě je původní. Majiteli se nejprve nelíbila, ale designér ho přesvědčil, aby ji zachovali

Vzdušnost a neutrální barevné schéma

Od začátku se shodli na tom, že má byt zůstat světlý a vzdušný. Daniele ustoupil od původního záměru pohrát si s mixem sytých a pudrových barev, a naopak využil především bílou v kombinaci s neutrálními odstíny, které v ložnici doplňuje černá a šedá, takže místnost působí mužně a sexy.

Drobným oříškem bylo umístění jídelního stolu do obývacího pokoje, na kterém majitel trval, ale pro který tu nebyl dostatek prostoru. Zkoušeli různé možnosti a kombinace, ale běžný kus se zkrátka nevešel. Nakonec koupili v IKEA 2 metry dlouhý a 50 centimetrů hluboký stůl, který postavili těsně za pohovku. Může tak sloužit i jako odkládací stolek a zároveň je jakýmsi vizuálním předělem mezi kuchyní a obývacím pokojem.

Originální umění

V obývacím pokoji zaujmou také originální obrazy od amerického malíře Marka Bearda. Daniele F. Melilli objevil jeho práci náhodou před lety v New Yorku a od té doby se ho snaží svým klientům doporučovat, protože věří, že jeho sofistikovaná díla prostor ozvláštní. Zajímavá je také fotka katedrály sv. Víta v ložnici vytištěná na velké plátno a rozdělená do několika rámů – další z Danielových skvělých nápadů z kategorie „hodně muziky za málo peněz“.

Foto: Archiv studia

V prostorné ložnici použili k bílé tmavší barvy, šedou i černou. Stěnu zdobí fotka chrámu sv. Víta

Vizitka designéra

Daniele F. Melilli je zakladatelem studia Stag Pads, které se zabývá designovým řešením interiérů pro muže, a to jak soukromých, tak i komerčních. Usiluje o to, aby svým klientům nabízel služby nejvyšší kvality za výhodnou cenu a hlavně aby jim plnil sny o krásném bydlení či kancelářích. Cílem designérů ze Stag Pads je najít vždy inovativní a nečekaná řešení a maximalizovat styl a hodnotu interiérů. Více na stagpads.com.

Jak se vám pánský styl líbí? Co říkáte na novou a původní dlažbu?

ynezorPumanzeSaNyknalC