Hlavní obsah

Proměnili jsme 2 malé koupelny. Jak se vám líbí?

Foto: RAVAK

Vytvořte si svou koupelnu snůFoto: RAVAK

Reklama

Malá koupelna rovná se velký problém. Tuto zkušenost mají jak majitelé starých panelákových bytů, tak novostaveb. Tomuto prostoru se vždy věnuje jen pár metrů. Rozhodli jste se, že se nenecháte omezovat prostorem a vytvoříte si zde svůj kout snů? Pak pro vás máme inspiraci – dvě malé koupelny a od každé tři návrhy. Koukněte se, která se vám líbí!

Článek

Vana, nebo sprcha? To je jeden z problémů, které řeší majitelé malých koupelen. Ale jak? „Sprchový kout sice v mnohých případech přináší cenné centimetry navíc, ale skvělým kompromisem se v posledních letech stala asymetrická vana se zástěnou, která poskytne prostor pro příjemnou koupel i pohodlné sprchování,“ říká architekt Michal Janků pracující pro značku Laufen a pokračuje: „Rozhodně bych nedával do panelákové koupelny rohovou vanu, kterou mnoho lidí považuje za známku vyššího komfortu a myslí si, že přináší úsporu místa. Ale to druhé neplatí, spíše naopak.“

Chcete, aby byla vaše malá koupena hezčí? Zde je 10 tipů pro malé koupelny. Jak je vylepšit?.

Koupelna 1: S toaletou, nebo bez?

Foto: RAVAK

Foto: RAVAK

Tyto návrhy ocení nejen majitelé jednoho z typů malých panelákových koupelen, ale stejné byste našli ve starších bytovkách a podobný půdorys volili i mnozí majitelé rodinných domů – šlo totiž o kompromis, jak dostat na co nejmenší prostor, přesně na plochu 160,5 x 137 centimetrů, základní vybavení – tedy vanu, umyvadlo, někdy i vrchem plněnou pračku. A vedle se před stoupačkami nacházela samostatná toaleta o velikosti 73 x 105 centimetrů.

Pokud se chystáte takovou koupelnu rekonstruovat, máme pro vás dvě jednodušší verze s vanou a jednu komplexnější proměnu se sprchovým koutem.

Foto: RAVAK

Foto: RAVAK

Místo pračky, která je určitým zlozvykem českých koupelen a velmi často se bez problémů vejde do kuchyňské linky, dostala přednost v tomto návrhu vysoká skříňka Rosa, která má výšku 180, šířku 31 a hloubku 35 centimetrů. Na poměrně malém prostoru tak ukryjete prakticky vše, co je v koupelně třeba.

Ostatní zařízení pochází z kolekce Avocado. Vana je nejmenší na trhu a doplňuje ji stejné umyvadlo. „Jeho tvar nejenže dokonale koresponduje s vanou, ale pomáhá řešit problémy s prostorem v malé koupelně, neboť jeho odkládací plocha je nad užší stranou vany, kde zabere jen minimální prostor,“ popisuje Jana Šlefrová ze společnosti Ravak.

Foto: RAVAK

Foto: RAVAK

Podobný koncept nabízí i druhá verze, kde je použita vana Be Happy o velikosti 150 x 75 centimetrů. Ta svým tvarem i konstrukcí tvoří ideální základ pro doplnění skleněnou zástěnou v širší části. I v malém prostoru tak získáte možnost koupat se i sprchovat. Roh vedle dveří tentokrát vyplnila pračka a nad ni lze pověsit několik otevřených polic, aby zde vznikla aspoň nějaká odkládací plocha.

Foto: RAVAK

Foto: RAVAK

Třetí návrh nabízí nejradikálnější proměnu. Došlo totiž k propojení koupelny s toaletou i ke změně dispozic. Nadšení z něj budou milovnici sprchování, protože pouze oddělením sprchovými dveřmi zde vznikl velkorysý prostor přes celou šířku koupelny, hloubku má 80 centimetrů. Pro větší pohodlí ho doplňuje sedátko, a tak můžete nechat relaxovat i nohy. Na protější straně je zavěšená toaleta, která byla oproti původnímu řešení otočena o 90 stupňů. Mezi ní a umyvadlem pak vzniklo místo na nízkou skříňku.

Zdá se vám tato verze odvážná? Pak se vám určitě bude líbit Proměna průchozí panelákové koupelny. Poznáte ji vůbec?.

Koupelna 2: Vana 3x jinak

Foto: SIKO KOUPELNY

Foto: SIKO KOUPELNY

Dispozice i velikost zůstávají podobné, přesto se další tři návrhy pocházející ze studia Siko koupelny liší – všechny tři propojily koupelnu s toaletou, čímž zde vznikl dostatek prostoru jak na umístění vany, tak se sem ve dvou případech vešla i pračka. Který z nich by vám vyhovoval nejlépe?

Foto: SIKO KOUPELNY

Foto: SIKO KOUPELNY

V této variantě zůstává rozmístění zařizovacích předmětů velmi podobné jako v koupelně původní, přesto je mnohem praktičtější. Asymetrická vana sice vypadá větší než obyčejná, ale co do místa je úspornější. Navíc je doplněna skleněnou zástěnou, takže nahradí i sprchový kout. Skříňka pod umyvadlem nabízí nezbytný úložný prostor. Odstraněním příčky na toaletu, zrušením jedněch dveří a otočením záchodové mísy o devadesát stupňů zde vzniklo i místo na pračku.

Foto: SIKO KOUPELNY

Foto: SIKO KOUPELNY

Druhý návrh zachovává původní dveře na toaletu, kterými se nyní vchází do celé koupelny. Ta je však opticky oddělena od záchodu vyzděnou polopříčkou. Jde o určitý kompromis mezi spojeným a odděleným prostorem. Tvarově úsporná vana a umyvadlo si „přehodily“ místo. Úložné prostory nabízí opět skříňka pod umyvadlem a odkládací plocha vznikla i vedle vany.

Foto: SIKO KOUPELNY

Foto: SIKO KOUPELNY

Poslední z příkladů sice nabízí méně soukromí, ale zato se sem opět vešla pračka – jde o určitou kompilaci předchozích verzí. S tou první má společné jiné umístění toalety – tak, aby se vedle vešla pračka. Z druhé kopíruje osazení umyvadla a vany, i když ta je tentokrát opět osazena zástěnou a doplněna hlavovou sprchou.

Která z verzí se vám líbí nejvíce a proč? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám