Hlavní obsah

Prosedíte v práci celý den? Podle expertů je to horší než kouření!

Foto: Alliance_shutterstock, Shutterstock.com

Foto: Alliance_shutterstock, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prosedíte valnou část dne před monitorem počítače nebo třeba v autě za volantem? Pak byste měli vědět, že si tak dramaticky zvyšujete riziko onemocnění srdce a cév a hrozí vám předčasné úmrtí.

Článek

Jste celý den na nohou, anebo spíš skoro pořád sedíte a jen občas vyrazíte ke kopírce, do účtárny a pro další hrnek kávy? Jestli patříte k těm posedávajícím a nekompenzujete to dostatečným pohybem cestou domů či o víkendech, pak jste součástí velmi ohrožené skupiny. Sedavý způsob života vypadá pohodlně, ale je velice nebezpečný.

Horší než kouření

Nekouříte, moc nepijete, nezapomínáte na zeleninu a nepřecpáváte se bůčkem... Myslíte si, že žijete zdravě? Jestli se přitom celý den nezvednete ze židle, tak na to zapomeňte! Odborníci již delší dobu upozorňují, že sedavý způsob života ohrožuje zdraví, a lékařské studie dokonce naznačují, že pravidelné dlouhodobé sezení je nebezpečnější než kouření a vysoký cholesterol!

Co se děje tak strašného, když se na delší dobu pohodlně usadíte? Tělo ustrne v jakési „poloaktivitě“, při které se ani pořádně nehýbe (jako třeba při chůzi), ani pořádně nerelaxuje (jako při spánku). Metabolismus se dostane do útlumu, což mimo jiné vede k pomalejšímu spalování tuku, a tedy k tloustnutí. Nezdravá nehybnost dále negativně ovlivňuje hladinu krevního cukru a cholesterolu a zužuje průměr cév, čímž zvyšuje krevní tlak – takže sezení vlastně zásadně zhoršuje téměř všechny faktory, které se podílejí na rozvoji srdečně-cévních nemocí, cukrovky a některých nádorových onemocnění. Přidejte k tomu nevhodnou stravu, nadváhu, stres nebo kouření...

Ale to není zdaleka všechno. Dlouhodobé sezení brání toku lymfy (takže hatí detoxikaci a mimo jiné pořádně nahrává pomerančové kůži) a také vede ke snižování hustoty kostní tkáně – a to už pořádně vystrkuje růžky nebezpečná osteoporóza. K tomu se dříve či později přidruží bolesti zad, způsobené přetěžováním některých svalových partií a zanedbáním těch ostatních. A s bolavými zády jde často ruku v ruce i bolest hlavy...

Zdravá záda chrání cévy

Vysoký tlak, cukr ani cholesterol nebolí, ale záda od sezení (naštěstí) ano. Je-li to i váš případ, pak je zbytečné proti bolesti polykat prášky. Daleko lepší je začít pravidelně cvičit a vyvážit tak sezení fyzickou aktivitou – tou dostanete tělo do kondice a nejenže vás přestanou trápit záda a hlava, ale zároveň snížíte všechna výše popsaná rizika.

Ovšem pozor, ne všechny dlouhodobé bolesti zad vyvolává nedostatek pohybu. Tady je zapotřebí pečlivě rozlišovat. „Pokud bolestem předcházel traumatický moment, když trvají déle než tři týdny nebo se postupně zhoršují, vyhledejte lékaře. A také vždy, když bolest vystřeluje do rukou nebo nohou, je spojena s poruchou močení či velké potřeby, s poruchou hybnosti končetin, když se objeví během infekčního onemocnění či intenzita bolestí zcela znemožňuje běžný pohyb,“ varuje MUDr. Hynek Lachmann z webu Bez bolesti zad.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Nejste příznivcem pravidelného sportování? Nevadí, každá rozumná pohybová aktivita organismu po celodenním sezení prospíváFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Jak se začít hýbat

Sedavou práci za jinou změníte asi jen těžko, co tedy pro sebe udělat? Vyrovnejte skóre mezi sezením a pohybem! Máme pár rad, které by mohly pomoct ulevit zádům i cévám.

  • Jestli přes týden převážně sedíte, měli byste se hýbat o víkendu nebo k aktivitě využít cestu domů – stačí vystoupit z autobusu o stanici dříve, nejezdit výtahem, ale chodit do schodů a do obchodu pro pečivo vyrazit pěšky, nikoli autem. Nemusíte hned běžet maraton, stačí začít pracovat na zahrádce, vydat se na výlet nebo na pravidelné procházky se psem.
  • I během pracovní doby si najděte čas na to, abyste se šli projít, udělali pár základních cviků, protáhli si tělo i plíce u otevřeného okna. Někdy stačí nepsat si se spolupracovníky maily, ale dojít za nimi osobně.
  • Pracovní židli vyměňte za takovou, která vás donutí držet rovnováhu a mikrobalancováním zapojit víc svalů – na to si lze pořídit i speciální podsedák.
  • Neseďte stále ve stejné pozici – ani v práci, ani při sledování filmu v televizi. „Změna pozice je nutná k protažení a relaxování svalů i vazivových tkání. Pokud sedíte vzpřímeně, je důležité, aby záda měla pevnou oporu, zásadní je dostatečně vysoká opěrka sedací soupravy a to, aby nebyla sedačka příliš měkká,“ říká MUDr. Michaela Tomanová z Infinity Clinic a Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.
  • Tělu je zapotřebí dopřávat nejen pohyb, ale i ty správné vitaminy. Vyživované nervové buňky se lépe hojí, sílí a jsou schopny déle odolávat poškození a vzniku bolesti. Soustředit se musíte zejména na zvýšení příjmu vitaminů skupiny B – B1, B6 a B12.

Kolik hodin denně prosedíte? Napište nám!

Načítám