Hlavní obsah

Chcete vyzrát na protikuřácký zákon? Poradíme vám jak

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz kouření v restauracích už nějakou dobu platí. Kuřáci se přesunuli na zahrádky, ale v zimě bude situace komplikovanější. A proto je právě teď ideální čas na to, začít s odvykáním. Co byste měli vědět, než si dáte poslední cigaretu? A co musíte udělat, aby poslední skutečně zůstala?

Článek

Novela zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, známá také jako protikuřácký zákon, začala platit na konci května. Na zastávkách MHD, na dětském hřišti, ale hlavně uvnitř restaurací už si nezakouříte. Jak to při posezení s přáteli bez cigarety vydržíte?

Možností je několik. Výjimku mají pro stravovací zařízení elektronické cigarety, u nichž nedochází k hoření, ale jen k zahřívání tabáku. Další variantou je, že se usadíte na zahrádce, popřípadě si budete dělat pravidelné procházky ven. Nejlépe ale uděláte, když s kouřením skončíte.

Statistiky jsou neúprosné. Rakovina plic je onemocnění, které má mezi karcinomy jednu z nejmenších šancí na uzdravení. Plícemi to však ani zdaleka nekončí, kouření způsobuje i další druhy nádorových onemocnění, poškozuje srdce a cévy, zvyšuje riziko cukrovky a pojí se s ním i další zdravotní komplikace, jejichž výčet je téměř nekonečný.

Riziko infarktu na polovině

I přes škodu, kterou látky v cigaretách dlouhodobým kuřákům napáchaly, není nikdy pozdě s nimi skoncovat. Už v prvním týdnu bez cigaret se plíce začínají čistit. Odborníci uvádějí, že do pěti let klesne riziko srdečního infarktu na polovinu rizika kuřáka, do deseti let klesne toto riziko i u rakoviny plic.

„Závislost na cigaretě je jako každá jiná závislost. Tělo a mysl si na něco zvykne a musí to mít, je to jeho součástí. A když pak cigaretu nemá, je mu psychicky i fyzicky špatně, to jsou abstinenční příznaky. Tyto příznaky lze zmírnit léky. Ovšem ne ten pocit chtění, ten je na nás a naší vůli,“ říká MUDr. Tomáš Vejrych.

Až přijde krize

Skoncovat s kouřením ale obvykle nejde jen tak, a aby vám počáteční elán vydržel, nepodceňte přípravu. „Úspěšnost odvykání bez nějaké přípravy se pohybuje pouze okolo tří procent,“ varuje konzultantka Mgr. Jarmila Kučerová z Centra odvykání kouření Život bez cigaret. Nezbytnou součástí odnaučování tedy musí být promyšlený plán, který vám umožní připravit se na budoucí nelehké situace.

„Před začátkem odvykání je nutné si dopředu stanovit taktiku a položit si zásadní otázku: Co udělám, když přijde chuť na cigaretu? Většina lidí v takovém případě sahá po jídle. Doporučujeme například slané tyčinky, ale existuje také volně prodejná alternativa cigarety, která se nezapaluje, ale voní. Když přijde krizová situace, mějte vždy v záloze nějakou aktivitu. Sportujte nebo se pusťte do uklízení, nejlepší je zaměstnat hlavu i ruce,“ radí MUDr. Stanislava Potrepčiaková.

Foto: PH888, Shutterstock.com

Předem si naplánujte aktivity, do kterých se pustíte ve chvíli, když dostanete palčivou chuť si zapálitFoto: PH888, Shutterstock.com

Odměnu si zasloužíte

Pro udržení motivace může pomoct vypsat si na papír pozitiva, která od skoncování s cigaretami očekáváte, a vyvěsit je na viditelné místo, kde je budete mít každý den na očích.

Na podobném principu funguje také systém odměn. Maličkosti si můžete pořizovat klidně za každý den bez cigaret nebo si stanovujte delší intervaly, po kterých se odměníte třeba něčím novým na sebe. Pro tyto účely skvěle poslouží peníze ušetřené za cigarety – dávejte si je stranou. Vzhledem k neustále rostoucím cenám tabákových výrobků za chvíli naspoříte nemalou částku.

I v tomto případě platí, že ve dvou se to lépe táhne. Vyhecujte kamaráda, kamarádku či někoho z rodiny a pusťte se do odvykání společně. Sdílejte spolu úspěchy i neúspěchy a můžete se předhánět, kdo vydrží bez cigaret déle. Soutěživost vám jistě nedovolí polevit.

Na co se připravit?

Nejhorší na odvykání jsou abstinenční příznaky. Trvají čtyři až deset týdnů a nejsilnější bývají první dva týdny, což je i období, kdy to nejvíc lidí vzdá. „Tělo reaguje na nedostatek nikotinu nutkavou potřebou si zapálit, celkovým neklidem, podrážděností, zvýšenou chutí k jídlu, ale i horší kvalitou spánku,“ jmenuje Jarmila Kučerová.

V těchto nejkritičtějších dnech se tedy doporučuje vzít si na pomoc přípravky s obsahem nikotinu, popřípadě léky na předpis. Jejich užívání ovšem nezapomeňte konzultovat – na odvykání se specializují nejrůznější centra pro závislé na tabáku, kde odborníci sestavují odvykací plány přímo na míru.

„Léky sice významně pomáhají a úspěšnost podstatně zvyšují, ale nikomu nezabrání kouřit, protože nejsou proti kouření, ale proti abstinenčním příznakům,“ upozorňuje prof. MUDr. Eva Králíková, CSc. Takže nejdůležitější a pro úspěch zcela rozhodující je vaše upřímné rozhodnutí s cigaretou skoncovat a vůle vytrvat.

Jaké jsou vaše tipy, které usnadní odvykání? 

Reklama

Související témata:
Protikuřácký zákon

Načítám