Hlavní obsah

Bolí vás často záda? Tohle mohou být příčiny vašich problémů!

Foto: Shutterstock

Bolí vás záda? Důvodů může být opravdu hodně. A leckdy si za potíže můžete sami!Foto: Shutterstock

Reklama

I když vás bolest zad ničí, mávnete nad ní rukou, vždyť záda bolí každého a jedna růžová tabletka s tím brzy zatočí. Mnohem lépe uděláte, když zjistíte, odkud se bolest bere a jak jí příště předcházet.

Článek

Bolest zad patří k nejčastějším zdravotním problémům, alespoň jednou za život se s ní setká 80 procent populace. Znepokojující je, že tři čtvrtiny obtíží jsou způsobeny špatnými návyky, nikoli skutečným onemocněním páteře. „Mnoho lidí bolest zad podceňuje a otálí s vyhledáním odborné pomoci, protože bolest považují za trápení, které vyřeší sami s pomocí analgetik,“ uvádí MUDr. Bohumil Svášek, primář Slatinných lázní Toušeň.

Analgetika ovšem neléčí, pouze zmírňují projevy. Z dlouhodobého hlediska je jejich nadužívání škodlivé. Lze tedy účinně předcházet bolesti zad?

Držení těla je základ

Záda nás mohou bolet z mnoha důvodů, nejčastější příčinou je ale špatné držení těla. „Vzpřímená krční páteř, relaxovaná ramena, ruce volně podél těla, korekce pánve a správné dýchání – to jsou základní věci, na které si musíte dávat pozor,“ popisuje primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová.

Špatné držení těla bývá způsobené ochablými zádovými a břišními svaly (více ve článku Chcete ploché břicho a štíhlý pas? Posilujte šikmé břišní svaly), devastovanými nedostatečným či jednostranným pohybem, což vede právě k bolestem, ale i přetěžování kloubů a předčasné artróze.

Foto: Shutterstock

Bederní páteř namáhá zkroucené sezení v jedné polozeFoto: Shutterstock

Bolesti ze zaměstnání

Problémy se zády jsou často spojovány se sedavým povoláním, kdy páteř mnohem více namáháte. „Při práci na počítači byste měli mít široce rozkročené dolní končetiny, stehna by měla směřovat pod mírným úhlem dolů,“ doporučuje Michaela Tomanová. Každodenní pohyb je pro ty, kteří většinu dne prosedí, účinnou prevencí.

Bolestmi zad ale samozřejmě netrpí jen lidé se sedavým zaměstnáním, ale i ti, kteří mají fyzicky náročnou práci, problematické je například zvedání těžkých břemen, přehnané požadavky na rychlost a výkon či jednostranná zátěž.

Pohodlný spánek

Za bolesti může i spánek v nevhodné posteli. Při výběru matrace věnujte pozornost její tvrdosti. Pokud je příliš tvrdá, nebude se moci přizpůsobit tvaru těla, když je matrace naopak příliš měkká či proleželá, tělo nemá dostatečnou oporu. Pozor i na polštář, ten by měl sloužit jako opora krční páteře. Pokud spíte na břiše, vyberte si měkčí a nižší, jestliže preferuje spánek na boku či zádech, je dobré si pořídit vyšší, tvrdší polštář.

Foto: Shutterstock

Vyberte si opravdu dobrou matraci, jinak vám spánek k regeneraci moc nepomůžeFoto: Shutterstock

Může být na vině psychika?

Dlouhodobý stres přináší mnoho zdravotních problémů, mimo jiné má vliv na držení těla. Úzkostný člověk chýlí svá ramena dopředu a kulatí záda. Svaly jsou většinou napjaté a nedovolují uvolnění špatného postoje. Proti bolestem zad, které mají souvislost s psychikou, se doporučuje zvolit přiměřenou pohybovou aktivitu, například procházky v přírodě.

Málo se hýbete

Oproti asijským zemím se v Evropě nezakořenil systém každodenního preventivního cvičení, které by pomáhalo snižovat negativní účinky současného životního stylu. Mnohé státy dnes už investují do celonárodních kampaní na podporu pohybových programů a zdravé výživy, se změnou se ale musí začít i v individuální rovině.

Existuje účinná prevence?

Prevence spočívá především v nácviku správného držení těla, udržování kondice a přiměřené délky a napětí svalů. Z pohybových aktivit je dobré cvičení na míči, plavání, jízda na kole, jóga či chůze. Na dlouhodobé bolesti pomáhá rehabilitace, masáže, nahřívání parafínem, umělým sluncem nebo slatinnými zábaly, je však důležité vždy určit příčinu obtíží.

Bolí vás z práce záda? Jaký sport nebo pohyb na to nejlépe zabírá vám?

Reklama

Načítám