Hlavní obsah

Průvodce bavlněným povlečením. Díky našim tipům si vyberete!

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Nevíte, jak se zorientovat v široké nabídce ložního prádla? V dnešním článku se dozvíte vše potřebné.

Článek

Na kvalitu spánku má dopad hned několik faktorů. Pomineme-li zdravotní stav, který je alfou a omegou dobrého spaní, vše ostatní máme možnost ovlivnit. Naprostým základem je dobrá matrace, polštář s přikrývkou a samozřejmě ložní prádlo, jehož vlastnosti výrazně ovlivňuje materiál, ze kterého je vyrobeno. O nejrůznější druhy povlečení dnes v obchodech rozhodně není nouze. Právě proto je důležité, abychom si vybrali materiál, který nám bude maximálně vyhovovat.

Bavlna je základ

Bavlněné povlečení má doma téměř každý z nás. Je to proto, že si bavlna po desítky let zaslouženě drží první příčku v oblíbenosti. Prodyšnost, dobrá absorpce tekutin a především termoregulační vlastnosti umožňují povlečení z bavlny používat celoročně, a protože se naše nároky na ložní prádlo různí, z bavlny se vyrábí hned několik dalších materiálů. Pojďme si je postupně představit.

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Bavlna je základFoto: VIOLET MOON s.r.o.

Nežehlivý krep

I poměrně známý krep mívá většinou bavlněný základ. Ačkoliv je pro něj charakteristický zvrásněný povrch látky, typické klady bavlny si zachovává. U krepového povlečení můžete vsadit na prodyšnost, dobrou izolaci tepla a snadno udržovatelný materiál, který ale každému nemusí být příjemný na dotek.

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Nežehlivý krepFoto: VIOLET MOON s.r.o.

Heboučký satén

Pokud hledáte opravdu jemný materiál, zvolte jednoznačně satén, který vzniká tzv. macerací bavlny. Není snad na světě člověka, který by se jej nerad dotýkal. Tato tkanina je pevná a trvanlivá a oceníte ji především v létě, kdy příjemně chladí. Saténové povlečení se velmi často vyrábí s nežehlivou úpravou, což je bezesporu další velké plus. Při praní saténu je však třeba opatrnosti, vždy jej perte naruby, při nižších teplotách a použijte šetrné prací prostředky.

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Heboučký saténFoto: VIOLET MOON s.r.o.

Hřejivý flanel

Flanelové povlečení udělá dobrou službu především v zimě, protože je hřejivější než jiné bavlněné materiály. Vyrábí se z hustě tkané látky s vyšší gramáží, která je poupravena tzv. počesáním, díky kterému se dosáhne měkkosti a hebkého povrchu. Přesto si flanel zachovává veškeré vlastnosti bavlny, a nadto ještě více izoluje teplo, čímž dosahuje mimořádné hřejivosti.

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Hřejivý flanelFoto: VIOLET MOON s.r.o.

Co je IN

I lůžkoviny podléhají diktátu módy. Letos budou v kurzu minimalistické vzory a také 3D povlečení s živoucími motivy. Barvou roku 2019 je korálová, která je jemná a působí uklidňujícím dojmem.

Kde dobře nakoupíte

I v případě bytového textilu je dobré se obrátit na odborníky na slovo vzaté. Doporučujeme internetový obchod RodinneBaleni.cz, kde kromě široké nabídky lůžkovin najdete i další užitečný sortiment pro vaši domácnost.

Přejeme úspěšný nákup!

Načítám