Hlavní obsah

Průvodce seriálem Dr. House

Foto: archiv TV Nova

Dr. House - génius, nebo blázen?Foto: archiv TV Nova

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necháváte si na pondělní večer volno? Když vás kamarádky lákají na vínko a kamarádi na pivko, striktně je odmítáte a prostě raději zůstanete doma? Chápeme... A oč tu běží? No přece o seriál Dr. House!

Článek

Pokud jste totiž propadli pondělnímu televiznímu fenoménu jménem Dr. House, pak je tu právě pro vás - fanoušky tohoto populárního televizního seriálu - nezastupitelná publikace pro všechny: Průvodce seriálem Dr. House.

Autor Paul Challen v tomto průvodci přibližuje čtenářům nejen soukromý život Hugha Laurieho, představitele svérázného lékaře, ale detailně nás obeznámí také s podrobnostmi z Laurieho profesionální kariéry. A především nám epizodu po epizodě představí všechny tři série tohoto celosvětově oblíbeného televizního seriálu včetně příhod z natáčení a historek ze zákulisí. House: „Máte v sobě parazita." Pacientka: „Něco jako tasemnici?"

House: „Podívejte, má vaše oči. Na jeho odstranění máte zhruba měsíc, pak to bude nezákonné. Ale nebojte se, není to tak hrozné, někteří lidé tomu dávají jména, oblékají to do šatiček a vozí v kočárku."

*

House: „Není to tak zlé, ale pokud to nezačneme hned léčit, budete o víkendu mrtvá."

* Pacient: „Vy jste doktor House?" House: „Doktor House právě odešel. Bere drogy, někdy se tu neukáže celé týdny..."

Foto: Nakladatelství XYZ

Obálka knihy Průvodce seriálem Dr. HouseFoto: Nakladatelství XYZ

Jaký vlastně je doktor House?

Nevíme sice, kdy a kde se narodil, ale to není tak podstatné. Vystudoval John Hopkin´s Medical School a stal se specialistou v oboru neurologie, diagnostiky a infekčních chorob. V současnosti pracuje v Princeton Plainsboro Teaching Hospital jako šéf diagnostického oddělení.

Ve volném čase se věnuje hře na piano, sledování seriálu General Hospital (na který se dívá i v pokoji s pacientem v kómatu) a hraní počítačových her. A volný čas si najde vždycky, i v práci.

Rád si dělá, co chce, a s oblibou tvrdí, že všichni lidé lžou a většina pacientů jsou simulanti. Jeho osobitý, občas možná trochu urážlivý smysl pro humor se projevuje v podobě jízlivých, cynických a často sexistických prohlášení, kterým je ovšem těžké se nesmát. Kvůli své bolavé noze se stal závislým na léku proti bolesti - vicodinu. Našel si spoustu zajímavých a originálních způsobů a záminek, jak a proč tento prášek dostat do úst.

Ovládá deset různých jazyků. Pět let žil se Stacy Warnerovou, nyní tvrdí, že naštěstí žádný osobní život nemá. Nerad myje nádobí. Největším úspěchem jeho kariéry je, že vydržel tři změny ve vedení Princetonské nemocnice.

Foto: archiv TV Nova

Seriál Dr. House vás naprosto pohltíFoto: archiv TV Nova

A jaký je jeho představitel James Hugh Calum Laurie?

Všestranný britský umělec - herec, spisovatel a muzikant. Narodil se v roce 1959 v anglickém Oxfordu a vystudoval archeologii a antropologii na univerzitě v Cambridgi.

V roce 1977 vyhrál juniorské mistrovství Anglie ve veslování a na mistrovství světa skončil na čtvrtém místě - sportu však musel nechat ze zdravotních důvodů, a vrhl se proto na divadlo.

Do povědomí publika se dostal právě rolí doktora House, za niž obdržel Zlatý glóbus.

Žije v Londýně s manželkou a třemi dětmi.

Jeho první a dosud jediný publikovaný román Obchodník se smrtí (The Gun Seller, 1996) vydalo v českém překladu v letošním roce Nakladatelství XYZ.

Přátelé Hugha Laurieho tvrdí, že Hugh má s doktorem Housem velmi podobný styl humoru a že jsou si vůbec dost podobní.

Hugh říká, že ho Greg House fascinuje a stále překvapuje něčím novým.

Paul Challen: Průvodce seriálem Dr. House Cena: 359 Kč Vydalo: Nakladatelství XYZ Vyšlo 29. října 2008

Reklama

Související témata:

Načítám