Hlavní obsah

Pupínky po holení? Příště už NE!

Foto: shutterstock.com

Holení žiletkou je nejrozšířenějším způsobemFoto: shutterstock.com

Reklama

Způsobů, jak se zbavit chloupků, je mnoho. Přesto stále vedou obyčejné žiletky. Holení s nimi je rychlé, cenově přijatelné a především bezbolestné. Ale... co vás může nemile překvapit, je následné zarudnutí pokožky a pupínky. Jak tomu předejít?

Článek

Nepěkná vyrážka se objevuje především po holení intimních partií a třísel, které jsou náchylnější k podráždění. Důvodů k jejímu vzniku může být více: nevhodná péče při i po holení, přecitlivělá pokožka, ztupený břit žiletky nebo alergie na některý z používaných přípravků.

Jak tedy postupovat, abyste se těmto problémům vyhnula? Začněme u žiletky. Ta by měla být co nejkvalitnější. Kupujte ty s více břity a výkyvnou hlavicí, například osvědčený Venus od Gillete (vylepšená verze Embrace má břitů pět), se kterou se navíc jen tak neříznete. Jakmile cítíte, že se vám s ní holí hůře, vyměňte hlavici. Právě kvůli tupým holítkům vznikají pupínky nejčastěji! Svou žiletku také z hygienických důvodů nikomu nepůjčujte!

Připravit, pozor, holíme!

Je čas přistoupit k samotnému holení. To provádějte ideálně večer, aby se vaše pokožka stihla přes noc zklidnit. Chloupků se nejlépe zbavujte po koupeli nebo alespoň krátké sprše. V žádném případě se neholte nasucho! Kůže by se tak velmi snadno podráždila. Ze stejného důvodu by mělo být samozřejmostí používání pěny na holení. Pokud vás zarudnutá pokožka trápí pravidelně, vyzkoušejte přípravek určený na citlivou pleť, který je bez parfemace. V druhém případě si proces zpříjemněte pěnou brusinkovou nebo melounovou (Baléa).

Tip: Potřebujete se oholit, ale zapomněla jste pěnu doma? Stejně dobře vám poslouží i kondicionér na vlasy. Ten chloupky změkčí lépe, než kdybyste použila sprchový gel nebo mýdlo. V průběhu každého holení žiletku proplachujte (pozor na ztupení, břity otočte směrem dolů!).

Foto: archiv firem

Vyzkoušejte, co vaší pokožce vyhovujeFoto: archiv firem

Od červených skvrnek a pupínků pomůže i holení po směru růstu chloupků, které je mnohem šetrnější. Nevýhodou je, že se takto k dokonale hladké pokožce dostanete za delší dobu. Na holítka také příliš netlačte a tělo na závěr opláchněte studenou (nebo alespoň vlažnou) vodou.

Kdo maže, ten je bez pupínků

Máte-li hodně citlivou pokožku, po depilaci ji utírejte ještě nepoužitým ručníkem nebo papírovými utěrkami. Holení není pro pokožku žádný med, proto následně používejte přípravky určené ke zklidnění. Výborný je například olejíček od Tisserand. Od pupínků vás ochrání i obyčejný dětský zásyp. Pokud byste pokožce nedopřála hydrataci, zůstala by přesušená a druhý den by mohla nepříjemně svědit. V žádném případě nepoužívejte parfemovaná tělová mléka, parfémy samotné nebo deodorant ihned po oholení! Holila jste si intimní místa? Zcitlivělá pokožka se nesnese ani s těsným prádlem, o které se tře a vznikají další zarudnutí a skvrnky. To opět nahrává večernímu holení, kdy si můžete jít lehnout jen v noční košilce „naostro“.

Ještě více potrápit umí i zarůstající chloupky, se kterými má zkušenost téměř každá druhá žena. Ty mohou nejen svědit, ale při doteku i bolet. Předejdete jim pravidelným peelingem, který ale provádějte nejdříve dva dny po holení.

Ke své pokožce se chovejte co nejšetrněji, jen tak bude bez poskvrnek!

Reklama

Související témata:

Načítám