Hlavní obsah

Jak skladovat maso, aby se nekazilo? I hodina na lince výrazně zkrátí jeho trvanlivost!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

3:31
3:31

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Bez masa to v mnoha domácnostech nejde. Proto je dobré vědět, jak ho správně a bezpečně skladovat, aby neutrpěla chuť ani kvalita. A obzvlášť jestli kupujete syrové maso v akci ve větším množství. Jak na to a na co dát pozor?

Článek

Čerstvé maso vyžaduje pečlivé zacházení. Pokud ho skladujete špatně, ztrácí kvalitu i chuť – a může být i nebezpečné. Podle odborníků je zásadní rychlé chlazení, stabilní teplotasprávné balení. Podceňovat byste neměli ale ani rozmrazování.

Jak dlouho vydrží maso v lednici

„Čerstvé maso patří do lednice co nejblíže zdroji chladu, ideálně do přihrádky na maso nebo do spodní části lednice. Optimální teplota je 0–4 °C,“ vysvětluje Pavel Šilhánek, specialista na maso online supermarketu Košík, a dodává, že i hodina na kuchyňské lince může výrazně zkrátit jeho trvanlivost. Každý druh masa má jinou životnost a v chladničce se má uchovávat maximálně pár dní:

  • Drůbež: 1–2 dny
  • Vepřové: 2–3 dny
  • Hovězí: 3–5 dní
  • Mleté maso: spotřebujte hned, nejpozději následující den.
  • Tepelně upravené maso: 2–3 dny, opakovaným ohříváním ztrácí šťavnatost a chuť.

Jak správně zmrazit maso

Předem víte, že čerstvé maso nestihnete do pár dní spotřebovat? Zmrazte ho co nejdřív! „V ideálním případě by teplota při zmrazení měla být kolem 30 °C, čehož v domácích podmínkách nedosáhnete, proto nastavte mrazák na co nejnižší možnou teplotuzmrazené maso neskladujte déle než 3 až 6 měsíců,“ doporučuje Pavel Holeček, vedoucí řeznictví hypermarketů Globus. Při domácím zmrazování se chuť a kvalita mění jen minimálně, ale počítejte s tím, že po rozmrazení může být maso o něco méně šťavnaté.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Ani v lednici nemůže maso být moc dlouho, mleté spotřebujte co nejrychlejiFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak správně rozmrazit maso

Jestli na něčem závisí kvalita masa po rozmrazení, pak je to způsob, jakým ho necháte roztát. Vyndat ho z mrazáku a jen tak položit přes noc na kuchyňskou linku je asi nejhorší „metoda“. „Hodně lidí to tak dělá, nebo ho dokonce na noc dají do teplé vody. Ale to je nebezpečné kvůli množení bakterií, které tak v mase nastane,“ varuje Pavel Holeček. Jak tedy maso rozmrazit správně?

  • V chladničce: maso pomalu taje v chladu a brzdí se tak množení bakterií.
  • Ve studené vodě: voda musí být studená a musíte ji průběžně vyměňovat.
  • V mikrovlnce: nouzová varianta pro chvíle, kdy opravdu spěcháte, ale není to ideální, protože maso se vlivem mikrovln začne vařit.

Ať rozmrazujete jakkoli, platí zásada, že rozmražené maso už znovu nezamrazujte: výrazně tím utrpí nejen jeho chuť, ale i bezpečnost.

Jaké maso kupovat do zásoby

Využíváte slevové akce a pořizujete si maso do zásoby? Praktické je kupovat větší kusy a nakrájet je až doma. „Zamrazujte menší balíčky, aby šel rozmrazit jen ten díl, který potřebujete,“ radí Pavel Šilhánek. Jestli chcete zlepšit kvalitu, pak maso vždy skladujte ve vakuovacím sáčku, díky kterému si zachová chuť a vydrží výrazně déle.

Načítám